Hey lekker beest! Het virus spreekt met de virologen… – 't Scheldt

Hey lekker beest! Het virus spreekt met de virologen…

In de Doctor Dolittle-films is het dolle pret met een schuchtere arts die er – zichzelf verbazend – in slaagt om met elk dier in diens eigen taal te praten…

In de Doctor Dolittle-films is het dolle pret met een schuchtere arts die er – zichzelf verbazend – in slaagt om met elk dier in diens eigen taal te praten.

**

Inmiddels loopt er zowel op VRT als op VTM een Vlaamse tv-versie met viroloog Steven Van Gucht in de hoofdrol. Als dierenarts van opleiding stond hij al dicht bij het dierenrijk. Vanuit het Buitenste Buitenbos werd sympathieke Steven door de overheid geroepen om voor de bevolking te vertalen wat het enge virus nog allemaal van zins is. In een al dan niet bewuste mix van vetzakkerij zag ons virus het levenslicht in het vredelievende China. Zowel Amerikaanse als Israëlische geheime diensten hadden al gewaarschuwd voor Frankenstein-achtige probeersels in diverse Chinese labo’s. Dat mocht en mag echter niet geloofd worden, want dan knijpen onze nieuwe vriendjes hun boze oogjes toe tot spleetjes en zoiets willen we echt niet.

Steven wordt door zijn buurvrouw gevoederd, zo lazen we in een ontroerend miniatuurtje in het weekendbijvoegsel van Het Nieuwsblad. In datzelfde nummer zien we ook de aimabele dokter Pierre Van Damme die geen fabeltjes vertelt, alhoewel hij zijn rol in de reeks van Steven lijkt te danken aan zijn gelijkenis met een koddig wezentje uit de Fabeltjeskrant. Dokter Pierre speelt meestal een ‘good cop bad cop’-spelletje met de grimmige dokter Marc Van Ranst. Deze doemdenker doet ons denken aan de panikerende Schotse soldaat uit ‘Dad’s Army’ die constant uitkreet: ‘We’re doomed! I’m telling you, we’re doomed!’. Ter compensatie van Marcs ‘Darth Vader’-rol mogen zijn familieleden in de immer gewillige media opdraven om hem te bewieroken/verontschuldigen. Het zoontje in ‘Gert Late Night’ waar hij een cadeautje kreeg van een aardige meneer met vrouwenmanieren. De echtgenote in Het Laatste Nieuws die onderstreepte dat Marc ‘het lang kan volhouden’. De mama van Marc in ‘Het Laatste Nieuws’ die vond dat dat haar jongen voldoende moest rusten. Dat laatste vinden weg zappende de kijkers trouwens ook. Die krant maakt overigens wel wat niet-essentiële verplaatsingen, denken we zo, want nog in ‘Het Laatste Nieuws’ mocht ook dokter Erika Vlieghe niet ontbreken. Als ervaringsdeskundige die in de Derde Wereld heeft gewerkt paste ze in het profiel dat vereist was om het ontwikkelingsland België door de aanvallen van het coronacreatuur te helpen.

In een ‘Groot’ Coronadebat op VRT én VTM (ja zeg, ga dan samenwonen, hè) bleek iedereen het eens te zijn. Een debat op zijn Belgisch: straks in de wandelgangen zullen we je wel eens goed pakken, zie. ‘Als iedereen het eens is, heeft niemand goed nagedacht’, blijft een klassieke conclusie. Gelukkig had Steven Van Gucht zich voor het evenement een nieuw pak met das aangeschaft. Dat blijft van pas komen, dat zul je zien. Intussen geeft Steven geen dagelijkse persconferentie à la Fidel Castro meer. Hij blijft wel opduiken in de nieuwsbulletins om de verlangens van het virus toe te lichten. Deze Doctor Dolittle doet niet weinig.

Noot voor onze jongste lezers: vanaf 1920 verschenen de Doctor Dolittle-jeugdboeken van Hugh Lofting. Als soldaat die de directe gruwel van de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven meemaakte stuurde Lofting verhullende amusante nieuwsbrieven over de leuke dokter naar zijn kinderen thuis. Later bracht hij ze in boekvorm uit. Na zijn dood in 1947 volgden er nog enkele postume uitgaven. Het enorme succes leidde tot strips, radioprogramma’s, televisiereeksen, theaterbewerkingen en uiteraard tot de hoogst vermakelijke filmmusical uit 1967 met de onnavolgbare Rex Harrison (die ook de hoofdrol speelde in een van de bekendste musicals aller tijden ‘My Fair Lady’). In 1998 gaf Eddie Murphy er zijn eigen unieke draai aan met diverse sequels als gevolg. Nu in 2020 komt er een liveaction-versie met Robert Downey Jr (uit onder meer de Iron Man-films, Sherlock Holmes, The Judge en Chaplin). ‘If I could talk tot the animals’ blijft een overheerlijke meezinger. Ja, konden we maar eens een beestige babbel met de dieren hebben.

***

Muscial:

***

Verwen jezelf en neem een abonnement op ‘tScheldt. Kies een abonnement:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *