ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Idealisme tegen racisme: echt? Boenk erop, Bro! – 't Scheldt

Idealisme tegen racisme: echt? Boenk erop, Bro!

Rillingen renden over ons lijf toen we de live-beelden aanschouwden van een nieuwe beeldenstorm. In ware IS-stijl wordt kunst het nieuwste slachtoffer van de zogenaamde antiracismemeute die de Engelse straten kwam bezetten…

Rillingen renden over ons lijf toen we de live-beelden aanschouwden van een nieuwe beeldenstorm. In ware IS-stijl wordt kunst het nieuwste slachtoffer van de zogenaamde antiracismemeute die de Engelse straten kwam bezetten.

**

Een bezeten kudde op hol liet haar puberale driften los op alles met een foute stalgeur, nu zonder mondmasker het verleden ineens anders ruikt. In Bristol kronkelde een uitzinnige bende omheen het standbeeld van zakenman-filantroop Edward Colston (1636-1721), trok het bronzen gevaarte naar beneden, onteerde het en dumpte het onder krijsend gejoel in een havendok. O wat werd de wereld alweer eens brutaal bevrijd van zijn ketenen. Colston was een slavendrijver en moet dus uit de geschiedenis worden geschrapt. In de Verenigde Staten ondergingen de beelden van generaal Robert E. Lee hetzelfde lot. Hij was de bevelhebber van de Zuiderse Geconfedereerde troepen tijdens de Burgeroorlog (1861-1865). Vlaggen, beelden, boeken, strips, reputaties, kapot moeten ze in naam van de bevrijding. Het nieuwe normaal? Broekventjes en stringmeisjes die het verleden eens gaan vertrappelen zonder ooit al iets te hebben bijgedragen aan een toekomst, waar hebben we dat meer gehoord? De Culturele Revolutie onder de Mao-dictatuur? De Killing Fields in Cambodja toen Pol Pot zijn eigen bevolking halveerde? De rode broeders lusten er best pap van. Revolutie na revolutie eindigt men van de regen in de drup. Zovele onbegrepen lessen..

In Londen werden ongewapende politiemensen die geen zak te maken hebben met wat er in Amerika gebeurt, bekogeld en verdreven. Bijna zat het gepeupel met één poot in het parlement. Een agente verloor door teveel tuig in de straat de teugels en donderde van haar paard. Een mirakel dat het arme dier nog ongedeerd in de politiekazerne belandde. Zelfverklaarde antiracisten op uitstap schuimbekten van idealisme bij deze taferelen. Het valt te hopen dat ze enkel elkaar hebben besmet met Covid-19. Treurig hoe op de Britse televisie viroloog John Edmunds het uiteraard jammer vond dat betogers zich blootstelden aan het nog niet geweken virus maar zich tegelijk toch wat inhield, beducht als hij leek te zijn om voor racist te worden uitgekreten indien hij het vernielingsplezier van de antiracisten zou komen bederven met al te veel zin voor realisme. Ook in Parijs en in Brussel mondde de ‘waar is da feestje’-protesten uit in rellen.

Intussen had de VRT de eeuwige jongeling Björn Soenens in de VS paraat staan om zijn gekleurde duiding over de kleurlingenellende in hostieschijfjes te komen uitdelen aan de behoeftige Vlaamse kijker. Björn droeg zowaar fijne huidkleurige handschoentjes. Misschien voor het geval dat een dankbare neger hem een hand zou willen geven na zijn prangende berichtgeving. Soenens bleef zo lang aan het woord dat we dachten in een herhaling van hemzelf te zijn terechtgekomen. Waren we in slaap gesukkeld? Neen, Björn liet net een filmpje zien van een afgeknuppelde mevrouw die ons deed denken aan een akelige documentaire over zeehondjes. Verder alles vreedzaam, verzekerde hij.

In zijn ‘Memoires van een moralist’ uit 1990 beschrijft cultuurfilosoof Hans Sahl zijn jeugd tijdens de Berlijnse jaren 20. Alles moest nieuw zijn, alle gezag moest weg, je werd pas een Gutmensch als je de wereld bevrijdde via revolutionaire kunst. Wellicht waren we de meest naïeve generatie ooit, verzucht Sahl, maar het was dan ook dé originele opstand van de zonen tegen de vaders. Aan het antiracistisch tijdverdrijf van vandaag is niets nieuws, het is ook geen kunst, wel integendeel blijkt. Zoals steeds drogen de slachtoffers van onrechtvaardig gedrag hun tranen in de schaduw van het podium waarop de roepers zich verdringen. Dat neemt eigenlijk ook wel je adem weg.

***

Foto: Zondag 7 juni 2020: Black Lives Matter betogers halen het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston neer en gooien het in de rivier.

***

1 artikel ‘tScheldt = 1 aspirine tegen het politiek correct denken en doen. Kies een abonnement.

1 reactie op “Idealisme tegen racisme: echt? Boenk erop, Bro!

  1. Totale anarchie als leidraad om alles wat hun niet bevalt te vernielen ,en dit door een verloren links geïndoctrineerde generatie van luie lamzakken ,zelfbenoemde “progressieven” ,losers en vooral dopie’s zonder enig perspectief op een eerlijker leven ,want dat is vermoeiend , dan moet je werken ,en daar heeft dit tuig neen enkele boodschap aan , geld groeit aan de bomen ,de alles gratis bomen ,volgens deze “verlichte geesten” .
    Heel toevallig na een plezante film gekeken te hebben zap ik per ongeluk (echt waar ) langs de rode vuurtoren en zie Bjorn Soenens zijn afkeer voor Trump ventileren , en uiteraard zichzelf vooral interessant vindend ,de voorgekauwde leugens al grijzend uitbraken wie verlost ons van dergelijke creaturen ?,

    sturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *