Het interraciale bonte niet zo onschuldige huwelijk tussen VTM en HLN – 't Scheldt

Het interraciale bonte niet zo onschuldige huwelijk tussen VTM en HLN

Is het nog niemand opgevallen? Sinds een week of twee sluit Daniël Verstraeten, Dany voor de vrienden, het VTM-nieuws af met de mededeling dat wie op zoek is naar meer nieuws zich dient te wenden tot HLN.be Het klinkt op het eerste gezicht als een verspreking. Maar het is het allerminst. Het merk VTM en het merk HLN werden geruisloos onderling in de echt verbonden…

Is het nog niemand opgevallen? Sinds een week of twee sluit Daniël Verstraeten, Dany voor de vrienden, het VTM-nieuws af met de mededeling dat wie op zoek is naar meer nieuws zich dient te wenden tot HLN.be

Het klinkt op het eerste gezicht als een verspreking. Maar het is het allerminst. Het merk VTM en het merk HLN werden geruisloos onderling in de echt verbonden.

**

Nog niet zo lang geleden, in 1975, verbood de Federal Communications Commission in Amerika dat één bedrijf zowel een krant als een TV-station kon bezitten in dezelfde markt.

Daar waren vele redenen voor, media-diversiteit de belangrijkste. De regels zijn ondertussen bijgepast in Amerika.

In Vlaanderen heeft een dergelijke regel nooit bestaan.

Op de heugelijke dag des heren 1 februari 1989 vond de eerste uitzending van VTM plaats. Op dat moment was VTM eigendom van een groep van 9 uitgevers die de taart netjes verdeeld hadden in stukken van 11,1 %.

In de loop van de jaren rollebolden de 9 uitgevers wat over de speelplaats met elkaar tot er in 1998 twee winnaars overbleven, Roularta en De Persgroep met elk 50 % van de VTM-taart.

Het gedeelde TV-bedrijf dat de laatste jaren de naam Medialaan droeg, belandde uiteindelijk in 2018 voor 100 % in handen van De Persgroep.

In 2019 smolt De Persgroep alles wat niet te zwaar of te heet was samen tot een nieuwe constructie onder de minst sexy naam ooit bedacht voor een nieuw mediabedrijf: DPG media.

De oude nieuweling is het zwaarste commerciële media-vehikel in Vlaanderen. Er schuilen 35 merken onder de saaie naam (van Humo over De Morgen tot VTM en Het Laatste Nieuws), er werken een slordige 1800 mensen, en ze bereiken met hun gezamenlijke mediapower zo ongeveer 4,6 miljoen mensen per dag.

De lokale Rupert Murdoch achter DPG is Christian Van Thillo.

Wie zoveel mediamacht concentreert en op het einde van de maand de loonmassa van 1800 man via zijn sociaal secretariaat te zien krijgt, wenst natuurlijk dubbele koffiekannen, dubbele boekhoudingen, dubbele cafetaria’s, dubbele redacties,… te herleiden tot één efficiënte organisatie.

Alle redacties werden daarom recentelijk binnen de groep op één grote hoop gegooid, nieuws is uiteindelijk toch maar nieuws dachten ze bij DPG, van het vet ontdaan en het veld ingestuurd onder de nieuwe codenaam News City. Omdat Gotham al bezet was door het imperium van Bruce Wayne, koos Van Thillo ervoor om zijn News City in te planten in de grauwe stationsbuurt achter de Antwerpse Zoo.

Het is uit het vat van News City dat Dany tegenwoordig zijn nieuws tapt. Met de ondertussen bekende afsluiter, dat wie meer VTM wil, zich moet wenden tot meer HLN.

In een normaal medialandschap zijn het bezadigde, wat oudere, wat dikbuikige, bebrilde krantenjournalisten die de watchdog-rol spelen die hen in vele boeken en films wordt toegedicht. Dat was zelfs in Vlaanderen zo.

Maar die tijden zijn in het nieuwe Gotham aan het station voorbij. HLN kan nooit meer vertrouwd worden als watchdog nu het officieel ‘geënt’ werd op een afgescheurde tak van VTM. Het sap van HLN is nu het sap van VTM en andersom. En omdat VTM al lang geen neutraal nieuws meer bracht, maar al enige tijd feilloos optrad als promotiekanaal voor Medialaan producten, is bijgevolg HLN verworden tot een even feilloos promotiekanaal van DPG riedeltjes en entiteiten.

Voor wie er aan twijfelt, zelfs een nieuwsorganisatie heeft een watchdog nodig. Bij DPG heeft men de watchdog gefileerd, gepaneerd, gefrituurd en met een druppel citroen met smaak verorberd.

***

Er blijft nog één totaal onafhankelijke niet-gesubsidieerde speler over in de Vlaamse media, en dat is… inderdaad ‘tScheldt. Geef U zelf een kleurrijk cadeau. Kies je abonnement:

1 reactie op “Het interraciale bonte niet zo onschuldige huwelijk tussen VTM en HLN

  1. Watchdogs zijn in dit onland onbestaande het is hier een wedstrijd voor het meeste po-co geneuzel en valse opgeklopte leugens ,geen enkel weldenkend mens die daar in nog geloofd jammer dat dit een minderheid is in belnikske , daarom dat ze voor een abonnement mooie “prijzen” geven aan het domme plebs.
    Murdoch wist het al wie het nieuws beheerst heeft de almacht over de massa ,en daarbij nog verbonden aan allerlei loges en “denktanken ” liefst van linkse signatuur zit je gebeiteld want een opstand zal er nooit komen
    omdat je die al mediatiek onder controle hebt degelijke media kan iemand tot in de kist afbreken en daar zijn de po-co politiekers zo beducht voor .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *