ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Klimaatkerk betaalt straatrumoer – 't Scheldt

Klimaatkerk betaalt straatrumoer

De Nederlandse krant De Telegraaf – niet zelden ten onrechte weggezet als schreeuwerig populistisch – is er toch maar mooi weer achter gekomen dat Extinction Rebellion, de militante flank van de klimaatkerk, betogers betaalt om de straat op te gaan en keet te schoppen…

De Nederlandse krant De Telegraaf – niet zelden ten onrechte weggezet als schreeuwerig populistisch – is er toch maar mooi weer achter gekomen dat Extinction Rebellion, de militante flank van de klimaatkerk, betogers betaalt om de straat op te gaan en keet te schoppen.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion kon na grondig journalistiek graaf-en speurwerk van De Telegraaf geen kant meer op. Egbert Bron – leuke naam voor een woordvoerder – bevestigt dat demonstranten worden betaald om de Goede Klimaatzaak kracht en stennis bij te zetten. ‘Voor een beperkt aantal demonstranten in Nederland gebeurt dat.’ Hij noemt het een vrijwilligersvergoeding. Het gaat ook niet om grote bedragen. ‘Zo’n 170 euro per maand’. Ontvangers zijn meisjes en jongens die vijftig tot zestig uur besteden aan de acties. Vijftig tot zestig uur! Dat is meer dan een huisarts in zijn kabinet of een verpleegster in een zorginstelling voor dementerende hoogbejaarden. We hopen dat De Telegraaf na deze onthutsende primeur verder op diepgravend onderzoek gaat. Want als betrokken lezer willen we graag nog een paar dingen weten. Werken die klimaatrebellen? Zoeken ze naar een betaalde, reguliere baan? Zorgen ze voor vrouw en kind? Roken of snuiven ze wel eens wat? Welke kappers draaien al die omgewaaide hooibalen op al die opgewarmde schedels in kunstige en moeilijk te wassen Bob Marley-dreadlocks? En vooral: weten die jongens en meisjes iets af van geologie, scheikunde, fysica, energiepolitiek, geschiedenis van de aardkloot of recent wetenschappelijk onderzoek?

Gevaarlijke missionarissen

Het wordt steeds duidelijker dat de klimaatkerk een overnameprooi is geworden voor hardleerse demonstranten die van demonstreren hun hoofdberoep hebben gemaakt. Gevaarlijke, bezeten missionarissen die bovendien geweld niet schuwen. Cruciale verkeersknooppunten worden manu militari bezet. In Brussel dienden betogers te worden ontzet en met waterkanon en pepperspray uit elkaar te worden gejaagd. Op een Londense zakenluchthaven is het een klimaatdemonstrant gelukt zichzelf bovenop de rug van vertrekkensklaar vliegtuig te hijsen en tientallen hardwerkende ondernemers nodeloos aan de grond te houden. Het is een terugkerend fenomeen. Het gele hesjes-protest in Frankrijk is finaal om zeep geholpen door vermomde en gemaskerde malloten die plezier scheppen in het vernielen van straatmeubilair, etalages, bankgebouwen en deftige cafés op de Champs-Elysees. Maar zich verder van de complexe problematiek van het leeggelopen hart van Frankrijk geen zak aantrekken. Of ze zouden er moeten gaan wonen. Met een koe, een moestuin en een regenwaterpomp. Zo zou het ook best interessant kunnen zijn het aantal airmiles van de betaalde klimaatdemonstranten op te tellen. Wedden dat het er nog meer zijn dan de ‘upgrades’ van de familie Balthasar-Blanquaert uit Gent of het Antwerpse echtpaar Lanoye-Los met deeltijds verblijf in Kaapstad?

Kernenergie Houzee!

Het leuke van een drukke nieuws dag is de vaststelling dat er voor elk alarmerend of onthutsend bericht ook hoopgevende signalen kunnen worden geplukt. Het Frankrijk van president Macron – dat goeddeels op kernenergie draait – heeft een stevige studie besteld naar de wenselijkheid van het bouwen van zes nieuwe kerncentrales van de derde generatie. Nog veiliger, nog performanter, een nog kleiner afvalvolume. In Duitsland rijpt de gedachte – en neemt de stress toe – dat Mutti Merkel te onbesuisd uit de kernenergie is gestapt en de energievoorziening voor gezinnen en bedrijven in het gedrang dreigt te komen. Wij Vlamingen hoeven ons voorlopig geen zorgen te maken. Wanneer het niet waait of de zon wil niet schijnen, wassen we ons lekker niet. Wanneer het vriest, eten we radijzen en koolrapen uit volle grond. En bakken een fraaie bolus in onze met onkruid overwoekerde verkavelingstuin. Lekker alternatief stinken: een heerlijk en geruststellend toekomstperspectief!

Tibeert

1 reactie op “Klimaatkerk betaalt straatrumoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *