ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Liever comedy dan komedie: Benny Hill – 't Scheldt

Liever comedy dan komedie: Benny Hill

Als tiende in onze reeks “Liever Comedy dan Komedie” brengen we Alfred Hawthorne Hill (1924-1992), beter bekend als Benny Hill

Alfred Hawthorne Hill (1924-1992) eindigde op de 3de plaats in een populariteitspoll uit 1998 van Channel 4 over de grootste komieken uit Groot-Brittannië. De nummers 1 (Charles Chaplin) en 2 (Stan Laurel) waren de favoriete comedians van de man die we zijn gaan bejubelen als Benny Hill.

Hill kookte iedereen gaar met zijn aangebrande postkaarthumor. Niemand bleef onbetraand achter na een salvo grappen met dubbele bodem (de ‘double entendre’ zoals de Britten dat zo fijn noemen) of na een dolkomische achtervolgingsscene in de betere slapstick-traditie. Hij was de geile dikkerd die de gul gevormde showmeiden belaagde en belegen eindigde. Hij was de taalvirtuoos met zijn zelfgeschreven sketches. Hij gaf de kijker de knipoog die de avond goed maakte. Benny Hill toverde de music hall-ervaring tevoorschijn op het televisiescherm. Enkel engerds lusten Benny Hill niet.

Zijn vader en grootvader waren circusclowns. Na zijn showbusiness-avontuur runde Hill’s vader een winkeltje met medische benodigdheden zoals condooms. Zoon Hill bekwaamde zich als melkboer, brugophaler, chauffeur, drummer en uiteindelijk als assistent stage manager. Zijn spits vermogen tot observatie maakte hem klaar voor een publiek. Hij koos de artiestennaam Benny Hill naar zijn idool Jack Benny (het Amerikaanse radio- en televisie-icoon met de scherpe one liners). Zijn eerste tv-optreden dateert van 1950. Daarna volgden jaren van zaaloptredens. Langzaam werkte hij zich op naar zijn populaire radioperiode toe van 1964 tot 1966 met de Benny Hill Time. Na een comedyshow voor BBC-tv stapte hij over naar Thames Television in 1969. Hij had de grootste nummer 1-Kersthit in 1971 met ‘Ernie, the fastest milkman in the West’ en in datzelfde jaar bereikte zijn show zowaar 21 miljoen kijkers. The Benny Hill Show werd uitgezonden in 97 landen (met herhalingen in 140 landen).

Zijn programma werd door Thames Television na 21 jaar in 1989 stopgezet. De fans waren uitzinnig van colère. Benny Hill was een begrip geworden. Onder zijn fans telde hij een pak beroemdheden zoals Charles Chaplin (dat vernam Hill bij een bezoek aan Chaplins dochter), Michael Jackson en Snoop Dogg. Zijn mengeling van parodie met elementen uit de risqué burlesque-toneelshows en onversneden slapstick kenmerkten de shows die vandaag nog allemaal te genieten vallen, behalve door MeToo-keuterboerinnen. Op de BBC zul je bijvoorbeeld niet vaak meer een aflevering zien, misplaatst preuts als ze daar tegenwoordig zijn geworden. In Amerika is Hill een begrip gebleven.

Hill speelde ook bijrollen in films zoals de musical Chitty Chitty Bang Bang (1968) en de misdaadkomedie The Italian job (1969). Al was hij miljonair leefde deze eeuwige vrijgezel heel sober: nooit op reis, geen auto en geen eigendom. Het deed hem pijn van de buis te zijn verdwenen. De dag in 1992 dat er toch een nieuw contract in zijn bus belandde was hij inmiddels in zijn zetel voor tv gestorven aan een nier-hartproblematiek.

In zijn shows deed altijd een oud kaal ventje mee, vertolkt door Jackie Wright. Hij kreeg meestal denigrerende klopjes op de kop wat hilarisch was. In een beroemde scene haalt een dragonderdame in Mexico (waar anders?) een theezakje uit haar boezemregio voor toeristen Benny Hill en Jackie Wright. Ook de suikerzakjes hijst ze van diep op. Bij de vraag of ze ook melk wensen kunnen de mannen niet hard genoeg ‘neen!’ roepen. In een andere sketch vraagt quizmaster Hill aan een voluptueuze blondine wie de Tweede Wereldoorlog verloor: ‘De Duitsers of iemand anders?’. Aan een tweede kandidaat vraagt hij het aantal slachtoffers en aan wijsneus Jackie Wright vraagt hij om de namen en adressen van die slachtoffers te noemen. Zalige brulhumor.

Tenslotte nog het befaamde muziekje uit de Benny Hill Show. Als u ‘Comedy Capers’ opzoekt, dan krijgt u een onuitputtelijk aanbod komische fragmenten uit de periode van de stille film (tot 1929). Deze versnelde slapstick bleef Hill inspireren. Zo eindigden zijn shows altijd met een doldwaze achtervolging van Benny Hill door alle medespelers met de wulpse dames (The Hill’s Angels) voorop.

Dit op de vrolijke tonen van Boots Randolph met ‘Yakety Sax’. Dit nummer werd in 2015 door het Britse publiek uitgeroepen tot favoriete theme song. Hill doorbrak alle stereotypes met een milde kijk op de universele tekortkomingen van de mens. Wie hem beschimpt bewijst zijn gelijk. Wie hem bewondert zal nimmer het lachen vergaan.

Op YouTube is een ruime keuze voorradig. Ook zijn Best of-DVD’s zijn hier en daar verkrijgbaar.

Florian Cantor

***

Fragmenten

Benny Hill – The Handyman (1976): met Bob Todd als Benny’s onuitstaanbare vrouw.

Benny Hill – Wife-Swap (1986)

Benny Hill – When Things Go Wrong (1972): met Jenny Lee-Wright op date, met Pat Ashton in een romantisch duet, enz…

***

Noot: Dit is aflevering 10 van de reeks ‘Liever comedy dan komedie’ waarin we komieken van weleer belichten wier invloed vandaag blijft inspireren. De voorgaande 9 waren:

Dick Emery

W.C. Fields

Bette Midler

Sjef Van Oekel

Dame Edna

Mel Brooks

Tommy Cooper

Joan Rivers

Rodney Dangerfield

***

Er is geen beter medicijn dan humor met azijn. Word lid van de plezantste club van ‘t land. Kies een abonnement:

4 reacties op “Liever comedy dan komedie: Benny Hill

  1. Benny Hill en Tommy Cooper zo maken ze er geen meer ,ik heb het geluk gehad deze gasten nog aan het werkt te zien , verder nog in de rij ,Marty Feldman met zijn hilarische stomme kortfilms als boomchirurg en
    nachtelijke gigolo ,John Cleese met zijn dwaze fratsen ,Norman Wisdom ,De beste comedy’s kwamen dan ook van Engeland .

  2. Hahaha, die goede oude Benny… Ja Lupis, in Engeland hadden ze inderdaad grote komieken. Maar ook het kleine België liet zich niet onbetuigd! Denk maar aan de geweldige grapjassen Eric Van Rompuy en Servais Verherstraeten. Alleen maar hun aanblik deed ons al in tranen uitbarsten.

  3. Vergeet ook niet Barend Servet van de Hollandse teevee .. die was ook niet slecht , was ons Belgische stoeipoes daar ook niet bij ? de latere matras van je weet wel uit het koninklijke huis van de scheefpoepers ???????

  4. Cleese laatste optreden in Belie was : ‘come and see me before I die ‘ in Hasselt , ik stond geparkkeerd met mijn gehandikapten kaart en mijn corbilliard juist aan de voordeur ven de ingang , je weet nooit ! Cleese kon daar blijkbaar naderhand nie mee lachen .. bots wederom bots he ! ge moet er wel tegen kunnen da ge iets terug kan krijgen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *