ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent HOT MARIJKE COLUMN: De Ultieme Kerstfilm – 't Scheldt

HOT MARIJKE COLUMN: De Ultieme Kerstfilm

‘tScheldt legt uit hoe Hot Marijke en ‘tScheldt nader tot elkaar kwamen… en welke Kerstfilm U dit jaar absoluut moet gezien hebben!

Vooraf

Een naam op Twitter heet ‘handle’.

Zo kwamen de afgelopen weken twee ‘handles‘ elkaar tegen op het coronavrije Twitter. De ene ‘handle’ behoort een stoute dame toe. De andere ‘handle’ behoort een tegendraads medium toe.

De stoute ‘dameshandle‘ tweette vorige week glashelder de 4 redenen waarom de coronacijfers in Vlaanderen terug de lucht inschoten en dat zonder Ben Weyts te schofferen. Voorwaar een kunst.

De stoute dame is Hot Marijke. Het stoute blad is ‘tScheldt. Hot Marijke en ‘tScheldt geraakten digitaal aan de babbel.

Eigenlijk doen Hot Marijke en ‘tScheldt professioneel hetzelfde: ze zorgen allebei voor Aha-erlebnissen.

Dat ‘tScheldt kritiek gaat krijgen omdat het Hot Marijke een platform geeft staat in de sterren geschreven. Maar daar staat ook geschreven dat Trump alsnog de verkiezingen wint na één ultieme rechtszaak. In die sterren vinden we ook de Zwarte Gaten van Sean Dhondt, Stan Van Samang en Peter Van de Veire terug. En Lachaert de Leugenaar, Egbert voor de Vrienden reist vastgeklonken aan een komeet tussen de sterren na een veroordeling tot eeuwigdurende schaamte en de criminele organisatie van perverse postjespakkerij. Met andere woorden niemand moet zich iets aantrekken van wat er in die sterren geschreven staat. En zeker niet ‘tScheldt als het een tribune aan Hot Marijke geeft die columnsgewijs het leven gaat fileren, en nee niet op de slachtbank der blote anatomieën, wel op het scherp van de snee van het eenvoudige goedlachse Vlaamse volk.

***

Column Hot Marijke

Hallo lieve ’tScheldt lezers,

Mijn eerste column gaat over Kerstmis, meer bepaald over Kerstfilms.

We worden in deze periode met dit genre overspoeld door alle TV-zenders en vooral Netflix. Liefhebbers van zeemzoete zever gapen naar deze “romantische komedies”, in feite saaie lovestories en tenenkrommende nonsens die zich steevast afspelen in een besneeuwd kerstdecor met jengelende Jingle Bells als soundtrack. Het scenario is voorspelbaar: misnoegde rijke prins en mooie maagd lijmen al slijmend elkaars gebroken harten en huwen op Kerstavond, happy end! Grappig is wel dat ikzélf effectief op 24 december gehuwd ben, nu precies 15 jaar geleden. Klein verschil: ik was geen maagd en mijn man geen prins.

Gelukkig zijn er uitzonderingen op deze boring movies. Want een échte Meesterlijke (Kerst)film is niet zomaar een leuk visueel gebracht verhaaltje, nee, voor mij moet het een Wereld zijn waar je met verrukking instapt en vol spijt uitstapt bij “The End”. Het is zoals Hemelse muziek en literatuur: telkens opnieuw puur genot beleven, een geestelijk orgasme ervaren door originele inzichten, het befaamde WOW-effect voelen, zo heerlijk is dat!

In elk decennium van de twenties tot de twenties heb ik mijn lievelingsfilms:

Van 1920: “Das Cabinet des Dr. Caligari“ van Robert Wien met o.a. een jonge Conradt Veidt, die in 1942 zijn (voorlaatste) rol zou spelen als nazizwijn Heinrich Strasser in “Casablanca” (zie verder)

Tot 2020: “Tenet” (2020) van Christopher Nolan – van wie ik àl zijn films top vind – met o.a. een geweldige John David Washington.

Mijn drie favoriete films, de werken die ik het meest koester, stammen echter uit de jaren veertig, zijn in zwart/wit en zeer verdiende Oscarwinnaars. Is het omdat dit een oorlogsdecennium was, waarin passie veel indringender penetreerde vanwege het permanent voelbare gevaar? Is het omdat zwart/wit films zélf kunnen ingekleurd worden met persoonlijke emoties? Is het omdat deze werken nooit melig, belerend of lullig worden? Of is het vooral omdat deze verhalen zo superieur zijn, met vlammende dialogen en scherpe humor, met topregisseurs en acteurs die geestdriftig opgaan in hun spel? Hoe dan ook, het ongelooflijk vakmanschap en oertalent spat van het scherm en zal dat tijdloos blijven doen, zeker weten. Hier komen ze:

1 – “Citizen Kane” (1941) van Orson Welles, met o.a. de Meester Zélf en Joseph Cotten

2 – “Casablanca” (1942) van Michael Curtiz, met o.a. Humphrey Bogart en Ingrid Bergman

3 – “It’s a Wonderful Life” (1946) van Frank Capra met o.a. James Stewart en Donna Reed

Ze gaan over het menselijk streven naar geluk, geluk dat noch in de 1e film, noch in de 2e (misschien gedeeltelijk) gevonden wordt.

De 3e slaagt daar wel in: mijn Ultieme Kerstfilm heeft een Happy End, eigen aan dit genre, maar onvergelijkbaar en een miljoen keer beter dan quasi alle overige X-Mas movies die door onze strot worden geramd. Hier de korte inhoud van dit schitterend Kerstsprookje, zonder spoilers:

George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet…

Dit verhaal toont aan dat je tevreden moet zijn met het geluk dat je hier en nu beleeft met jouw gezin en geliefden. Dat je jezelf niet doorlopend moet pijnigen met het waanidee dat je leven beter zou geweest zijn, indien je dit of dat (niet) had gedaan. De moraal van dit verhaal is simpel: “Wees content met wie je bent en wat je hebt”! Dit eenvoudige gegeven is hier echter zo fantastisch verpakt dat zelfs de stoerste macho één of meerdere tranen zal wegpinken. Niet omdat het een berekende tearjerker is, verre van, maar wél omdat het je een spiegel voorhoudt die je nooit zal vergeten: je ontdekt dat je gelukkiger bent dan je denkt. De filmtitel dekt de lading en dat is vrij zeldzaam. Ik ben trouwens niet alleen met mijn devotie, al 8 decennia lang staat deze film op verschillende Kersthitparades op Numero Uno, en zeer terecht.

Mijn besluit:

Dit is dus niet zomaar een aanrader voor Kerstmis, dit is een absolute MUST SEE! Vul die ravijn in jouw filmcultuur en bestel deze film NU bij een online-shop: er is zelfs een 4k-Blu-Ray versie beschikbaar. Bekijk “It’s a Wonderful Life” samen met jouw gezin met Kerstavond en ik beloof je: diepe voldoening is gegarandeerd! 😊

Hot Marijke

**

Enkele reviews:

Trailer:

***

Zoek je nog een origineel geschenk voor Kerstmis? Zoek niet langer. Schenk een abonnement op ‘tScheldt. Het enige medium waar je nog met alles mag lachen. Kies een abonnement en stuur ons het e-mailadres van de gelukkige. Wij doen de rest.

 

4 reacties op “HOT MARIJKE COLUMN: De Ultieme Kerstfilm

 1. Als echte film en muziekfanaat kijk ik NOOIT naar melige en afgezopen’kerstspecials’ met zeurige en dogmatische inhoud,dat is voor mij tijdverlies.Ik ben meer begeesterd door een Tim Burton met zijn Nightmare before Christmas dan menig stroperig Hollywood gedrocht enkel geschikt om de consumptie voor de buis op te krikken met eindeloze onderbrekingen voor reclame en mindfuck .
  De oudere producties hebben daarentegen meer inhoud en doen mij met heimwee terugdenken aan de tijd van mijn jeugd toen er nog plaats was op de wereld ,de emoties ECHT waren en niet doordrongen van commerciële indoctrinaties en propaganda.Film is voor mij dan ook een middel om mijn ‘mind ‘af te leiden van de ons opgedrongen dagelijkse “maatregelen” door de GeDachtenPOlitie, vandaar ook het feit dat ik enkel nog Netflix , HBO ,Internet (You Tube) films en muziek tot mij neem ,ik heb mij reeds lang afgekeerd van de staatspropaganda en leugenmedia.Pas de originele (ingekleurde ) film 1984 uit 1956 gezien over het boek van G.Orwell in een productie van Michael Anderson in een vrije interpretatie -nog braaf dus- hier merk je duidelijk ook het verschil in acteren van vroeger en nu ,toch een beetje terug te vinden in de recente serie The Queens Gambit die volgens mij de oude traditie perfect verwoord.

  https://www.youtube.com/watch?v=Wl4kt4kUE88&ab_channel=DorothyOC

  https://www.youtube.com/watch?v=CDrieqwSdgI

 2. Ja die leuke film met Jimmy Stewart, waar alles op het einde goed komt en de engel Clarence (?) zijn vleugels krijgt…
  Maar…. geef mij dan toch maar die heerlijke 8 minuten lang durende reclamespots waar, om poco redenen, in letterlijk élke clip de verplicht opgevoerde gekleurde alibimedemens over je scherm rolt.

 3. ja wat is dat met die reklame ? is dat verhoudingsgewijs juist die gekleurde acteurs in die reklameSPOTs
  europa moet zo snel mogelijk naar de kl.t.n- kalergy rotzooi werkt overuren

 4. Ik word daar echt niet “heet” van zoals wel van die goede ouderwetse Tiroler sex film uit 1974 ; “Kom met je waldhoorn tussen mijn Alpen” (zie welvoeglijk uittreksel van 2min 50 op youtube !) Te gek om los te lopen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *