ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het politieke pluimvee onverdoofd de pan in! – 't Scheldt

Het politieke pluimvee onverdoofd de pan in!

Bij ‘tScheldt kennen ze het volk, houden ze van het volk, zijn ze van het volk. Toch is de meest volkse aan boord ons aller Jef Van As. Hij is trouwens ook de grappigste, vriendelijkste en wellicht de meest ambetante onder ons. Het is de gewoonte geworden in de media dat collega’s elkaar interviewen. Martine vraagt het aan Rudi, Dany vraagt het aan Faroek en Kathleen vraagt het aan Ivan. Daarom hier een gedwongen babbel met Jef die overigens toevallig geen boek uitbrengt.

Gesprek met Jef Van As

Bij ‘tScheldt kennen ze het volk, houden ze van het volk, zijn ze van het volk. Toch is de meest volkse aan boord ons aller Jef Van As. Hij is trouwens ook de grappigste, vriendelijkste en wellicht de meest ambetante onder ons. Het is de gewoonte geworden in de media dat collega’s elkaar interviewen. Martine vraagt het aan Rudi, Dany vraagt het aan Faroek en Kathleen vraagt het aan Ivan. Daarom hier een gedwongen babbel met Jef die overigens toevallig geen boek uitbrengt.

Redactie: Vertel het eens, beste Jef.

Jef: Awel, ik ben pas terug na enige buitenlandse omzwervingen en ik zie de politiekers opdraven in de debatten en vooral op openbare plaatsen waar je ze niet wenst tegen te komen. In België wordt er doorgaans meer gereageerd dan geregeerd, maar we gaan toch kiezen. Dan is iedereen gerust tot alle kiezingen samenvallen in 2024, voor de gemeenteraad en al. Tot dan waarschijnlijk geen radicale wijzigingen in dit operettestaatje. Ik zie vandaag wel een paar raspaarden trappelen op de politieke wei. Ook soms een koe, uiteraard een hoop ezels en zelfs hier en daar een dromedaris.

Redactie: Wie steekt er boven het maïsveld uit?

Jef: Ik ontmoet vaak socialisten tijdens mijn kroegenexploratie en dan blijken de stemmentrekkers niet meer op te mogen komen. Straf dat ze de rode lijsten opvullen met onbekenden. Zouden de sossen het beu zijn om aan politiek te doen? Ik zou dat die mensen niet kwalijk nemen, hoor. Tenslotte kunnen ze zichzelf niet zomaar afschaffen, hè? Het gaat weer allemaal over de zorg alsof België één groot kuuroord is. Zelfs slimmerik Frank Vandenbroucke oordeelt dat ze geld gaan uitgeven dat er niet is. In hun 1 mei-speeches hoor je een pak zelfbeklag omdat ze zelf niet kunnen pakken. Het is simpel: bij files zijn er ofwel te weinig wegen ofwel te veel voertuigen. Bij te lange wachtlijsten zijn er ofwel te weinig voorzieningen ofwel te veel volk dat er niet op thuishoort. Trek zelf de conclusie. Pas op, John Crombez vind ik een grave gitarist en die Freya Van den Bossche is zo weggelopen uit het boek ‘De verleiding van de neurose’. Hopelijk lijdt ze niet aan sperma-allergie.

Redactie: Heel nuchter, Jef, dat zijn we van u niet gewoon. Ken je ook CD&V’ers?

Jef: Ik kwam vroeger wel vaker in tjevenkringen en daar is nu eens echt eens niets veranderd. Altijd die muffe onzijdigheid met schrale idealen die je zelfs niet meer onder de kerktoren aantreft. En die figuren. Neem nu Koen Geens die al eeuwen heeft zitten boetseren aan een vorm van beschaafde bevrediging. Ik verdenk hem ervan in zijn kelder te liggen kronkelen bij naziporno, maar dan wel eerder soft zoals in die oude film ‘Ilsa, de wolvin van de SS’. Die Geens lijkt me ook stiekem verzot op roddels over vrouwenkwalen. Wouter Beke vind ik indien mogelijk nog erger. Hij is zo’n rekbaar begrip, hè. Op een van mijn bierkaartjes staat iets over de pilaarheilige Simeon de Styliet. Die zat in de 5de eeuw 37 jaar op een zuil in Syrië in extreme ontbering, versterving en zelfkastijding om het lijden van Jezus te imiteren. Van heinde en verre kwamen de mensen langs met smeekbedes om hun mottige ziekten te genezen. Hij doet me denken aan Wouter Beke; die wil ook de lammen laten lopen en de doven doen horen. Aan gebrekkigen is in zijn partij trouwens duidelijk geen gebrek. Verder weet ik zo niet meteen waar de CD&V voor staat. Ze zouden zich de Blanco Partij kunnen noemen: meteen 1 miljoen stemmen. Ik wil toch argeloze lezers waarschuwen voor de poster van Kris Peeters op zijn Europese lijst. Wie er onverhoeds mee wordt geconfronteerd in een schemerige straat doet serieus een schrik op. Let op, hè, echt niet te doen.

Redactie: Enige communistische contacten, Jef?

Jef: Ik was eens op een nieuwjaarsreceptie van de PVDA+, ja. Ik proef de bubbelloze cava nog na. Enkele moslims hingen toen het varken uit bij het leegschrapen van de schaal vergane hapjes alsof ze een ramadan-marathon achter de rug hadden. Vrouwen met een lelijke blik en rolkraagmannen die kicken op marginalen, het leven doet die mensen gewoon geen deugd. De PVDA+ heeft nog weinig pluspunten over, een beetje zoals haar fractieleden in de Antwerpse gemeenteraad. De kameraden van weleer dragen een fikse gedachtensluier, denk ik zo. En wie kennen we buiten Peter-”ik geef- alles af aan de partij”- Mertens? Zou die de miserie nooit beu worden? Je moet eens met oud-Oostblokkers klappen over communisme, dan weet je het wel.

Redactie: De echte Vlaamse communisten van vroeger zoals Jef Turf en Louis Van Geyt zijn dood, Jef. Wat vind je van de nieuwe communisten bij Groen?

Jef: Ah, de partij van Anuna De Wever. Wisten jullie dat Anuna en haar potig vriendinnetje Kyra Gantois op school ooit zijn betrapt in de toiletten terwijl ze allebei aan het likkebaarden waren? Dat hoorde ik van vroegere medestudenten.

Redactie: Interessant, maar zij staan niet op een verkiezingslijst van Groen, hoor. Meyrem Almaci is daar baas.

Jef: Ja, die wordt dikwijls verward met haar eigen verkiezingsballon. Is zij familie van Erdogan?

Redactie: Niet alle Turken zijn hetzelfde, moeten we hier toch even nuanceren.

Jef: Dat zal wel. Hoe dan ook, het Calvonisme is om kippenvel van te krijgen: terug naar de koude Middeleeuwen, open poorten, belastingindigestie, fietsfascisme, amai. Propere sokken kunnen heel vuile voeten verbergen. Hun spitsbroeders van Ecolo zijn groen van jaloezie op normale mensen terwijl ze zelf als bobo’s niets te kort komen. Het zijn ‘rasechte’ Vlamingenhaters op de koop toe. ‘Rucht!’, zoals ze dat in de Kempen zeggen. Die lui kunnen me flink de kast opjagen.

Redactie: We horen het. Precies toch wel een Vlaams Blokkerke, gij hè Jef?

Jef: Omdat zij zeggen wat ik denk? Ik ben een onafhankelijk manneke, Vlaams en vrij. Van Grieken doet aardig zijn best, lees ik, maar ik heb geen tom-tom nodig om ergens te geraken. Als ik op mijn smartphone lees dat de helft van de Belgen de asielzoekers terug wil naar hun land van herkomst, dan gaan die gasten van het VB toch scoren, of wat? ‘Dewinter is coming’ blijft een sterke slogan voor iemand die ze al jaren afschrijven. De ongestelde lichamen van de elite zullen hen wel voor eeuwig in het cordon interneren. Algemeen kiesrecht met witte en zwarte stemmen, lijkt wel. En ‘Bescherm onze mensen’ klinkt mooi maar ik ken wel wat VB’ers die bovenal aan zelfbescherming doen.

Redactie: We vermoeden dat jij ook een blauwe kant hebt.

Jef: De goesting van Gwendolyn Rutten heeft een fletse nasmaak, vrees ik. Sorry, maar ik kan dat mens moeilijk verteren met haar kleffe oproep tot een respectvolle campagne en vooral met die WC-bril op haar neuzeke. Bij de N-VA hebben ze voldoende met één Bart, maar de VLD heeft er twee nodig: Somers en Tommelein, de blauwe Sjors en Sjimmie. Kampioenen onder de Gutmenschen omdat zoiets goed bekt in de media. Je kunt daar zelfs prijzen als beste burgemeester mee winnen. Dat die Somers maar eens uitlegt waarom hij in Mechelen verlieslatende parkings subsidieert terwijl men hem voor dat fiasco had gewaarschuwd. Wat zit daarachter? En dan nog Maggie De Block, die is me dik tegengevallen. Als patiënt zou ze me niet zien in haar kabinet. Stelt zij tegenwoordig al die nieuwe asielzoekers tewerk in haar hof of zo? Eigenlijk is Maggie nog een madame uit de tijd van de oude PVV. Neie, niet de partij van Wilders maar zo noemden de oudbakken liberalen zich voor 1992.

Dat was de tijd dat Guy Verhofstadt fulmineerde over ‘de Belgische ziekte’ voor hij eraan bezweek. Ze zouden beter Margriet Hermans weer binnenroepen: die kan nog lachen na haar vermagering.

Redactie: Bart De Wever lacht ook niet meer.

Jef: Die heeft nooit gelachen, die brengt anderen aan het lachen. Zijn nieuwe boek ‘Over identiteit’ is trouwens niet om te lachen. Niet makkelijk, ook niet voor de luitenants die klaar staan om de boel ooit over te nemen. Hoe vaak ook ontkend: bij de N-VA lopen de tweederangers elkaar voor de voeten. Wat me deed glimlachen waren die verkiezingsaffiches met de opzichtig blote benen van de top-N-VA’sters. Zuhal Demir, Veerle Van Peel, Liesbeth Homans en Anneleen Van Bossuyt. Betteke had precies al veel tijd op haar knieën doorgebracht. Misschien wel bij het opkuisen van de Delhaize. Anneleen bleek best moedig als alternatief model. Al goed dat je haar Gentse stemgeluid niet als beenharde bonus naar binnen kreeg. Die met de meeste stemmen wordt de nieuwe partijvoorzitter. Ik ga nog gelijk krijgen, wacht maar. Of de kiezers uit de bocht gaan na diverse programmabochten? Tja, wie zijn fouten corrigeert is deemoedig en daar houdt de Vlaming van. Denk aan de absurde schoolinschrijvingen. Spijtig dat Jan Jambon geen federaal premier kan worden met al die Waalse hysterici van links. De Jan kent in de 9 provincies gewillige mensen die ‘het’ hem graag gunnen.

Redactie: Eindigen met een mop, Jef?

Jef: Oké, een koppel van over de 80 passeert een helikoptershow en de man zegt: ‘Dat is mijn aloude droom. Laten we dat op onze leeftijd nog eens doen”. “Niets van, dat kost ons 50 euro”, gromt de vrouw. “Wat geeft dat nu?”. “50 euro is 50 euro!”, klinkt het. Het gekibbel wordt luider en de piloot biedt hen aan: “Jullie mogen gratis mee, maar geen gezaag, hè. Eén woord en ik reken de 50 euro aan”. Zogezegd, zo gedaan. Na een zalige vlucht helpt de piloot de man eruit en vraagt “Waar is Uw vrouw?”. Antwoordt de man: “Oh, die is er onderweg uitgevallen, maar ik durfde niets zeggen, want 50 euro is 50 euro, nietwaar?”.

Pico Bello

***

Foto: Wouter Beke spreekt volgelingen toe tijdens verkiezingscampagne

***

Steun ‘tScheldt, het enige niet gesubsidieerde medium in Vlaanderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *