ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Iedereen premier! – 't Scheldt

Iedereen premier!

Werkelijk iedereen wil premier worden van dit bizarre land. De VDAB gaat deze bezigheid al meteen helemaal onderaan de lijst van knelpuntberoepen plaatsen. Weinigen weigeren indien gevraagd, want je wordt ‘gevraagd’ alsof het om een beantwoorde kalverliefde gaat.

Werkelijk iedereen wil premier worden van dit bizarre land. De VDAB gaat deze bezigheid al meteen helemaal onderaan de lijst van knelpuntberoepen plaatsen. Weinigen weigeren indien gevraagd, want je wordt ‘gevraagd’ alsof het om een beantwoorde kalverliefde gaat. Premier worden van deze staat in stockverkoop krijgt een gloed van erotische gulzigheid. Toppolitica Goedele Liekens van de Zeer Open VLD (cabaretier Youp van ‘t Hek noemde haar Goedele Lik-eens) zou dit in haar vorige beroep wel hebben weten te duiden. Tussen de mannelijke kandidaten zou er om de spanning op te drijven een ejaculatieduel moeten worden georganiseerd. Als variant op het middeleeuwse steekspel zou hier dan de flinkste gutser de floche binnenhalen. Zie je Bart De Wever al tegenover Wouter Beke? Zowel Wouter met zijn christelijke ingehouden gelonk als Bart met zijn spreekwoordelijke smetvrees hebben allebei wel wat opgespaard om aan de natie te vertonen. Nog gezelliger dan een Tupperware party!

Nu moeten er toch echt nog toppers bestaan die absoluut geen Eerste Minister willen worden. Overweeg de pluspunten: je kunt onderhandelen met sexy vakbondsleiders. Je kunt je hell hole hoogstpersoonlijk laten uitlachen door Donald Trump. Je wordt ontvangen bij de paus, bij de koning en als climax bij verwarde overlevenden van Belgische natuurrampen. Mits enig vriendelijk aandringen krijg je zelfs hun ondergelopen kelders te zien. Je staat nooit droog met al die lekkende collega’s om je heen. Je mag in de sauna met Elio Di Rupo strikje-pikje spelen. Je mag straffeloos publiekelijk de rechtsstaat verdedigen. Je mag als hoogtepunt in het Humo-eindejaarsinterview de boel eens breed uitsmeren. Wie zou ‘refuseren’? Mark Eyskens van de CD&V omdat hij het al eens is geweest? Als zondagsschilder heeft hij echter de rest van de week veel tijd, toch zeker om de media af te dweilen. Mieke Vogels van Groen misschien? Maar ja, die belofte om geen mandaat meer te ambiëren, hè. Gert Verhulst dan maar in de boot? Tja, die zou dan weer niet met een zinkend schip willen varen. Dries? Niet direct een type dienstweigeraar. Jean-Pierre Van Rossem omdat hij ietwat dood is? Die zou worden geweigerd nog voor hij zelf had kunnen weigeren. Hoe dan ook is de premier cru precies wat te vroeg gearriveerd. Naast zijn humanitaire bij-job voor de Chinezen kan Yves-de ferme-Leterme het land een poos runnen. Die kerel vindt immers altijd wel een gaatje.

Jef Van As

***

Steun ‘tScheldt zodat we nog meer komische talenten kunnen aantrekken die zich vrolijk buigen over de Vlaamse politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *