ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie: Joan Rivers – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie: Joan Rivers

De Botox-bitch. De ware uitvinder van de vagina-monologen. Meer gebald en langer rechtop dan menige mannelijke stand-up komiek. Als Joan Rivers niet bestond, had men haar moeten uitvinden. Met haar ongenadige zelfspot en met het doorbreken van zowat alle taboeonderwerpen was haar status redelijk ongeëvenaard. Vuilbekken over beffen, gespierde opmerkingen over hangende genitale spieren en onoverwinnelijke stoten onder andermans gordel, dat was het merk Joan Rivers. Bij ‘tScheldt niets dan bewondering voor de ‘Queen of Quotes’ die ironisch genoeg overleed na een minieme keelaandoening terwijl ze al oneindig veel delicate plastische ingrepen had laten verrichten. Bij haar was alles uitgerekt tot de natuur zich niet meer liet ‘stretchen’.

Joan Rivers (1933-2014) werd in New York geboren als Joan Molinsky. Hyperintelligent en flink gediplomeerd werkte ze aanvankelijk als toergids, proeflezer bij een advertentiebureau en als mode-adviseur. Van haar agent Tony leende ze de naam ‘Rivers’. Wie had ooit gedacht dat ze als actrice/schrijfster/producer/televisiegastvrouw/reality-ster en stand-up comédienne de top zou bereiken? In 1968 werd ze in The New York Times omschreven als de meest intuïtief grappige vrouw die er was. In 2017 belandde ze in de ‘Top 50 van beste stand-ups ter wereld’ van Rolling Stone magazine op nummer 6. In 1994 kreeg ze een Tony Award-nominatie voor haar hoofdrol in het toneelstuk ‘Sally Marr.. and her escorts’. Ze won een Emmy Award voor haar tv-werk en kreeg in 2015 zelfs postuum een Grammy voor ‘Best gesproken boek’ naar haar eigen ‘Diary of a Mad Diva’.

Klein van gestalte en met een raspende stem zou ze levenslang worstelen met haar eigen uiterlijk. Als corpulent kind deed ze er alles aan om een chique slanke dame te worden. Ze was een van de eerste beroemdheden die openlijk toegaf dat er aan haar al van in de jaren zestig was ‘gewerkt’. Haar grappen hierover zijn inmiddels klassiek. Haar scherpe humor was gebaseerd op ongefilterde observaties van de falende menselijke relaties en ambities. Een pak ‘celebs’ en politici werd zonder verdoving gefileerd. Nooit zou ze zich voor een grap verontschuldigen. Ze was beïnvloed door de grote dames uit de sprankelende wereld van de vaudeville waarin je als komiek oog in oog stond met je publiek en waarin je van alle markten thuis moest zijn om te leren amuseren. ‘There’s no business like showbusiness’ en ‘The show must go on’ waren daarbij de ultieme motto’s.

Vandaag bestaat nog steeds de dagelijkse praatshow ‘The Tonight Show’ met Jimmy Fallon. Deze oer-Amerikaanse tv-format, die startte in 1954, begint altijd met een hekelende monoloog, dan volgt een knipogende babbel met een beroemdheid en hij eindigt met een act (stand-up of muziek of variété). Iconische presentators waren o.a. Jay Leno en Johnny Carson. In 1965 brak Joan Rivers als gast bij Carson door op nationaal vlak. Ze zou jaren een veelgevraagde vedette blijven. Haar eerste stappen had ze gezet in comedyclubs. Haar grootste idool bleef Lenny Bruce die nooit ofte nimmer een blad voor de mond nam. Over hem werd de schitterende film ‘Lenny’ met Dustin Hoffman gemaakt.

Haar onwaarschijnlijke carrière leest als een menukaart waarop alle gerechten door haar werden uitgeprobeerd: het interviewen op de rode loper bij award-shows, het ontwikkelen van een eigen juwelenlijn, een realityshow met dochter Melissa (‘Joan knows best?’ 2011-2014), advies op het Koopkanaal QVC, mensen foppen voor Candid Camera, openen van Las Vegas-voorstellingen, het regisseren van vergeten cultkomedies, een Royal Variety Show in Londen, gesprekken met miljonairs, The Joan Rivers Show overdag met alle improvisaties vandien (1989-93) het zich laten roasten bij Comedy Central, het land rondtoeren met haar levensverhaal, het vullen van Carnegie Hall, het bedenken van punchlines voor collega’s en als eerste vrouw een laatavondprogramma presenteren (The Late Show die zij startte in 1986 en die sindsdien flink wat talent heeft opgeleverd). Ze nam 3 comedy-LP’s op en schreef 12 bestsellers. De bekendste: ‘Men are stupid and they like big boobs’ en ‘Having a baby can be a scream’. Haar komisch alter ego Heidi Abramowitz spelende kon ze voluit als promiscue slet gaan.
Nancy Reagan was een vriendin, ze was op de trouw van Kate en William en bij haar begrafenis in 2014 was ook toenmalig collega-societyfiguur Donald Trump aanwezig. Allemaal niet om te lachen, zou ze wellicht hebben gezegd op die typische toon van haar.

Oneliners

  • Ik dacht dat ik een prijs won maar het was voor mijn Make up Team met hun Special Effects
  • Mijn tieten hangen zo laag dat ik zowel een mammografie als een pedicure kan laten doen
  • Of ik ga sporten? Dan moet ik eerst een jogger tegenkomen die ik zie lachen
  • Of ik op intellectuelen val? Er is nog nooit onder mijn rok naar een bibliotheekkaart gegrabbeld
  • Ik heb zoveel plastic in mijn lijf dat ik mezelf na mijn dood doneer aan Tupperware
  • Mijn methode voor geboortebeperking? In mijn geval gewoon het licht aanlaten
  • Waaraan herken je een anorexiawijf? Wanneer ze vraagt of een tampon haar niet te dik maakt
  • Mijn liefdesleven? Wel, als mijn man geen wroeter in bed was zou ik nooit zwanger zijn geworden
  • 10 minuten seks met een jood? De eerste minuut is geweldig maar dan die 9 minuten schuldgevoel!
  • Als ik word begluurd door een voyeur is hij meestal de eerste die de jaloezieën naar beneden trekt

Zie op YouTube
Oneindig veel hilarische clips zoals de volgende:
Joan Rivers monologue 1982
An audience with Joan Rivers
TMZ Best Moments
In haar eigen talkshow met gast Sir Les Patterson (Barry Humphries/Dame Edna)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *