ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie: W.C. Fields – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie: W.C. Fields

t’Scheldt brengt op regelmatige basis een portret van een komiek in de serie “Liever comedy dan komedie”. In deze aflevering brengen we William Claude Dukenfield (1879-1946), beter bekend als W.C. Fields.

De iconische dronkenlap met de pseudo-elegante wandelstok, met de hoed die hij telkens verliest en vooral met de snijdende sneren naar de gevestigde waarden, dat is W.C. Fields. Na jaren ervaring in de rijk gevarieerde Amerikaanse vaudeville-theaters had William Claude Dukenfield (1879-1946) zijn typetje geperfectioneerd. Met zijn zelfgeschreven stukken en sketches voelde hij feilloos aan hoe een publiek zou reageren op zijn grappen. Daarnaast was hij een begenadigd goochelaar. Hij trad jaren op in de befaamde Ziegfeld Follies, de met zang en dans in volle grandeur opgesmukte revues. De muzikale komedie ‘Poppy’ maakte van hem een ster. Tijdens een Europese tournee in 1901 trad hij zelfs op in Buckingham Palace voor Koning Edward VII.

In zijn films is zijn personage meestal getrouwd met een bazige brullende vrouw, wordt hij flink gekoeioneerd door een serpent van een schoonmoeder en kruisen ambetante kinderen zijn niet over rozen lopend pad. Gelukkig is er altijd wel een café waar hij terecht kan voor een potige borrel en een handige stoot biljart. Als pompeuze ritselaar loopt hij er de kantjes vanaf, beledigt hij iedereen in zijn omgeving en ademt zijn grootsprakerig betoog een hoge emissie alcoholische nevel uit. Met deze rol werd Fields bijzonder populair in de Verenigde Staten. Het was dus onvermijdelijk dat Hollywood wenkte. Zijn eerste kortfilm in 1915 was ‘Pool Sharks’ waarin hij zijn onnavolgbare act als briljante biljarter die er aanvankelijk niets van bakt, kan etaleren. Als kind-artiest was hij in het circus begonnen als een schijnbaar mislukkende jongleur die op het eind het publiek verbluft. Al deze facetten kwamen samen in zijn latere films. Die waren trouwens niet allemaal even geslaagd. Ondanks zijn eigen scenario’s bemoeide de studio zich met van alles en nog wat. Na zijn overstap van Paramount Pictures naar Universal kon hij maximaal zijn komische monologen kwijt in kluchten boordevol sarcasme, slapstick en sketches. In de verfilming van Dickens’ ‘David Copperfield’ (1935) liet hij zijn prima acteertalent zien. Altijd voorbereid én in staat tot improvisatie, zoals de grootsten.

Als grote ster met het daarmee gepaard gaande ego botste het zo straf met zijn tegenspeelster Mae West in ‘My little Chickadee’ (1940) dat er werd uitgekiend of de ene niet meer minuten in beeld kwam dan de andere. De figuur W.C. Fields en de mens erachter vielen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zijn anarchistische humor bleef decennia diverse komieken inspireren. Wie de vinylopnames van zijn radio-optredens beluistert of zijn klassieke films (her)bekijkt zal telkens weer bezwijken voor de unieke humor van de man met de bloemkoolneus en het nasale stemgeluid.

Zalige kortfilms: The Dentist (1932), The Pharmacist (1933) en The Barber Shop (1933).

Bekende speelfilms: Tillie and Gus (1933) over een stoombootrace – The Old-Fashioned Way (1934) met een glansrol als leider van een vaudevillegezelschap – It’s a Gift (1934) over het disfunctioneel gezin van een kruidenier – Bank Dick (1940) over een niet zo dappere bankbewaker – Never Give a Sucker an Even Break (1941) of hoe Fields ook kon schitteren in een slechte film.

Boek: ‘The films of WC. Fields’ van Donald Deschner The Citadel Press 1966

Biografiefilm: ‘W.C.Fields and Me’ (1976) van Arthur Hiller met een knappe tragikomische Rod Steiger

Aangeraden fragmenten op YouTube: Out on the Porch (6’) en Blind Man with Cane (5’)

Florian Cantor

***

Is er nog een medium in Vlaanderen dat zich bezig houdt met een lach en een traan? Nee dus. Daarom ‘tScheldt! Steun ‘tScheldt! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *