ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie

Men beweert wel eens dat comedy verder durfde te gaan in de jaren 60 en zeker in de jaren 70 en 80 dan vandaag nog het geval is. Er werden toen inderdaad bepaalde taboes doorbroken die vandaag vervangen zijn door andere (of opnieuw dezelfde). In die tijd werd er echter ook gewoon op guitige wijze gespot met van alles en nog wat zonder het besef kwetsend te zijn…

Men beweert wel eens dat comedy verder durfde te gaan in de jaren 60 en zeker in de jaren 70 en 80 dan vandaag nog het geval is. Er werden toen inderdaad bepaalde taboes doorbroken die vandaag vervangen zijn door andere (of opnieuw dezelfde).

In die tijd werd er echter ook gewoon op guitige wijze gespot met van alles en nog wat zonder het besef kwetsend te zijn. Er kwamen toen wel boze reacties op grappen en sketches over de kerk of de kroon, maar niemand voelde zich persoonlijk gekwetst. Het was eenvoudig om te lachen. Natuurlijk was er de postkaartenhumor over matrones met een dikke kont of blondines met bungelende boobies van heb ik jou daar. Nichterig gedrag zoals dat van broekenverkoper Mister Humphreys in de legendarische comedyreeks ‘Are you being served’ (‘Wordt U al geholpen?’) over een Londens grootwarenhuis was stereotyperend neergezet maar was meer emanciperend dan men nu aanneemt. De Ierse komiek Dave Allen bracht gulle humor over pastoors. De Nederlandse cabaretier Wim Kan fileerde de vaderlandse politiek. De Franse acteur Louis De Funès maakte onsterfelijke kluchten met telkens hetzelfde kolerieke typetje ‘La grande vadrouille’ of ‘Les aventures de Rabbi Jacob’.

De Amerikaanse stand up-komieken Richard Pryor en Lenny Bruce kruidden hun act met het ‘f’-woord en bleven niet onbestraft. De cynische Redd Foxx hekelde zowel op het podium als in zijn reeks ‘Sanford and Son’ de levensstijl en het taalgebruik van zijn ‘brothers’: “When there’s a funky smell in the bed, that can mean only one thing. You gotta wash your ass, niggers! Not your whole ass, just your asshole”. De absurde Monty Python-humor waarbij zelfs de clou van een sketch achterwege kon blijven zonder het publiek te frustreren, vond zijn wortels zowel in de kolder van The Goon Show met Spike Milligan en Peter Sellers als in het ironiserende The Frost Report. Een traditie van grensverleggend amusement. Kortom, ongebreideld plezier zonder politiek correct geleuter. Humor ging over het echte leven, werd lekker uitvergroot en driftig overgoten met een satirische saus. Meer moest dat eigenlijk niet zijn.

***

Dick Emery

Af en toe zal ‘Liever comedy dan komedie’ in ‘tScheldt opduiken om een komiek van vroeger te belichten. De spits bijten we af met de Britse komiek Dick Emery (1915-1983). Met zijn talloze hilarische rollen schiep hij onvergetelijke types. De oude vrijster die eenzame mannen wil helpen, de flamboyante homo met de geheimzinnige jobs, de gretige seksbom die onschuldig oogt tot ze de vragen van de interviewer ongemeen dubbelzinnig opvat, de boer die naar de stad komt, de koster met de letterlijk uitstekende tanden die zonder het te weten de grofste vuilbekkerij brengt.

De karakters van Dick Emery

Fijnzinnig? Volgens velen niet. Doordacht? Absoluut. Taalspel? Vakwerk. Vermommingen? Ontiegelijk grappig. Timing? Old School uit de rijke variétéwereld. Van 1963 tot 1981 was The Dick Emery Show onmisbaar op de BBC en op de Nederlandse tv.

“Ooh you are awful … but I like you”. Wat een catch frase. Deze slagzin kwam telkens terug na een zoveelste dubbelzinnig klinkende opmerking. Bekijk via uw zoekmachine op You Tube A tribute to Dick Emery: Vox Pops & Sketches.

Ideaal citaat om af te ronden van de sublieme Amerikaanse comedy pionier Milton Berle: ‘A comic tells funny things; a comedian tells things funny’ (een komiek vertelt grappige dingen; een comedian vertelt dingen grappig).

Florian Cantor

Noot: Ook aanraders: Sanford and Son All Seasons op You Tube en Dave Allen religious jokes.

***

Hoe kan ik zoiets lekkers als ‘tScheldt steunen? Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *