ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lekker lelijk, of de ware toedracht achter de sapioseksueel… – 't Scheldt

Lekker lelijk, of de ware toedracht achter de sapioseksueel…

We kenden al de metroseksueel, de aimabele ploeterpapa die handig is om in huis te hebben, maar te sullig om verliefd op te worden. De pedoseksueel was net iets minder leuk, zeker op feestjes met de ‘kids’ erbij. De überseksueel kon bijwijlen dan weer wat van het goede teveel zijn. Het Laatste Nieuws rapporteerde recent over de sapioseksueel; dat is iemand die valt op intelligente mensen ongeacht hun uiterlijk…

We kenden al de metroseksueel, de aimabele ploeterpapa die handig is om in huis te hebben, maar te sullig om verliefd op te worden. De pedoseksueel was net iets minder leuk, zeker op feestjes met de ‘kids’ erbij. De überseksueel kon bijwijlen dan weer wat van het goede teveel zijn. Het Laatste Nieuws rapporteerde recent over de sapioseksueel; dat is iemand die valt op intelligente mensen ongeacht hun uiterlijk. Jawel, ook uitgesproken smoelzakken die je niet wenst tegen te komen in je dromen, laat staan in het echt. De huidige homo sapiens is een dier met verstand, wij dus. Vandaar ‘sapio’ dat in nieuws sukkelde nadat een Franse minister in een interview haar gevoelens blootlegde voor pakweg slimme gasten met een Fukushima-lijf.

Een schoolvoorbeeld van een lelijkerd die ‘de vrouwen het bed in kon praten’, zoals hij zelf stelde was de existentialistische filosoof Jean-Paul Sartre. De auteur die de Nobelprijs Literatuur weigerde, die een verstandelijk contract van ‘samenzijn in vrijheid’ onderhield met zijn feministische levensgezellin Simone de Beauvoir, die door de media een intellectuele hype werd en die op het eind van zijn leven de barricades werd opgesleurd door enge maoïsten. Sartre had dun haar, een pokdalige huid, een loensend oog en een brokkelig gebit. Toch kon deze minder fraaie ‘influencer’ met het beukende brein heel de Boulevard du Montparnasse en omgeving naar hartenlust bijeen neuken.

In 2012 verscheen het vlotte en leerrijke ‘The Boxer and The Goalkeeper’ van de Britse journalist Andy Martin over Sartres relatie tot die andere existentialist Albert Camus. Koloniaal opgegroeid in Algerije, journalist, auteur van inmiddels klassieke romans, fijnzinnig poëet en ook winnaar van de Nobelprijs die hij wél aanvaardde. Camus was een knapperd die meer nog dan zijn drinkebroer een roedel vrouwen kon pakken en dat zorgde er waarschijnlijk voor dat Sartre met hem brak. Inhoudelijk verfoeide Camus dwingende ideologieën terwijl Sartre als fellow traveller van het marxisme in een einddoel van de maatschappij geloofde. Camus bewees met zijn roman ‘La Peste’ dat in een wereld zonder zin de mens de vrijheid heeft er zelf zin aan te geven. Als God bestond zou Hij dat wel doen.

Net na de Eerste Wereldoorlog bestudeerde de Noorse naturalist Thorlief Schjelderup-Ebbe het gedrag van kippen in groep, stelde een duidelijk klassenstelsel vast en bedacht het begrip ‘pikorde’. Tegenwoordig is een pik niet zomaar vanzelf in orde. De pik heeft nu ook zijn regels: gedragsregels. Een dame die op een slimmerik valt bepaalt zelf het ritueel. Freddy Willockx uit Sint-Niklaas weet er alles van. Deze SP.A-coryfee herinnert zich hoe Lady Diana buitenissig intens in hem geïnteresseerd was. ‘Ze was onmiskenbaar een sapioseksueel’, bevestigt Freddy met de brede lach die we van hem gewend zijn. ‘Nu viel ze in mijn geval eerder op mijn looks dan op mijn inzicht’, geeft hij grif toe. ‘Ik had best een tandje willen bijsteken om haar te helpen bij haar huwelijksperikelen met die flapoor van een Prins Charles’, aldus de bereidwillige Willockx. Veel illusie in het universum van de pikorde, maar evenveel desillusie. Zo was indertijd Peter De Roover (N-VA) slechtgezind op Zuhal Demir (N-VA) omdat ze in het roddelcircuit ontkende een relatie met hem te hebben. Die had ze ook niet maar ze had Peter met dat valse gerucht toch wat machismo-imago kunnen gunnen, meende hij. Flip Watteeuw (Groen) van Gent beweert dat ‘vrouwkes’ op de fiets spontaan hun zadel afvijzen wanneer ze hem op straat passeren. ‘Tja, wat is die mensen hun alternatief, hè?’ zucht de belaagde schepen. En Jos D’Haese (de PVDA-posterboy) moet de communistische dragonders van zich af slaan. ‘Die krengen willen mij als toyboy om smeerlapperij met mij uit te halen’, grient Jos, ‘en dat terwijl ik meestal op verzoek van het parlementspersoneel een papieren zak over mijn kop draag’. Donald Muylle van Dovy weet alles van sapioseksuelen. Krolse klanten roepen hem constant na: ‘Muilen in de keuken en dan eens lekker …’. Een mens zou er zijn verstand bij verliezen.

Mo Vanelders

***

‘tScheldt zoekt sapioseksuelen om van gedachte mee te wisselen maar vooral als uithangbord voor onze lezeressen. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

1 reactie op “Lekker lelijk, of de ware toedracht achter de sapioseksueel…

  1. In de eerste alinea is men nog de pedofiele soepjurken vergeten, de gore smeerlappen die men ongemoeid laat en die in het “verborgene” op hun gemakske genieten van een riant pensioen (dat zowat 3x hoger is dan dat van een werknemer die zijn ganse leven gewroet heeft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *