Het museum der zonde - 't Scheldt

Het museum der zonde

In De Afspraak op Canvas kwam ene Dalilla Hermans mekkeren over het Afrikamuseum van Tervuren. Het besef van de erfzonde waarmee elke Belg zit opgezadeld lag er niet dik genoeg op, oordeelde ze furieus. Bij het betreden van de instelling werd je niet afdoende overdonderd door ruw schuldgevoel.

In De Afspraak op Canvas kwam ene Dalilla Hermans mekkeren over het Afrikamuseum van Tervuren. Het besef van de erfzonde waarmee elke Belg zit opgezadeld lag er niet dik genoeg op, oordeelde ze furieus. Bij het betreden van de instelling werd je niet afdoende overdonderd door ruw schuldgevoel. Naast haar zat Marc Reynebeau al dan niet naar haar te loeren. De visionaire historicus gaf haar prompt gelijk, behalve over het stripalbum ‘Kuifje in Congo’ dat voor hem niet moest worden verboden. Deze buitensporige breeddenkendheid irriteerde Dalilla. Ergens deed ze ons denken aan een negerin. Dat kwam ongetwijfeld door haar gekke hoofddeksel met een lokaal karakter. Toen Lorin Parys van de N-VA de Cataloniëkwestie toelichtte benaderde ze de titel van het kampioenschap ‘Verveeld wegkijken’.

In de studio zat een blekere vrouw dan zij die theater maakte voor kanslozen: Reinhilde Decleir of was het Jan in een dubbelrol? Je kon zo zien dat Dalilla onbevredigbaar was in haar zucht naar wraak op de bwana. Presentatrice Phara verontschuldigde zich bijna omdat ze blank was. “Men mag mijn hand afhakken als het niet waar is”, lag op Phara’s lippen maar ze wou niet overdrijven in haar enthousiasme omdat ze dat de dag ervoor al had opgebruikt met haar compassie voor de IS-hoeren die niet terug mogen naar België. Ze had het ook nog willen hebben over de ‘grijs is wijs’-beweging silver_vixens doch dat ware zonde naar Dalilla’s zendtijd toe. Ze wou ook een beroemdere historicus ter sprake brengen: Mfwamba Shakshuka met zijn moderne klassieker over vergrijzing ‘Het incontinente continent’. Haar redactie twijfelde echter aan de echtheid, want de informatie kwam uit Der Spiegel. Het kolonialisme, het klimaat, fout eten en drinken, vuile moppen, het moet stoppen. We zijn maximaal zondig en moeten boeten. Zullen we dat dan zo afspreken?

Pollie Valent

***

’tScheldt ging naar de paters van Scheut met de vraag hoeveel aflaten het ons ging kosten om voor alle Vlamingen van goede wil van de koloniale zonde verlost te worden. Het bedrag ligt iets hoger dan wat we in kas hebben. Daarom deze milde oproep: steun ‘tScheldt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wachtwoord vergeten?
Wachtwoord kwijt? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via de e-mail.
We delen geen persoonlijke gegevens met derden.