ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mogen gezonde mensen ook nog leven, aub? – 't Scheldt

Mogen gezonde mensen ook nog leven, aub?

Niet enkel dictatoriale regimes misbruiken de coronacrisis maar ook de meer reguliere democratieën gebruiken het om vrijheden in te perken….

Met de focus op door COVID-19-getroffenen is niets mis. Je zult het immers maar meemaken. Hoe meer besmetten hoe meer uitputting van verzorgingsmogelijkheden met uitvallen van personeel en uitstellen van ‘niet noodzakelijke’ ingrepen tot gevolg.

Los van deze cruciale overweging is de mediahysterie er toch helemaal over aan het gaan. Journalisten dwingen hun praatgasten tot een stellingname pro-maximaal recht op gezondheid. Wie andere factoren tracht te belichten, ontdekt zichzelf plotsklaps in een fout kamp van corona-ontkenners, complot-theoretici of ronduit harteloze materialisten te zitten.

Wanneer de ziekenhuiscapaciteit overschreden wordt, dan kan men toch veldhospitalen inrichten of lege hotelkamers vullen met het geld dat men anders aan tijdelijke werkloosheid moet uitkeren? Natuurlijk onvoldoende, maar dat gebeurt al in het buitenland. Gezondheid is het allerbelangrijkste, stelt men keer op keer. Dat is juist waar het een individu en diens geliefden betreft, maar voor een samenleving in haar geheel is dat relatiever. De geschiedenis toont aan dat epidemieën heelder groepen burgers wegvaagden, doch de wereld bleef verder draaien met hen die gelukkig niet bezweken. Scholing, economie en daaraan gekoppelde welvaart + vooruitgang, cultuur, defensie, het ging allemaal verder zonder lockdown. De meerderheid van de bevolking overleefde op Darwinistische wijze de mysterieuze evolutie die we leven noemen.

Mensen in leven houden om ze nauwelijks te laten leven, dat hebben we gezien in het onterende rusthuizenfiasco. Wanneer iemand zonder finaal familiebezoek dan sterft komt de statistiekslokop de overledene prompt als coronadode markeren. Zo kennen we een 94-jarige dame die een half jaar op sterven lag en uiteindelijk als coronaslachtoffer werd gecatalogeerd.

Na de lockdown constateerde men leerachterstand, faillissementen, depressies, huiselijk geweld, zelfmoorden, eenzaamheid, cultuurverschraling, sportuitdoving, begrotingen in het rood, het is intussen met overweldigend cijfermateriaal in kaart gebracht. Wanneer gezondheidseconoom Lieven Annemans daar dan op genuanceerde en overtuigende wijze over communiceert, wordt hij bits aangevallen door het virologische korps en bokste VRT-leukerd Lieven Verstraete hem afgelopen zondag tijdens De Zevende Dag in de verdomhoek met de vraag of hij nu wel besefte wat hij had aangericht met zijn streven naar een evenwicht. Moesten we niet voor de korte pijn gaan? Moesten we niet alles inzetten op gezondheid? Annemans bleef intellectueel overeind maar de vijandigheid omdat hij niet klakkeloos mee balkte in het doemdenkerskoor was snijdend. Hoed u voor media-mantra’s.

Met de 10.000 COVID-overlijdens en de bijna 5000 patiënten in de klinieken blijven er toch nog altijd 10.985.000 Belgen over die min of meer gespaard blijven van het Chinese virus of er beter tegen kunnen. Een absolute minderheid bezwijkt onder de akelige corona-infectie. Nogmaals, alle respect voor de inzet van de zorg voor deze onschuldige slachtoffers en alle begrip dat de instanties er alles aan doen om het gezondheidssysteem niet te laten crashen.

Toch wordt het leven van de gezonde burgers in dit land lamgelegd, hun vrijheid ingesnoerd en hun welvaart uitgehold. In Nederland spreekt met in diverse debatprogramma’s over het feit dat we de dood hebben weggemoffeld. Niemand mag nog sterven, want leven we niet in een maakbare maatschappij? De capriolen van de natuur zijn grillig en we kunnen niet meer doen dan het beste waartoe we in staat zijn. Punt. Laat intussen echter alle mogelijke levensvreugde voorradig opdat er met meer enthousiasme en minder vermoeidheid kan gezorgd worden voor medemensen die soms fragieler blijken dan ze zelf dachten.

Voor de ene biedt het geloof een vertroosting; voor de andere lonkt de wetenschappelijke hoop. Wat hen bindt is smaak in het leven, want hun smaakzin is niet weg. Het is niet zomaar dat mensen in Italië en Spanje woedend op straat komen tegen de gedwongen beperkingen. Als ze durfden kwamen er ongetwijfeld meer betogers naar buiten. De media slaan hen echter onafgebroken met apocalyptische statistieken om het hoofd. SP.A-Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sprak over een nakende tsunami en werd daarmee op CNN geciteerd. Wauw voor hem.

Controle en opsporing zijn de toverwoorden van het moment geworden. Wanneer piept Amnesty daar eens over? Misschien kan deze regering enkele veiligheidsexperts uit Teheran laten overvliegen om onze kledingvoorschriften te komen controleren? Zo ver komt het bijna nog als je tenminste sommige pandemiefundi’s bezig hoort.

De Amerikaanse denktank Freedom House publiceerde recent het onthutsende rapport ‘Democracy under lockdown’ en dat sprak boekdelen. Niet enkel dictatoriale regimes misbruiken de coronacrisis maar ook de meer reguliere democratieën gebruiken het om vrijheden in te perken. In het Verenigd Koninkrijk kwam het stadsbestuur van het uit een dal klimmend Manchester in opstand tegen de regering Boris Johnson door een nauwelijks doorgesproken lockdown voor een stad wier kwetsbare welvaart daarmee op de helling komt te staan. Zelfs lokale Tories steunden de Labour-burgemeester. Het toont aan dat blinde angst een povere raadgever is voor een beleid vol van holle bullet points.

Laten we leven zoals in het oude normaal, niet te wild doen, leren uit eerdere lockdown-fouten en solidair beschermen waar we kunnen. Knuffel gerust uw ‘quarantaine kittens’ en uw ‘pandemie-puppies’. Gezond verstand stelt ook soms regels in vraag, want gezonde mensen tellen ook mee.

***

Wanneer sommige vragen niet meer mogen gesteld worden, is ‘tScheldt daar om ze juist te blijven stellen… Kies een abonnement:

9 reacties op “Mogen gezonde mensen ook nog leven, aub?

 1. Gezonde mensen tellen ook mee, maar bij gebrek aan een tijdige lockdown tellen we er steeds minder en minder. Jan Jambon zijn huis staat nu toch in brand blijkbaar, Héél Brasschaat brandt onderhand al mee zelfs!

 2. Ik stel voor dat het PoCo-Systeem per oekaze verordent dat er niet meer geademd mag worden tussen 22H00 en 06H00. Zodat er geen Covid-19 partikels of aerosol meer kan ingeademd worden ‘s nachts ; “zeker is zeker”

 3. Als voormalig gemeenteraadslid kan ik me niet van de indruk (neen zekerheid)ontdoen dat er een politiek afrekening zit achter die maatregelen. Afrekeningen zonder naar de bevolking te kijken. In het kort: een “cordon sanitair ” zodat zij alleen (lees Vivaldi) ervan op politiek vlak denken er mee te scoren.

 4. Ik denk dat er in Neder-over-Heembeek, zo’n groot hospitaal leeg staat, het MCH. Zoveel bedden dat gans het Belgisch leger daar al kan te slapen gelegd worden. Waarom geen triage doen naar daar. Dan zijn ALLE hospitalen direct leeg en dan kunnen wij ons terug ontspannen en een pintje gaan drinken. En daar is personeel. Wat je van de hotel eigenaars niet kunt zeggen. Hun triage gaat ook heel snel. Want als je de stempel krijgt BNR dan wordt je resoluut afgeschreven. En komt er onmiddellijk plaats vrij voor een nieuwe patiënt. Als je nog bruikbaar bent dan krijg je de medicatie die zelf Trump op een 1/2 week rechtop gekregen heeft. Dan zijt ze op 1 week tijd gegarandeerd terug pinten aan het pakken, of zoals die Amerikaan terug onnozele praat aan ´t vertellen. En ze hebben ook al het voervoer er voor, en de luxe dat je ook eens op een draagberrie mag liggen in een open jeep. Garanderen dat je een ritje krijg door alle terrein kunnen ze niet he, We zijn hier ook niet op de dagen van den ABL he. Tenzij de leuze nog bestaat, zieken afvoeren langs de kortste weg. En dan kan je pas genieten van de slagzin. “In een jeepje da’s pas een beetje reizen”. Zoals dat met de trein is. En nog een voordeel, ze genezen je daar echt met de middelen die ze ter beschikking hebben, zonder erom te malen dat ze geen materiaal hebben. Da’s pas echte service, die weinig mensen zouden te beurt zouden vallen. En als ge al ziet hoe die van brandwonden de zwaarste gevallen binnenkrijgen, waar ze in de normale ziekenhuizen (met overschot aan luxe materiaal) nog niet durven aan beginnen, de BESTE verzorging krijgen. Dan kunnen die pas ECHT MERCIE krijgen, en dan nog niet want daar zijn ze te bescheiden voor. Ja die andere zijn dan veel te moe van een masker te dragen. Neen zij niet ze dragen dan ook nog graag hun gevechtskledij als ze hun job doen. Klagen over de mondmasker hoor je die mannen niet doen. Ze doen alles met de glimlach en dat kan je zien, ook als ze dagen met een gasmasker moeten rondlopen. Ja mensen die hoor je niet klagen, “mogen wij ook nog leven”, neen die willen nog sterven voor hun land, wie kan dit nog zeggen. dus allen daarheen de triage gaat daar veel sneller, en als er BNR op hangt, weten ze ook direct dat er geen wisselstukken meer te rapen vallen voor de anderen. ZO SIMPEL dus geen hotelletje maar HET ABL-etje, wordt de slogan.

 5. Een “gezonde” mens kan ook besmettelijk blijken.
  Een negatieve test toont alleen maar aan dat de patient op dat ogenblik virusvrij is.
  Dat garandeert niets naar de toekomst. Een uur later kan je besmet zijn, bij het niet naleven van de maatregelen.
  “Laat de natuur zijn gang gaan en diegenen die moeten sterven, hetzij zo, het is de natuur…”
  Wilt echt die beleidspersoon zijn die dit invoert ?
  Mogen we dan ook de zorg ontzeggen aan diegenen die niet geloven in het virus ? Ik denk dat er weinig onder hen een formuliertje in die zin zouden ondertekenen. Want dan krijg je te horen : ik betaal toch (belastingen en bijdragen) voor die zorg ? Ja, dat heet dus solidariteit, tussen gezonden en zieken.
  Wat een mensbeeld !
  Open vraag : hoe zou u het hebben gedaan ? Een werkbaar voorstel liefst en geen populistische praat à la de kwetsbaren afschermen.

 6. Ik blijf in mijn kot, rook niet, en let op mijn eten…. aaah wat een zalig gevoel toch te weten dat ik gezond zal sterven.

 7. zijn het niet de gezonde mensen die het belangrijkst voor de zelfverklaarde specialist-journalist? dat zijn nl. de doelgroepen van de media nietwaar, hoe meer geroep, venijn naar andersdenkenden en doemscenario’s hoe meer reclame inkomsten, de enige bestaansreden van hun programma’s, dragers voor de reclame…

 8. Wie straft de media ? wie gaapt er nog naar VTM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ,VRT ,4 , Vijf ,zeker zijn wijf , het plebs dat nu huisarrest heeft en dus massaal gehersenspoeld wordt door reporters op drift , gastjes die nu menen de
  macht te kunnen delen met de coup plegers en de nep virologen ,moest mij zo een kloothommel of zeiktrut
  openbaar vernederen die kon een nieuw gebit gaan halen ,iedereen kijkt naar elkaar ,maar niemand reageert tegen deze tirannie ,eens een knechtenvolk altijd een knechtenvolk .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *