Is Tom Waes een watje? – 't Scheldt

Is Tom Waes een watje?

Een waaghals of een wazige haas vol angst? Had Tom een stuntman tijdens zijn televisieavonturen of was alles trucage? Een mens stelt zich die vraag nadat dé BV der BV’s zich liet gaan op de sociale media…

Een waaghals of een wazige haas vol angst? Had Tom een stuntman tijdens zijn televisieavonturen of was alles trucage? Een mens stelt zich die vraag nadat dé BV der BV’s zich liet gaan op de sociale media.

**

Was er iets gruwelijks gebeurd? Wel, onze zelfverklaarde machobonk was na een bezoekje aan een supermarkt in een maximale paniek geslagen en had zich daarna furieus digitaal ontlast. Tot zijn ultieme verbijstering had hij gewoon wat mensen dichter bij elkaar zien staan dan zijn smetvrees toeliet. Dos cervezas por favor? Neen, iemand met een mondmasker had in een citroen geknepen en teruggelegd. Nagelbijtend spannend! Toen was Tom hem helemaal gaan knijpen, alsof de klant de citroen had uitgeknepen op de gladde tong van de vedette. Als dapperste onder de dapperen holde Waes huiswaarts, scheet zich leeg en begon te tokkelen als in -de woorden van Youp van ’t Hek– de eerste de beste ‘zolderkamerterrorist’.

Indien de heer Waes echt zou buitenkomen, dan zou hij vaststellen dat de meeste mensen geen kakkebroeken zijn en heus wel op een realistische wijze met elkaar omgaan. Heeft Waes niets van de geschiedenis geleerd? We hebben heus wel wat ergers meegemaakt. Los van pechvogels, extreem oude mensen en roekeloze antihelden hoefde de economie hiervoor niet plat op de buik. Later zullen we zien hoe bang we werkelijk zouden moeten zijn geweest.

Zoals de epidemioloog Luc Bonneux terecht in De Standaard van dinsdag al schreef waren het sluiten van winkels en het huisarrest wellicht niet nodig. Het deed hem denken aan de zelfgeselaars die boete wilden doen om de van God gezonden pest af te wenden. Beter efficiënte maatregelen dan een teveel aan maatregelen, vond de immer gezond denkende Bonneux. Tegenover Waes’ maximaliseren is alles wat je vandaag zegt precies een vorm van minimaliseren geworden.

De willekeur van de politieoptredens schommelt daarbij ook tussen mini en maxi. Wie op de Antwerpse Scheldekaaien gaat kijken naar de propvolle speeltuigen of naar de tegen zonsondergang opduikende uitgehongerde meute die een dag vasten komt afsluiten met bakken vol vreten, zal geen politie zien. Wat vindt Tom Waes daarvan? Gaat hij hen stoer berispen? Of gebruikt hij daarvoor een stuntman? Het hysterische gekef van deze laffe lef-boy is totaal misplaatst. Na zijn gemiauw op diverse fora waren enkele supermarkten zo bevreesd om gebroodroofd te worden dat ze de mensen begonnen te ziften. In een dergelijke samenleving zijn we beland: een verklikkershel! Leeft u graag in zulke wereld?

De psychologische experimenten van dr Stanley Milgram uit de jaren 50 toonden al aan hoe vlot de doorsnee mens collaboreert met een gezag dat hem doet geloven in een groter goed. Dat wordt dan bijna trots het nieuwe normaal genoemd. Doorgestudeerde idioten komen op de proppen met ideeën als zouden we de mensen op naam laten winkelen of op het nummer van de identiteitskaart. Als het bij de bakker ouderwets normaal kan, dan zal het in een giftshop ook wel marcheren, zeker? Over de tracing-klucht gaan we het niet eens hebben. Elkaar controleren in naam van burgerzin, noemt nieuwsmanager Peter Mijlemans dat in Het Nieuwsblad. Verraden, verklikken, vernederen, verwerpen, zo noemen wij deze collectieve kramp. Sinds het ontstaan van de aarde is onze planeet al 5 keer bijna vernietigd. Dat kwam niet door een citroen te aaien. Zelfs in epidemische tijden heerste er niet zo’n collectieve kramp als vandaag. Krampachtige criticasters als Tom Waes gaan de toekomt niet bewaken. Eleanor Roosevelt formuleerde het treffend: ‘de toekomst behoort aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen’. Laten we ver wegblijven van andermans nachtmerries.

***

Update: Tom Waes heeft ondertussen het artikel verwijderd van zijn Facebook-profiel

***

 

Oei, we horen de goegemeente al denken… zelfs voor helden als Tom Waes hebben die van ‘tScheldt geen respect… natuurlijk hebben wij respect voor zo’n briljante onderwaterlassende TV-maker… maar soms moet een BV een spiegel voorgehouden worden, en dat is een andere dan diegene waarin ze elke dag zichzelf bekijken… Kies een abonnement:

3 reacties op “Is Tom Waes een watje?

  1. Ja, ik had daarover enkele dagen geleden ook al iets gelezen op het internet, en toen dacht ik direct bij mezelf, wat denkt die angsthaas eigenlijk wel? Dat de citroenen, de ananassen en tutti quanti vanzelf in de kratten belanden in de landen van oorsprong, dat die verder allemaal vanzelf in de rekken van de winkels bij ons belanden zonder dat iemand ze nog aanraakt? In hoeveel handen zouden ze wel niet gelegen hebben vooraleer iemand ze uit de winkel meeneemt? Een handje meer of min, dat doet er niet meer toe. Vind ik.
    Te gek voor woorden eigenlijk zijn reactie, in feite een beetje beschamend, in elk geval niet bijster slim vanwege deze kerel of is “mietje” in dit geval niet beter toepasselijk?

  2. Sat soort BV heeft toch echt een zwaar probleem ergens he , laatst zag ik hem ergens in een zelfgedraaid filmken zeveren dat hij blijkbaar in geldnood zou zitten en dat hij met zijn vervangings inkomsten nie ver genoeg gaat kunnen springen .. alllez zeg BV-ke spelen daar moe ge toch iets voor over hebben hee , da is iets anders als President van de USA zijn ,en recht voor de raap niet alleen je gedacht zeggen maar het ook doen he ‘ dat zijn andere venten zulle ! Blijkbaar heeft hij toch echt iets tegen die loslopende humorbrengende gewezen medewerker van de Muppets , hij noemt die zelfs (24/4) Debiel en nog zowat :***…. en …kan er aub iemand deze clown colloqueren aub ? …Achterlijke zot !!! *** en wat verder (14/4 ) randdebiel, man man man … de president van fucking Amerika.en .. Stoemen aap. Ja wie is eigenlijk de grootste ‘stoemen aap’ een BV- ke moet leren zijn woordjes bij te houden voor zichzelf of hij geeft teveel bloot van zichzelf , foei ,foei ,foei,het moet leuk blijven hee of je ( overwegendstoeme) bewonderaars gaan er wat van beginnen denken ! en ja Links zijn da mag , maar hou het dan best voor jezelf wat, en doe zeker zo niet op publiek terrein ,da is beter voor je reclame , straks gaan de mensen nog denken dat ge ook zo een ‘linkse randjeanet’ gaat worden zoals de meeste van die mediageilemannekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *