Sophie Wilmes eerste joodse premier van België. Joden blij. Vlamingen minder (niet wegens afkomst, wel wegens begrotings-geknoei) – 't Scheldt

Sophie Wilmes eerste joodse premier van België. Joden blij. Vlamingen minder (niet wegens afkomst, wel wegens begrotings-geknoei)

We beginnen met het begin. Het jodendom wordt uitsluitend en alleen overgedragen via de moeder. Dat maakt dat Sophie Wilmes de eerste Jodin is die het schopt tot eerste minister van België

We beginnen met het begin. Het jodendom wordt uitsluitend en alleen overgedragen via de moeder. Dat maakt dat Sophie Wilmes de eerste Jodin is die het schopt tot eerste minister van België.

De moeder van Sophie Wilmes behoort namelijk tot de groep van de Asjkenazische Joden, een cultureel-religieuze groep binnen het jodendom naast bijvoorbeeld de Sefardische Joden of de Mizrahi Joden.

De joodse wetgeving luidt: “Alleen die persoon waarvan de moeder ten tijde van de geboorte een Jodin was of de persoon die zich vrijwillig tot het jodendom heeft bekeerd op grond van de Joodse wetten is Joods”.

Er was ooit een wat warrige periode in de joodse geschiedenis (voor de tijd van de Tweede Tempel) waarin men geloofde dat het jodendom ook via de vader kon overgedragen worden, maar dat was niet meer dan een chauvinistische recuperatiepoging van enkele mannen die snel het onderspit moesten delven. Het is ten andere daarom dat in de Thora, in het boek Deuteronomium 7:1-5 een verbod op gemengde huwelijken voor Joden wordt opgelegd.

De moeder van Wilmes verloor verschillende familieleden tijdens de Holocaust. De vader van Wilmes was geen Jood. Hij gaf les aan de UCL.

Volgens de Belgische Joodse Gemeenschap verborg Sophie Wilmes haar joodse identiteit tot voor kort om privé-redenen en niet uit politieke overwegingen. De laatste jaren zou Sophie Wilmes meer en meer hebben deelgenomen aan joodse evenementen.

In een eerder obscure stoelendans mag Sophie Wilmes Charles Michel nu vervangen als eerste minister. Wij hebben er uiteraard geen probleem mee dat Sophie Wilmes Joods is. Ze mag voor ons part Indiaans, Texaans, zwart, paars, appelblauwzeegroen zijn, als ze maar de beste eerste minister is die er voorhanden is. En daar schijnen de meningen nogal verdeeld over te zijn. Ze zou het niet zo begrepen hebben op Vlamingen, dat is alvast WEL een probleem, en ze zou volgens Geertrui Van Rompuy-Windels, de vrouw van voormalig Europees President Herman Van Rompuy, een bitch met pestgedrag zijn. Wilmes was schepen van Financiën in de gemeente Sint-Genesius-Rode en dat heeft de gemeente geweten. Wilmes maakte een aantal gênante fouten waardoor Sint-Genesius-Rode een miljoen euro moest gaan lenen om de gaten in de begroting te vullen. Dat belooft voor de toekomst van België.

 

9 reacties op “Sophie Wilmes eerste joodse premier van België. Joden blij. Vlamingen minder (niet wegens afkomst, wel wegens begrotings-geknoei)

    1. Joods zijn is een geloofsovertuiging, geen nationaliteit. Men zal ook niet de vraag stellen wat iemand die gedoopt werd bij de socialisten zou gaan doen, of wat een moslim bij de cd&v zou doen??? begrijp de vraag dus niet.

    2. hoever is het hier gekomen? er zijn politici die christen zijn, er zijn er zelf die moslim zijn, er zijn er die vrijzinnig zijn dus begrijp niet goed waarom er geen zouden zijn die joods zijn? het gaat hier wel over de competentie van een persoon, en niet over zijn persoonlijke geloofsovertuiging!

  1. Waarom zouden we sympathie moeten voelen voor mensen (Joden of om het even wat) die tegen de Vlamingen zijn, er zijn genoeg mensen (Joden of om het even wat) die onze verzuchtingen begrijpen.

  2. Joods zijn is een geloofsovertuiging, geen nationaliteit. Men zal ook niet de vraag stellen wat iemand die gedoopt werd bij de socialisten zou gaan doen, of wat een moslim bij de cd&v zou doen??? begrijp de vraag dus niet.

  3. Haar afkomst verklaart wel haar overdadige reaktie op de carnaval in aalst. Mss voelt iemand zich geroepen om ook de stamnoom van C Michel na te pluizen..

  4. Eens een jood altijd een jood. Munten uit in drama, komedie en zelfbeklag. Wilmes is daar het schoolvoorbeeld van. Leid jij je eigen volk, onze gids kiezen we zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *