ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie: Rodney Dangerfield – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie: Rodney Dangerfield

Een van de moderne oervaders van de stand-up comedy. Hij bracht letterlijk rechtopstaand moppen. Eigenlijk vertolkte hij ze, niet meer maar zeker ook niet minder.

Een van de moderne oervaders van de stand-up comedy. Hij bracht letterlijk rechtopstaand moppen. Eigenlijk vertolkte hij ze, niet meer maar zeker ook niet minder.

**

Dangerfield beïnvloedde Jerry Seinfeld, Tim Allen, Roseanne Barr, Jim Carrey, Conan O’ Brien en Chris Rock. Met zijn dikke lippen, volle neus en uitpuilende ogen kon deze forsgebouwde komiek oneindig de spot met zichzelf drijven. ‘I ain’t got no respect’ was zijn bekendste uitspraak die steeds weer een ongenadige, korte maar vernietigende analyse van zichzelf aankondigde. Zijn grappen waren beknopt en net in hun directe eenvoud terminaal effectief. Hij was sinds de jaren 60 dé ster van de laatavond-talkshows. Een man naar ons hart: (h)eerlijk onbehouwen, scherp observerend, rad van tong en bovenal een goed mens zonder een Gutmensch te zijn. Zijn zware stem drukte hulpeloosheid uit, zijn humor drukte hopeloosheid uit als een sigaret.

Rodney Dangerfield (1921-2004) startte zijn prille carrière op zijn 15de als moppenbedenker voor andere komieken. Zijn vader was Phil Roy, een vaudeville-artiest die hij slechts 2 keer per jaar zag. Als krantenjongen en ijsventer bracht hij mee centen binnen voor het gezin. Opgroeiende in Brooklyn leerde al vlug zijn mannetje staan en bleef hij als zingende ober dromen van een leven in de showbizz. Intussen met een eigen gezin ging hij aan de slag als verkoper van gevelbekleding. In de hotels van de Catskill Mountains nabij New York probeerde hij zijn zelfbedachte oneliners uit onder de naam Jack Roy (naar zijn vader). Zo ontwikkelde hij het ongelukkige type van de lelijke loser. Dit leverde hem in 1967 een optreden op in de befaamde The Ed Sullivan Show (waarin ook de Beatles en zovele anderen doorbraken). Vanaf dan slingerde het succes enkel nog bergop.

Rodney Dangerfield

Zoals vrijwel alle ‘comedians’ (het meest onvertaalbare beroep of is het eerder een roeping?) van die tijd trok Rodney Dangerfield (een naam van een personage uit de Jack Benny Show) langs de gekst denkbare circuits om ervaring op te doen en zijn verschijning op het podium te perfectioneren. Hij zou uitgroeien tot komiek, acteur, schrijver, scenarist, producer, muzikant. Als regelmatige gast in de weergaloos aangebrande The Dean Martin Show en in de alom bekende The Tonight Show leerde heel Amerika hem kennen. Er volgde een hoofd-act in Las Vegas en hij opende zijn eigen comedy club ‘Dangerfield’s’. Een pak komieken kwam er de stiel leren. Natuurlijk lonkte het brede scherm. Zijn bekendste film was ‘Caddyshack’ (1980) waarin hij naast Chevy Chase en Bill Murray een boerse golvende nouveau riche speelt. Datzelfde jaar maakte hij een komisch album ‘No Respect’ waarvoor hij een Grammy in ontvangst mocht nemen. Hij scoorde tevens een heuse hit met ‘Rappin’ Rodney’.

‘Easy Money’ (1983) en ‘Back to School’ (1986) waren nog 2 filmkleppers (voor wie van het genre houdt, natuurlijk). Gênante situaties, dubbelzinnige opmerkingen en een klad kolder, prima toch? Met een bijrol in ‘Natural Born Killers’ (1994) van Oliver Stone) etaleerde hij zijn dramatisch talent. Aangezien onder elke goede komiek een goede acteur schuilgaat moest dat kunnen. Enkele maanden voor zijn dood (door een complicatie na een hartfalen) in 2004 verscheen zijn gesmaakte autobiografie ‘It’s not easy being me. A lifetime of no respect but plenty of seks and drugs’. Rodney was 3 keer getrouwd (waarvan 2 keer met dezelfde echtgenote) en was 60 jaar onafgebroken gebruiker van cannabis. Jack Rodney Cohen/Jack Roy/Rodney Dangerfield was zelf sterk beïnvloed door de vranke humor van W.C. Fields, Groucho Marx en Don Rickles (die moet u ook eens op YouTube proeven). Zijn nerveus geratel, het frunniken aan zijn das en dan dat (zelf)sarcasme blijven buiten de boorden van de heersende mode vallen.

Wat hebben we persoonlijk genoten van zijn optredens in The Tonight Show met Jay Leno -a brother in arms- met wie hij in galop kon ginnegappen. Bijna tot op het eind bleef hij entertainen. Kijk naar de gelukkig bewaard gebleven optredens via YouTube zoals een collectie van zijn karakteristieke oneliners, zijn optreden waarbij hij President Ronald Reagan doet schateren en de acceptatie van zijn Grammy in 1981. Tot slot enkele oneliners:

 • Mijn vrouw jammerde dat onze auto was gestolen. Ik vroeg of ze de daders had gezien. Ze zei: ‘Neen, maar ik heb wel de nummerplaat genoteerd’.
 • Ik vertelde de dokter dat ik ‘s ochtends in de spiegel keek en dan moest overgeven. Wat betekende dat? De dokter antwoordde dat er in elk geval niets mis was met mijn zicht.
 • Ik vroeg in een café aan de barman wanneer het ‘happy hour’ begon. Hij zuchtte: ‘Wanneer jij de tent verlaat’.
 • Ik had als kind zoveel pukkels dat er ’s morgens soms een blinde mijn gezicht probeerde te lezen.
 • Ik kwam bij een prostituee en liet mijn broek zakken waarop zij direct haar prijs liet zakken.
 • Ik deelde met een therapeut mijn angst dat ik misschien een hond was. Ik vloog meteen van de sofa.
 • Mijn moeder gaf me nooit borstvoeding; ze beschouwde me eerder als een goede vriend.
 • Als kind was ik verloren gelopen en vroeg een agent waar mijn ouders konden zijn. Hij zei: ‘Ach jongen, die kunnen zich op zoveel plaatsen hebben verstopt’.
 • De dokter adviseerde me op mijn drinken te letten. Sindsdien drink ik enkel nog voor een spiegel.
 • Mijn vrouw en ik waren allebei gelukkig gedurende 20 jaar. Daarna zijn we getrouwd.
 • Someone asked me: ‘Would you like to see the homeless?’. I answered: ‘I prefer the topless!’.
 • Of mijn ouders van me hielden? Ze gaven me een toaster en een radio als badspeeltjes.
 • Ik ben zo’n slechte minnaar dat op een keer een gluurder me uitjouwde.

Pareltjes op YouTube:

The Tonight Show

I can’t take it no more (1983)

Rodney Dangerfield presenteert de Oscar for ‘Best Makeup’ in 1987

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *