ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent In tijden van onvrijheid: de heerlijk anarchistische tekenfilms van Tex Avery – 't Scheldt

In tijden van onvrijheid: de heerlijk anarchistische tekenfilms van Tex Avery

Bugs Bunny, Droopy, Daffy Duck, Porky Pig, Chilly Willy en Screwy Squirrel…. hemels cartoongeweld…

Bugs Bunny, Droopy, Daffy Duck, Porky Pig, Chilly Willy en Screwy Squirrel zijn onvergetelijke figuurtjes die blijvend een publiek hebben veroverd en zijn onmiskenbaar als de bejubelde inspiratiebron voor talrijke hedendaagse animaties. Het genie achter deze eeuwige kapoenen is Tex Avery. In de rubriek ‘De Neus: snuffelrubriek voor positivo’s’ waarin een medewerker bewondering uit voor iets of iemand is het nu aan Pico Bello. Hij ligt telkens weer in een deuk met de topcartoons van Tex Avery (1908-1980)…

De hond met de treurige blik die zijn veel grotere tegenstander steeds weer te slim af is, dat is Droopy. Met zijn lijzige stem kondigt hij het vol zelfrelativering al aan: ‘Hi folks, I’m the hero!’. Met een potige dosis plezant geweld zoals dat in cartoons zo surrealistisch echt kan zijn, beukt hij in op al wie hem als minihond wil kleineren. Het behoort tot de basisregels van de comedy dat de antiheld van wie weinig te verwachten valt, uiteindelijk de overhand haalt. Dit gebeurt met een verhoopte vanzelfsprekendheid die de kijker naar meer doet verlangen. En je krijgt steeds meer van Tex Avery. Keer op keer gaat hij een stapje verder in de wild komische afrekening met de slechterik. Alle mogelijke objecten worden aangesleept ter zelfverdediging, dolle ontploffingen en achtervolgingen, alles kan binnen het absurde universum van Avery dat twinkelt van de vliegensvlugge grappen.

4de muur

De tekenfilms worden gekenmerkt door actie en reactie. Met hun weerkerende oneliners en zwarte humor werden de tekenfilms nog meer door de volwassenen gesmaakt dan door de kinderen die sowieso over het tapijt rollen met zulk knotsgek gedoe. Vaak werd de 4de muur doorbroken waarbij de hoofdfiguur een afranseling even stopzet om u als kijker te vertellen hoe erg het toch allemaal wel is. Oliver Hardy deed dat al in de jaren ’30 wanneer zijn comedy partner Stan Laurel in een scène weer eens een stommiteit uithaalde.

De cartoons werden in hun tijd als voorfilms gedraaid in de bioscoop. Later vulden ze de kinder-halfuurtjes. Onze leukste herinnering aan deze 3 tot 5 minuten durende parels gaan terug tot het programma ‘Binnen en Buiten’, een zondagnamiddagshow op de openbare omroep die sport, interviews, muziek, fragmenten én tekenfilms combineerde. Ouders riepen hun spelende kinderen onverwijld naar binnen met het opwindende ‘Er komt weer een tekenfilmke!’.

Frederick Bean Avery

Frederick Bean Avery met das en sigaar

Geboren in Texas, vandaar ‘Tex’, werkte Frederick Bean Avery voor de befaamde cartoonist Walter Lantz bij wie hij al redelijk snel storyboards mocht uitwerken. Van 1935 tot 1941 ging hij aan de slag bij Warner Bros en daarna van 1942 tot 1954 voor MGM (de klasse-studio Metro Goldwyn Mayer). Hier maakte hij zijn sterkste materiaal dat nooit meer overtroffen werd. De figuurtjes doken overal op, ook buiten de lijnen van hun cartoons. In de reclame, als merchandising en in de brede populaire cultuur. De beroemdste catch frase was ‘What’s up, Doc?’ van Bugs Bunny, het niets of niemand ontziende konijn met een wortel als sigaar. De karakters werden allemaal voorzien van een typerend stemgeluid, meesterlijk vertolkt door stemacteur Mel Blanc (1908-1989). Ook de muziek werd tot in de puntjes verzorgd door professionele orkesten die de aanstekelijke deuntjes hun herkenbare dynamiek verschaften. Ook de vrolijk aanvoelende inkleuring blijft verbluffend. Puur vakwerk waarvoor wij u graag warm willen doen lopen, hetzij als ontdekking hetzij als opfrissing.

Pareltjes om van te genieten

Red Hot Riding Hood (1943): met een knisperend Roodkapje dat de Boze Wolf opdraait en ongebreideld doet loeien tijdens een pikant optreden. Legendarisch hoe de tong van de Wolf naar buiten rolt door zoveel opwindends.

Double Trouble (1951) waarin Droopy zijn tweelingbroer meebrengt om boel te maken

Dixieland Droopy (1954) met humor en muziek

Homesteader Droopy (1954)

Looney Tunes: Bugs Bunny en ook Looney Tunes/Best of Bugs Bunny

Tex Avery Tribute met aandacht voor zijn technieken

Biggest Tex Avery MGM Cartoons: een compilatie om van te smullen

Tex Avery – IMDb met korte documentaires

The Man of a Thousand Voices Mel Blanc

The Many Voices of Mel Blanc over onze favoriete stemacteur

***

Omdat humor belangrijk is! Kies een abonnement:

4 reacties op “In tijden van onvrijheid: de heerlijk anarchistische tekenfilms van Tex Avery

  1. Als kind was ik meteen verkocht aan animatiefilm. Als volwassenen kijk ik nog steeds er graag naar. Ik bewonder de mooie handgetekende tekenfilms van vroeger, zowel de animatie en geluid waren uitstekend. Spijtig dat deze oude tekenfilms niet langer op de reguliere tv uitgezonden worden, als het al ergens uitgezonden wordt. Als ik moderne tekenfilms kijk op die kinderzenders vind ik het bedroevend. Lawaaierig, dom, luie tekenstijl, alsof men een paint bucket inkleurt. Voor mij blijven dat klassiekers die altijd op tv moeten zijn, of dat de volledige collectie te koop zou moeten zijn. Het is een stuk van onze cultuur. Voor de 80ste verjaardag van Bugs Bunny komt er een box uit met 60 tekenfilms.

  2. Tex Avery mijn favoriet ! niet enkel de synchronisatie van geluid en beelden waren toonaangevend voor die tijd ,Ook de humor van Fritz lang moest niet onder doen, eigenlijk waren sommige filmpjes van Woolfie niet echt voor kinderen gemaakt ,er zaten zeer veel dubbele bodems in zeker ook bij de tunes van Betty Boop , op
    mijn schouw zit Woolfie in zijn eindeloze Cadillac helemaal David te wezen , nog steeds kan ik er van genieten als film en cartoon freak .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *