ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie: Bette Midler en de gore grappen van Sophie Tucker – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie: Bette Midler en de gore grappen van Sophie Tucker

In onze reeks “Liever comedy dan komedie” deze keer aandacht voor Bette Midler en meer specifiek voor haar Sophie Tucker-grappen. Bette Midler begon haar ‘diva’-carrière in de New Yorkse homo-badhuizen en bracht daar een fel gesmaakte show met zang en humor. Sophie Tucker (1886-1966) was een veelgevraagde zangeres, comédienne en radiovedette. Haar bijnaam was The last of the Red Hot Mamas. Haar pittige grappen leven dus onder meer verder in de shows van Bette Midler

Bette Midler begon haar ‘diva’-carrière in de New Yorkse homo-badhuizen en bracht daar een fel gesmaakte show met zang en humor. In 1972 brak ze door met haar debuutalbum ‘The Divine Miss M’. Met de hulp van de toen niet zingende pianist Barry Manilow en later met een stomende band trad ze op in heel Amerika met als hoogtepunt de legendarische show ‘Live at Last’. De VPRO zond die uit en in gans Nederland en Vlaanderen raakte men in de ban van deze uitzonderlijke zangeres met de kleine gestalte en de grote stem. In 1978 stond ze met deze show in de Antwerpse Elisabethzaal.

Later volgden diverse televisieshows, optredens en vooral films. In 1979 werd ze bejubeld voor ‘The Rose’ over het leven van Janis Joplin. Nadien kwamen er een hoop soms wel en soms wat minder geslaagde komische prenten. De betere waren haar comebackfilm ‘Down and out in Beverly Hills’ (1986), ‘Big Business’ (1988) met Lily Tomlin als rijk/arm verwisselde tweelingzus, ‘For the Boys’ (1991) met een Oscarnominatie voor haar rol als entertainer van de troepen en ‘The First Wives Club’ (1996) over de zoete wraak van bedrogen echtgenotes. Ze boekte ook hits met swingende remakes van ‘Boogie Woogie Bugle Boy’, ‘In the Mood’ en ‘Beast of Burden’. Ze scoorde tevens met ballads als ‘From a Distance’ en ‘Wind Beneath my Wings’ dat ze op hartverscheurende wijze bracht tijdens de herdenking van de 9/11-aanslagen op de Twin Towers. Haar laatste album ‘Its the Girls!’ is een aanstekelijke ode aan de sixties-muziek van haar favoriete zangeressen. Midler blijft op haar best wanneer ze als de schalkse vaudeville-artieste met live-orkest en een trio pittige backing zangeressen zingt: ‘Pretty legs, pretty knockers, that’s what keeps them coming back for more’.. Een natuurtalent dat zich niet laat betuttelen en zo hebben we het graag.

Aanrader voor de geïnteresseerden: ‘Live at last’ (in Cleveland 1976)

Een populair onderdeel van haar optredens bestaat uit de befaamde Sophie Tucker-jokes. Deze grande dame van de Amerikaanse showbusiness (1886-1966) was een veelgevraagde zangeres, comédienne en radiovedette. Haar bijnaam was The last of the Red Hot Mamas. Gevierd tot in de hoogste kringen durfde ze ook gewaagd materiaal aan voor het theaterpubliek van The Roaring Twenties dat echt wel wat kon hebben. Meestal vertelt Sophie moppen in de ik-vorm waarbij haar ‘boyfriend’ Ernie telkens het onderspit delft. Hier zijn enkele voorbeelden.

De echte ‘outrageous’ Sophie Tucker

“Ik zag jouw echtgenoot uit de bloemenwinkel komen met een prachtig boeket”, zegt Sophies vriendin. “Oh neen, dan zal ik weer gans de avond met mijn benen moeten openliggen”, zucht Sophie. Vraagt de vriendin: “Waarom? Heb je dan geen vaas?”

Ernie zegt tegen Sophie: “Als jij kon koken, dan konden we de kok ontslaan”. Antwoord van Sophie: “En als jij kon neuken, konden we de chauffeur ontslaan!”

“Ik kwam op een avond naakt in de veranda staan om mijn vriendje Ernie op te winden en vroeg wat hij ervan vond”. Zegt Ernie: ”Soph, ik weet niet wat je juist aanhebt maar het moet wel dringend gestreken worden!”

“Ik lag met mijn vriendje Ernie te rollebollen op een rustig plekje in het bos toen hij verder en verder bij mij afdaalde. Op een gegeven moment zeurt hij dat hij best wel wat meer licht zou willen in dat donkere woud.” Ik antwoordde: “En ik niet dan? Je bent de laatste 10 minuten gras aan het aflikken”.

Ernie zei gisteren: “Als ik 80 ben, neem ik een jong lief van 20”. Ik verzekerde hem: “Als ik 80 ben, neem ik een man van 20. En weet je, Ernie, 20 gaat heel wat meer in 80 dan 80 in 20”.

“Ik lag in bed met mijn vriendje Ernie en plots zegt hij tegen mij: “Soph”, hij noemt me altijd Soph, “je hebt geen tieten en een strakke doos”. Ik antwoordde kortaf: “Ernie, je kunt mijn rug op!”

De dubbelzinnigheid klinkt beter in het Engels: I was in bed with my boyfriend Ernie when he told me: “Soph, you’ve got no tits and a tight box”. I said to him: “Ernie, get off my back!”

Na onze eerste keer seks zei Ernie: “Als ik had geweten dat je nog maagd was, dan was ik wat minder heftig te keer gegaan”. Ik antwoordde: “En als ik had geweten dat het tot seks ging komen dan had ik mijn kousenbroek wel uitgetrokken”.

Florian Cantor

***

Help ons dieper graven in het collectieve geheugen van humor en satire. Steun ‘tScheldt! Klik hier!

1 reactie op “Liever comedy dan komedie: Bette Midler en de gore grappen van Sophie Tucker

  1. Bangelijke madammen ,entertainment pur sang ,niks voor hersendode GSM’ende zombies voor wie de enige kennis van muziek en humor in de xtc pil zit die hun ene hersencel aankan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *