ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lenen bij Mijnheer Leemans (ACV) is weggegooid geld – 't Scheldt

Lenen bij Mijnheer Leemans (ACV) is weggegooid geld

In zijn Rerum Novarum-speech en interviews gaat ACV-voorzitter Marc Leemans andermaal te leen bij recepten uit het verleden. Van een zelfbenoemde progressieve vakbondsman hadden we meer en beter verwacht…

In zijn Rerum Novarum-speech en interviews gaat ACV-voorzitter Marc Leemans andermaal te leen bij recepten uit het verleden. Van een zelfbenoemde progressieve vakbondsman hadden we meer en beter verwacht.

**

Marc Leemans pleit – vaneigens – voor een belasting op huurinkomsten. Ge moet het geld halen waar het zit. Zo simpel is het! Behalve wanneer het bij de arbeidersflank van de christelijke zuil zit. Of via Arco door de opwarming van de aarde in waardeloze centiemen is verpulverd. Als er een welvoorziene, machtige en ruimschoots betoelaagde en van arbeid vrijgestelde, altijd doorbetaalde club bestaat, komen we heel snel bij onze geliefde vakbond uit. Leemans geeft mee dat het druk is bij de vakbond vanwege het vele papierwerk, nieuwe werklozen, bezorgde vragen allerlei. Dat België één van de weinige landen in de wereld is waar werkloosheidsuitkeringen zo nodig via een daarvoor betoelaagde vakbond moeten passeren, zegt hij er niet bij.

Jacht

We zouden de heer Leemans best kunnen volgen wanneer hij meent dat van eigenaren van pakweg 20 of meer verhuurappartementen of andersoortige eigendommen een correctere bijdrage tot het algemeen welzijn wordt verwacht. Maar nu de jacht op tweede verblijven en hun verblijvers is geopend, is het afromen van inkomsten uit huur een geliefde sport van velen geworden. Terwijl – dat zou de heer Leemans toch moeten weten – duizenden hardwerkende Vlamingen hun schamele pensioen van om en bij de 1100 euro aanvullen met een paar honderd euro netto per maand uit het met eigen arbeid en zonder enige uitkering of subsidie verworven tweede eigendom. Integendeel, er is op dat tweede eigendom o.a. BTW betaald, registratierechten en notariskosten. Niet alleen op eigendom in België, ook wanneer stacaravan, appartement of wijngaard zich in Nederland, Spanje of Italië bevindt. De noeste arbeid waarmee het tweede verblijf is verworven, werd bovendien belast aan één van de hoogste belastingen op arbeid in heel de wereld.

Bijklussen

Leemans pleit er zelfs voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag – SWT – uit te breiden. Deze progressieve vakbondsman wil terug in de tijd! Hij grijpt naar het aloude, kapot gestoofde recept van het brugpensioen. Vreemd, zeker voor een vakbondsman. Want het brugpensioen is bij uitstek een voordelige uitstapregeling die de baas veel minder kost dan de gemeenschap waarop het pensioen wordt afgewenteld. De gemiddelde loopbaanlengte van de Belg hoort nu al bij de kortste in Europa: gemiddeld 33 jaar om precies te zijn. De leeftijd waarop iemand met pensioen gaat, is in wezen van geen of weinig belang. Het gaat er om hoe lang iedereen daadwerkelijk en naar best vermogen tot het grotere geheel heeft bijgedragen. Opnieuw massaal werkenden nog voor hun zestigste met brugpensioen sturen, is kolossaal fout. De progressieve vakbondsman Leemans wentelt de loodzware kost van een ruimhartig brugpensioen domweg op volgende generaties af. Volgende generaties die zich – met dank aan het doorgeroeste repartitiestelsel – toch al uit de naad zullen moeten werken en blauw aan belastingen zullen moeten betalen om het massaal aanzwellende leger (brug)gepensioneerden te financieren. Tenzij Corona II alle zestigplussers met de zeis van Magere Hein zou wegmaaien. We hebben er geen idee van of de heer Leemans wel eens met de fiets door Wallonië of Vlaanderen peddelt. We hopen van wel. We hopen tevens dat hij zijn stalen vakbondsros tegen de gevel van het ‘Maison de huit heures’ of café ‘Sportwereld’ heeft gegooid. In de late namiddag of vooravond. De heer Leemans zal de vaste jongens één voor één zien binnenwaaien. Misschien toch maar eens vragen naar hun sociaal statuut? In loondienst? Werkloos? Zelfstandig? Bruggepensioneerd? Tijdelijk werkloos met corona-toeslag?

Kasseien

De structurele krapte/mismatch op de arbeidsmarkt zal niet verdwenen zijn wanneer de corona-storm is gaan liggen en we – hopelijk – langzaam terugkeren naar het nieuwe normaal. Ondertussen dienen alle zeilen te worden bijgezet om de toename van de werkloosheid in te dammen. Dat gaan we niet doen wanneer we massaal 50-plussers met brugpensioen sturen. Sinds vele jaren en nog altijd moeten vacatures worden ingevuld door arbeiders uit Oost-Europa en verder. Kunnen wij Oude Belgen zelf geen kasseien meer leggen? Zelfs de Romeinen wisten die vaardigheid naar waarde te schatten. Kunnen oude en nieuwe Belgen geen nutswerken meer uitvoeren, de Oosterweelverbinding graven en daarna overkappen? Appelen, peren, asperges en aardbeien plukken, willen we ook niet meer. Moet een werkloze eeuwig werkloos of bruggepensioneerd blijven, op een pleintje rondhangen of satelliettelevisie kijken in een koffiehuis? Of zijn we allemaal in staat om onszelf tijdens onze actieve loopbaan één of meerdere keren heruit te vinden.

***

In tegenstelling tot de vakbond is ‘tScheldt een niet gesubsidieerd orgaan dat doorgaans meer genot verschaft dan een vakbond. Steun ‘tScheldt met een abonnement. Kies je abonnement:

 

1 reactie op “Lenen bij Mijnheer Leemans (ACV) is weggegooid geld

  1. De vakbonden en de linkse politici zijn erin geslaagd om een bevolking te kweken die werken als een gevaarlijke ziekte beschouwt. Voor elk probleem is er maar 1 goede oplossing: minder werken. De PvdA activist en hobby viroloog Van Ranst vind het gesubsidieerd thuis zitten zelfs DE oplossing voor de coronaziekte. Bij het minste symptoom beveelt hij aan: NIET WERKEN. Is het virus mss niet in Wuhan gebrouwen maar in de riante kantoren van ACOD en ABVV?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *