ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Klimaatactivisten vieren Nieuwjaarke Zoete – 't Scheldt

Klimaatactivisten vieren Nieuwjaarke Zoete

Klimaatactivisten bleken in het grootste geheim een bedreigende protestactie te hebben beraamd om de nieuwjaarsborrel van de stad Antwerpen en de Antwerpenaren te verstoren. Bleken ze niet eens in staat hun eigen spandoek vast te sjorren. De sinjoren haalden de schouders op en schoven rustig aan met hun bonneke voor een Bolleke. Gelijk hebben ze…

Klimaatactivisten bleken in het grootste geheim een bedreigende protestactie te hebben beraamd om de nieuwjaarsborrel van de stad Antwerpen en de Antwerpenaren te verstoren. Bleken ze niet eens in staat hun eigen spandoek vast te sjorren. De sinjoren haalden de schouders op en schoven rustig aan met hun bonneke voor een Bolleke. Gelijk hebben ze.

*

We hebben ze niet geteld maar ze waren met een 50-tal om op het Zuiderterras schone lucht te geven aan hun ergernis omtrent de komst van Ineos naar de haven van Antwerpen, tweede scheikundecluster in de wereld. De haven van Antwerpen is volop bezig met het uitrollen van de scheikunde 2.0, de circulaire, niet-vervuilende en duurzame scheikunde van de toekomst. Dat krijg je aan de onwetende doemdenkers van de hobbyclubs Youth For Climate, Extinction Rebellion en Make Noise for Climate helaas met handen en voeten niet meer uitgelegd. In een soort bijhuis van het Aalsterse carnaval bleken de demonstranten zich tijdens de kerstvakantie onledig te hebben gehouden met het vervaardigen van een pop die burgemeester Bart De Wever moest voorstellen. In papier-maché, op basis van gerecycleerd papier en – ook na het snuiven – herbruikbare schone lijm. Op een internationale kunstbiënnale voor knutselende kinderen met een beperking had voornoemd artefact ongetwijfeld een eervolle vermelding in de wacht gesleept. Doch ontlokte slechts onverschillig gemurmel en irritatie bij de sinjoren die elkaar goede gezondheid en een schoon lief toewensten.

Minder CO2

Een dag later ging Ineos terecht in de tegenaanval (Gazet van Antwerpen 060120) en probeerde nogmaals en voor de duizendste keer uiteen te zetten waarom Ineos voor Antwerpen kiest en waarom Ineos doet wat Ineos doet. De nog te bouwen installaties van Ineos – werk voor een paar duizend papier-maché beeldhouwers – zullen de CO2-uitstoot aanzienlijk verkleinen. De producten die er zullen worden aangemaakt, zijn de basis ingrediënten voor de gebruiksvoorwerpen van de toekomst. Voor de wieken van de windmolens te land en ter zee, om ons tot dit klimaatbewust voorbeeld te beperken. De vroegmiddeleeuwse theologie is, vergeleken met het groene doemdenken anno 2020, een intellectuele vrijplaats. Ondertussen trotseert Santa Anuna De Wever de kracht van hemelse oceanen aan boord van een met containers geladen vrachtschip. Misschien kan het handvol opgewonden klimaatactivisten voordeel halen uit de aandachtige lezing van Steve Pinker. In de Nederlandse krant Trouw (140418) zegt de auteur van o.a. ‘Ons beter ik’: ‘In brede lagen van de milieubeweging zie ik weinig waardering voor modernisering, terwijl juist modernisering helpt om beter voor het milieu te zorgen. Immers, welvaart biedt de financiële ruimte om vervuiling tegen te gaan en te voorkomen, stimulering van technologische innovaties kan de natuur ontzien en druk vanuit de samenleving kan leiden tot verstandige regulering.’ Bij wijze van uitsmijter voegt Pinker graag nog een toefje slagroom toe: ‘Dat we ooit in harmonie met de natuur leefden, is groene kul.’

***

‘tScheldt zamelt geld in om minstens één klimaatjongere naar het buitenschools kunstonderwijs te sturen zodat hun beelden en tekeningen terug niveau krijgen. Kies één van onze meelij-abonnementen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *