ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Kerk geen sterk merk binnen het coronacircus – 't Scheldt

Kerk geen sterk merk binnen het coronacircus

De kerken lopen leeg, hoor je al jaren; Nu zijn ze helemaal leeg, want je gezondheid is belangrijker geworden dan je zielenheil. Je zou toch durven verwachten dat een zinzoekende in de kerk terecht kan, maar neen. De priesters zitten in hun kot alsof God niet bestaat…

De kerken lopen leeg, hoor je al jaren; Nu zijn ze helemaal leeg, want je gezondheid is belangrijker geworden dan je zielenheil. Je zou toch durven verwachten dat een zinzoekende in de kerk terecht kan, maar neen. De priesters zitten in hun kot alsof God niet bestaat.

**

We mogen niet met levens spelen, we moeten solidair zijn door besmettingen te voorkomen, we kennen de gemediatiseerde mantra’s. Er zijn mensen die eerder in het Virus geloven dan in God. Het Virus is ook onzichtbaar, boezemt evenveel schrik in als de oudtestamentische Schepper en doordringt ons letterlijk van kop tot teen. Nu zouden we niet zo ver willen gaan als in Georgië waar bij de orthodoxe Paasviering de gelovigen door de priester het sacrament krijgen aangereikt met een lepel die door elke aanwezige wordt gebruikt. Aandoenlijk hoe enkele gelovigen daarna hun mondmasker doodleuk weer opzetten. Opmerkelijk ook hoe ze in rij een icoon of relikwie achter glas kussen om vervolgens de militante afstand plichtmatig in acht te nemen. Taferelen die sommigen doen kokhalzen en anderen eerder vertederen.

We willen eigenlijk alleen maar opperen dat een gebedshuis kalmte in het geteisterde gemoed kan brengen. Bovendien is een kerk tegenwoordig niet meteen een plek waar je over de koppen kunt lopen zoals in een moskee of een synagoge. Je wraakzuchtige verzetsfantasieën tegen dit regime mogen opbiechten, je hunkering naar spirituele troost stelpen of je gewoon even verbonden voelen met een ander zonder per se dagelijks tegen achten je vuile was te moeten buiten hangen, dat hoop je in tijden als deze te ervaren in een kerk. Wat een gemiste kans dat je net daar voor een gesloten deur staat.

Na het zien van een onweerlegbare wiskundige analyse van het verspreidingsgevaar bij Covid-19 in een voortreffelijke aflevering van Horizon op BBC waren we na een schoorvoetende periode mee met de lockdown-logica. Het geklungel bij de organisatie ervan niet te na gesproken, uiteraard. Toch dit: een gelovige die net iets minder in het Virus gelooft dan in God beleeft nu net zo’n hels moment als een niet-gelovige zijn hemels houvast vindt in het wetenschappelijk geloof. De absolute veiligheidsverzekering hebben de virologen nooit beloofd maar hun fanatieke fans trekken wel de straat op met een dwingende overtuiging. Zo hoorden we een agressieve angsthaas die pas de dodencijfers van de dag van buiten had geleerd, vanop zijn fiets een oud dametje toebrullen dat ze in haar ellenboog moest hoesten, die lompe koe. De dame met hooikoorts bleef verbouwereerd achter in een publieke ruimte waar het krioelde van venijnige verklikkers en trouwe aanhangers van het nieuwe regime. De solidariteit spatte ervan af, de liefde voor de menselijkheid explodeerde en het zou gelukkig zeker nooit meer worden als voorheen.

In deze ‘moedige nieuwe wereld’ zouden er schuilplaatsen moeten bestaan voor de verweesden en verwijderden. Helaas geeft de bisschop niet thuis, hij zit gewoon thuis, gescheiden van kerk en staat, niet in staat zijn geloof als vangnet te openen. Hij opent liever zijn paraplu en wast zijn handen in onschuldige gel. Zelfs een slokje wijwater kan er niet op af. Kortom, kom met Kerstmis nog maar eens terug.

***

Stel niet uit tot morgen, wat vandaag kan. Neem een abonnementje op ‘tScheldt als penitentie voor beleden zonden. Kies een abonnement.

2 reacties op “Kerk geen sterk merk binnen het coronacircus

  1. Inderdaad, niet leukerd, het zou moediger zijn wat kerken open te zetten om mensen te laten contempleren. Zij die het willen, zij die steun zoeken en het niet vinden in deze klote CD&V en VB , die toch zo graag de nonnekes en ouderen naar zich trekken.
    Soms denk ik ook, niet leukerd, een plaats te vinden om over tscheldt na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *