Langs de Dender roffelt de tamtam – 't Scheldt

Langs de Dender roffelt de tamtam

Dat het toch allemaal zo erg niet is. Dat het toch een beetje de schuld is van die rare dikke mijnheer die Forza Ninove heet. Dat Vlaanderen xenofoob en racistisch is. Want zie: noch de werkloosheid, noch het aantal criminele feiten ligt in Ninove, Aalst of Denderleeuw veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde, Gent en Antwerpen incluis. Om van Brussel maar te zwijgen. Niks aan de hand toch?

De Pano-reportage (woensdag 200219), het resultaat van twee maanden (!) onderzoeksjournalistiek langs de oevers van de Dender bracht boven water wat elke oplettende onverlaat na een halfuur in het station of een willekeurig café in Aalst, Denderleeuw of Ninove onmiddellijk in de gaten heeft: hier dreigt het helemaal fout te gaan. Het Denderverhaal stemt zowel verdrietig, boos als opstandig. Maar we hebben ook ongegeneerd, ongecensureerd en vreselijk hard gelachen. ‘Da’s hier klein Afrika, hé!’.

Vlaams racistisch en ongeremd xenofoob

Een dikke blonde, witte meid zegt ze dat ze geen zin meer heeft om in Ninove de bus naar elders te nemen. Bang om haar slimme telefoon te worden afgepakt. Door wie? Tja, door die! Die, dat zijn de instromers van Congolese komaf die Brussel te duur, te heet of te ingewikkeld vinden. En dus kiezen ze massaal voor het racistische, xenofobe, egocentrische lapje Vlaanderen langs de Dender. Payback Time, gij Aalst, Denderleeuw en Ninove. Ooit vredig en welvarend. Vandaag onrustig en verpauperd. Het objectief-onafhankelijke Panorama verzuimde instromers evenwel te vragen waarom zij Aalst, Denderleeuw en Ninove als nieuwe habitat kiezen in plaats van – pakweg – Tubize, Châtelet of La Louvière. Kroonjuwelen in het PS-arbeidersparadijs dat Wallonië heet. Meer zelfs: het stoorde een anders gekleurde mevrouw met een migratie-achtergrond nog geen beetje dat er in Vlaanderen van haar werd verwacht zich van het Nederlands te bedienen. ‘Ca me bloque’, meende ze, niet verduidelijkend of ze daarmee het verduivelde Vlaams Blok bedoelde.

Een kleurrijk aangeklede mevrouw voegde daar nog aan toe dat ze de tamtam geen dag of nacht kan missen. Dat eeuwig voortdenderende geroffel maakt haar zo blij! In dagen van voor-en tegenspoed. In vreugde en verdriet. Dat buren die in stilte stiekem van André Hazes en Natalia moeten houden daar anders over denken, maakte haar duidelijk niet veel uit. Om Jacky ‘Zatte Rita’ Lafon toch één keer te parafraseren: ‘Een dag niet getamtamd is een dag niet geleefd!’. Minstens zo vreemd is dat de Pano-ploeg zonder één kritische kanttekening voorbij ging aan de opmars van allerlei evangelische zelotenkerken in de Denderstreek. Weg met Rome, lang leve de islam en de moskee. Die riedel kenden we al even. Maar dat evangelische pinkstergemeenschappen die qua Zang & Dans voor de parochie van Nonkel Pater en Tante Nonneke in onze Congo niet moeten onderdoen gratis VRT-zendtijd krijgen, heeft veel libertaire vrijdenkers verbaasd. De vitale Congostroom moge dan zijn dichtgeslibd. De zuurstofrijke Dender laaft alle kinderen Gods.

Goed gepijpt en goed verdiend

De Pano-reportage legt niet alleen de onoverbrugbare verwijdering tussen allochtoon en autochtoon in de Denderstreek bloot. Ook in onze eigen, zeg maar witte biotoop dreigt de hechte, iedereen bekende, solidaire, hulpvaardige gemeenschap van weleer helemaal uit elkaar te drijven. In twee sociaal, cultureel en materieel compleet van elkaar gescheiden werelden. Het water nog vele malen dieper dan de naar adem happende Dender. Schrijnend. Een vijf maanden zwangere vrouw nam de kijker mee in haar uitgeteerde sociale woning. In een tuinwijk die eens de fierheid, trots en naarstigheid des werkmans was. Schiet niets meer van over. Behalve naargeestigheid. De vrouw des huizes verontschuldigt zich voor de troep in de slaapkamer van haar eigen dochter. ‘Ik heb er niets aan te zeggen’. Besmuikt zwaait ze de deur open. Wij zien: een berg troep en viezigheid – vermeerderd met een keffend hondje – die zo snel als mogelijk in een overvolle container naar de dichtstbijzijnde afvaloven moet worden gebracht. Ook in de kroeg wordt steen en been geklaagd. Nog niet eens zo lang geleden werd hier aan elke formicatafel een kaartje gelegd. Nog niet eens zo lang geleden konden we in het donker de straat nog op. Nog niet eens zo lang geleden ad infinitum. Maar we durven niet meer. We zijn bang. En ons schamel Belgisch pensioen geeft ons maar weinig financiële ruimte om van de laatste jaren van ons leven nog een beetje te genieten. En zij? Zij – dat zijn zij – krijgen vanaf de eerste dag dat ze hier komen aangewaaid meer dan wij die heel ons leven ons kloten hebben afgedraaid.

Cijfers gaf Pano niet mee*. ‘Dat is hier Klein Afrika’, zegt een doorgroefde, boze blanke man wiens gezicht verdriet om alles wat voorbij is ongegeneerd verraadt. Hillary Clinton zou hem in de meest dodelijke speech van haar politieke fin-de-carrière een deplorable hebben genoemd. Een enggeestige en racistische zeurkous. Niet bij machte de weldadigheid van de kosmopolitische Harvard-elite bij te benen. ‘Mensen die de weg kwijt zijn’, weten de hogepriesters van de politiek-correcte Pano-kerk. En die in tegenstelling tot de door Monica Lewinsky helemaal leeg gepijpte ex-president Clinton en voorbeeldige echtgenoot Bill geen balzak van 300.000 dollar per speech verdienen. Maar aan het eind van de maand misschien 300 euro overhouden. Na huur, gas, elektra, kinderopvang, tandarts, schoolmaaltijden, windmolens en de zonnepanelen van Freya Van den Bossche, Nic Balthazar en Fernand Huts. Omtrent Zwarte Zondag sloeg Pano eerder de tenten op in de Antwerpse Seefhoek. Dertig jaar later doet het VRT-paradeveulentje die journalistieke oefening nog eens over langs de boorden van de Dender. Bill? De rekening alstublieft!

Frits Van Roobais

* Lees wat migranten in België krijgen: de cijfers!

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Aangezien de Pano makers nogal wat vragen vergaten te stellen aan de inwijkelingen in Ninove en Denderleeuw, willen wij van ‘tScheldt dat wel doen. Steun het ENIGE totaal onafhankelijke niet gesubsidieerde medium in Vlaanderen: ‘tScheldt!</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *