ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Marokkaanse Belgen worden gerepatrieerd, Vlamingen in Tenerife niet… – 't Scheldt

Marokkaanse Belgen worden gerepatrieerd, Vlamingen in Tenerife niet…

De bejaarde Vlaming die overwinterde in Tenerife en rond deze tijd altijd thuiswaarts keerde, moet van de overheid zijn plan trekken en wordt niet gerepatrieerd. Marokkaanse Belgen worden op hetzelfde moment met duizenden, vliegtuig na vliegtuig, teruggevlogen naar België…

De acteurs in de film die het falen van onze staat als onderwerp heeft kunnen geen grotere stereotypes zijn. Aan de ene kant de bejaarde gerimpelde Vlaming, die heel zijn leven hard en zwijgzaam heeft gewerkt, die heel zijn leven heeft afgedragen aan de staat, en die ervoor koos om zijn en haar oude knoken te verwarmen aan de Spaanse zon in een witgekalkt appartement in Tenerife. Aan de andere kant de Belgische Marokkaan of de Marokkaanse Belg, in ieder geval iemand met twee nationaliteiten om te kunnen profiteren van het beste van beide landen, met eigendommen in België en eigendommen in Marokko. Beide groepen zaten vast door corona buiten België, de ene in Tenerife, de andere in Marokko.

Beide groepen wilden terug naar België. Vlaamse toeristen, de meestal jongere Vlamingen die vastzaten in Tenerife werden gerepatrieerd. Maar de oude Vlamingen die overwinterden in Tenerife en die naar jaarlijkse gewoonte nu huiswaarts wilden keren, die oude garde, wel… f.ck them, die moesten maar op hun eiland blijven zitten. Zo ongeveer luidde de redenering van de Belgische overheid toen honderden van deze bejaarde Vlamingen vroegen om ook naar huis te mogen komen.

Dezelfde vraag kwam van duizenden Marokkanen die in Marokko vastzaten. Ook zij wilden naar België.

We kunnen niet anders dan verbijsterd de feiten lezen en ze proberen te begrijpen. De overheid liet geen moeite onbenut om duizenden Marokkanen naar België te repatriëren en haalde hen sinds begin mei 2020 vliegtuig per vliegtuig naar België. Op televisie zagen we hele families elkaar opwachten in Zaventem. Niks social distancing. Zo’n k.tregel is alleen voor Belgen, toch? Zo’n regel geldt niet voor onderdanen van onze bovenste beste Sidi Mohamed ben Hassan el-Alaoui, en al zeker niet tijdens de Ramadan. Terwijl de honderden door zeezout en zon getaande Vlamingen in Tenerife… tja, dat is zo’n afgeschreven oude bende. Die hebben heel hun leven al braaf en zwijgzaam de helft van al hun inkomen aan de staat gegeven. Die zullen ook nu wel zwijgzaam hun lot ondergaan. Dacht hun overheid.

Een stoute Vlaming van 74 (!), ene Jos Buyck, charterde in een vlaag van burgerlijke ongehoorzaamheid dan maar zelf een Boeing 737-800, zodat enkele honderden Vlamingen, zonder enige hulp van hun overheid, dan maar zelf naar België kunnen terugvliegen. In plaats van bij aankomst hun families op te trommelen en in elkanders armen te vallen hebben de Vlamingen afgesproken bij aankomst snel naar huis te gaan en zichzelf 14 dagen in quarantaine te steken. Zwijgzaam. Stil.

De Belgische overheid illustreert met haar acties in deze zaak dat Vlamingen tweederangsburgers zijn geworden in eigen land.

Het is terug tijd voor opera. Niet omdat het ‘fashionable‘ is om naar de opera te gaan. Het is de tijd voor een nieuw libretto. Het is tijd voor een hernieuwd:

Amour sacré de la patrie
Rends-nous l’audace et la fierté
A mon pays je dois la vie
Il me devra sa liberté

Maar deze keer gooien we de Nederlanders niet buiten… zullen we beginnen met de Wetstraat op te kuisen?…

***

Foto: Rellen na de opvoering van de Stomme van Portici, 1830

***

We zoeken een dirigent, koorleden, een librettist, een componist, musici, enfin… het gaat geld kosten…. kies een abonnement:

 

 

5 reacties op “Marokkaanse Belgen worden gerepatrieerd, Vlamingen in Tenerife niet…

  1. Schande! Komt dat nu omdat we een eerste minister hebben uit een partij die maar 8% van de stemmen haalde of door de linkse partijen?

  2. Dat komt omdat wij een partij, die het gevaar van heel in het begin zag aankomen en de gevolgen naadloos uitspreiden voor ons, gewoon in “sanitair cordon” geplaatst hebben. En niemand van ons kwam hiervoor op straat, niemand schopte rellen. We gingen zwijgend akkoord. En zie waar het ons gebracht heeft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *