ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Loopt u vol van Bart Schols? Geen paniek: het is onder de mensen! – 't Scheldt

Loopt u vol van Bart Schols? Geen paniek: het is onder de mensen!

Het is ons ongetwijfeld allemaal al eens overkomen plots een onverklaarbare sympathie te voelen voor Bart Schols. Deze verontrustende ervaring kan ons ietwat onzeker maken over onze kritische ingesteldheid. …

Het is ons ongetwijfeld allemaal al eens overkomen plots een onverklaarbare sympathie te voelen voor Bart Schols. Deze verontrustende ervaring kan ons ietwat onzeker maken over onze kritische ingesteldheid. Schols komt regelmatig in de pers vertellen over zijn algemene angsten, zijn jeukende controledrift, zijn verzuipen in bagger, zijn versmachtende liefdesnood, zijn ongezellig alleen-zijn, zijn nare neiging het te goed te willen doen, kortom, het is niet makkelijk voor Bart.

Empathie met deze ongelukkige presentator van De Afspraak op Canvas is dus niet ongebruikelijk maar wel besmettelijk. ‘Vond jij het ook zo vreselijk dat Bart niet uit zijn woorden kwam en het net leek of hij een politiek correcte vooringenomenheid uitwasemde?’, hoor je al eens bij de toogtijgers in de stamkroeg. ‘Hij zag er weer zo moe uit, hè, hij trekt zich al die vetzakkerij in de wereld veel te veel aan en je ziet dat hij het gewoon niet kan wegsteken’, zucht een compassievolle provinciemedewerkster. ‘Zou Schols die eeuwig verplichte gasten niet stinkende beu zijn?’, gromt een niet doorgestudeerde medemens die de uitzending altijd in herhaling bekijkt.

We hoeven ons heus niet te schamen voor dergelijk medeleven met geplaagde programmamakers. Hun meelijwekkende hapering in het herkennen van realistische problemen heeft inderdaad wel wat weg van een hardnekkige aandoening, van een inschattingsbeperking, of een mentale achterstand, zelfs een psychosociaal gemis. Het siert een jongen als Bart dat hij zich kwetsbaar opstelt in de populaire media. Smeltende vrouwen turen intussen hunkerend de Tinderhorizon af naar het bekende gemonkel dat van deze appetijtelijke mediamissionaris afkomstig zou kunnen zijn. Soms moet Bart lachen als hij iets niet meteen begrijpt en bij de studiogasten, die hij al zo lang kent, een verlossende verklaring bijeen bedelt. Schattig hoe iedereen hem dan ter wille tracht te zijn. Je merkt bij die lui ook direct de ontroering als Bart het min of meer door begint te krijgen. Aanmoediging is welkom, maar overdrijf niet. Bart doet dat ook niet.

Trui De Swaffelaere

***

Zonder ‘tScheldt geen waarheidsvinding of vooruitschrijdend inzicht in de psychologie van de Vlaamse mediamens. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *