ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het grote taboe: de leerplicht…vroeger naar school, vroeger uit werken – 't Scheldt

Het grote taboe: de leerplicht…vroeger naar school, vroeger uit werken

De Vlaamse onderhandelaars hebben andermaal een taaie kluif aan het onderwijsdossier. Niet onterecht. Het Vlaamse onderwijs zorgt met stip voor de grootste hap uit de Vlaamse begroting. Toch boeren we met zevenmijlslaarzen achteruit. Hoe kan dat?

De Vlaamse onderhandelaars hebben andermaal een taaie kluif aan het onderwijsdossier. Niet onterecht. Het Vlaamse onderwijs zorgt met stip voor de grootste hap uit de Vlaamse begroting. Toch boeren we met zevenmijlslaarzen achteruit. Hoe kan dat?

De klassieke ingrediënten in het jaarlijks in september terugkerende onderwijsdebat zijn genoegzaam bekend. Overbevraagde juffen, onderwijzers en leraren. Administratieve bemoeienis. Koepels, tunnels en doodlopende straatjes. Veel onderwijskrachten geven naar hun aanvoelen eigenlijk geen les meer. Maar dienen zich te ontpoppen als emo-crisismanager, psycholoog, brooddoos-voedingsconsulent, rilatine-toediener en bewegingstherapeut. Het is goed dat het debat omtrent het ondermaatse, nalatige aandeel van de ouders in dit verhaal eindelijk boven water komt en zonder taboes wordt benoemd. Toch blijft het verbazen dat één belangrijk aspect in de onderwijsdiscussie onderbelicht blijft. We hebben het over de leerplicht.

Dure erfenis

In gans België geldt de leerplicht plicht van 6 tot 18 jaar. Na eindeloos gepalaver is het Vlaanderen gelukt de startdatum van het onderwijstraject van 6 naar 5 te schroeven. En aan het eind van de rit bestaat de mogelijkheid om leren en werken vanaf 15/16 jaar te combineren. Al blijkt dit in de praktijk veel ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt. De dure erfenis van de West-Vlaamse onderwijsminister Daniël Coens (1939-1992) – iedereen naar school tot 18 – mag dan op papier een edele doelstelling zijn, de praktijk leert ons andere lessen. De bruuske verhoging van de leerplicht van 14 tot 18 heeft vele miljarden gemeenschapsgeld gekost en betreft de duurste naoorlogse politieke beslissing ooit. Heeft bovendien een pak nieuwe problemen gecreëerd die ook niet gratis bijgeleverd worden. Schoolmoeheid en schooluitval zonder enig getuigschrift of diploma zijn er slechts twee van. Vraag een willekeurig onderwijsmens nog een paar extra problemen op te noemen en u krijgt te horen: balorigheid, agressie, desinteresse, druggebruik, te veel testosteron, te weinig discipline, geen spat goede manieren noch respect.

Taalachterstand

Het is vreemd dat geen enkele politicus/partij het verhaal van de Vlaamse leerplicht op zijn kop durft zetten. Waarom niet elk kind verplicht naar school vanaf pakweg drie jaar? Jawel, de meeste witte Vlaamse kindjes melden zich aan de poort van de kleuterschool wanneer ze drie zijn geworden. Maar kinderen die in een Belgische biotoop met een migratie-achtergrond zijn geboren – zeggen we dat politiek-correct? – stellen de start van hun schoolloopbaan uit tot zes jaar. En soms nog later. Thuis wordt amper of geen woord Nederlands gepraat. In Antwerpen in om en bij de helft van de gezinnen. Geen Tik-Tak, Ketnet of K3. Geen Familie, Thuis of FC De Kampioenen. De heimweeschotel voorprogrammeert slechts Al-Jazeera. Dat die kinderen met een nauwelijks op te halen taalachterstand Nederlands aan de start verschijnen, hoeft geen betoog. Hoe vroeger een Nederlands taalbad, hoe beter. Verplicht ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk met school te laten starten. En laat diezelfde kinderen vanaf pakweg 16 ook vroeger los! Wat heeft het voor zin om meisjes van 16 jaar die in de zorg – en niet alleen daar – de veel te grote gaten in het personeelsbestand zouden kunnen invullen met tegenzin tot hun 18de rondjes te laten lopen? Wat heeft het voor zin om jongens van 16 jaar die niets liever willen dan geld verdienen, meiden versieren of met brommers rondknallen nog twee of drie jaar langer aan een schoolbank vast te binden? Terwijl de arbeidsmarkt schreeuwt om gemotiveerde krachten met – wij citeren de Antwerpse socialiste Monica De Coninck – poten en oren aan hun lijf? Haar partijgenoot en huidig schepen voor o.a. Sociale Zaken & Armoedebestrijding Tom Meeuws vraagt zich terecht af of het wel zinvol is om voor de bouw van de Oosterweelverbinding honderden arbeiders uit een ver buitenland te importeren. Tuurlijk niet! Open een aanwervingskeet op de Turnhoutsebaan en we zijn vertrokken. En vertel er bij: vroeger naar school en vroeger uit werken is vroeger met pensioen!

Tibeert

***

Gewoon zeggen waar het op staat…leerplicht vanaf 3 jaar. En dat is in de eerste plaats voor kinderen met een migratie-achtergrond. Nogmaals….gewoon zeggen waar het op staat. Alleen bij ‘tScheldt. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *