ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het geslacht De Ranscht – 't Scheldt

Het geslacht De Ranscht

Een ‘tScheldt journalist onderzocht de geschiedenis van de familie van Marc Van Ranst en kon de Van Ransten traceren tot in de tijd van de Guldensporenslag… Net zoals vandaag was de familie in die tijd niet onbesproken…

Uw reporter was dit weekend verwonderd toen hij volgende spitante tweet van Marc Van Ranst las: “Erg weinig mensen weten dat op 11 juli 1303 in Kortrijk het eerste oudstrijdersbal werd georganiseerd.”

Natuurlijk vroeg ik mij, net zoals zovelen onder jullie, af hoe hij aan die informatie kwam.

Zijn eigen uitleg: “Ik weet het van Will Tura himself” was natuurlijk niet serieus te nemen en diende blijkbaar om zijn komisch talent te etaleren of om ons zand in de ogen te strooien.

Zijn 3de tweet “Vele historici vragen zich af of Jan Breydel aanwezig was op die viering. Echter, 11 juli 1303 was een donderdag, en op donderdagen staat Jan er altijd alleen voor in de beenhouwerij”, zette mij op het juiste spoor. Het feit dat de heer Van Ranst de tegenwoordige tijd gebruikte en een gewoonte in slagerij Breydel duidde in de zinsnede “staat Jan er altijd alleen voor…”, deed mij vermoeden dat hij die informatie uit de eerste hand verkregen had. Het kon niet anders of de heer Van Ranst had toegang tot informatie die voor andere stervelingen niet toegankelijk was.

U moet weten dat de aanwezigheid van Jan Breydel gedurende de Brugse Metten enkel bevestigd werd in een handschrift dat de geschiedenis van het Graafschap Vlaanderen beschrijft. In 1164 startte een onbekende monnik van de Abdij van Sint-Bertinus in het toen nog Vlaamse Sint-Omaars (nu behoort het tot Pas-de-Calais) het werk onder de naam Genealogia Comitum Flandriae. De huidige naam Flandria Generosa werd in de 17de eeuw gegeven door monnik Georges Galopin uit de abdij van de stad Saint-Ghislain (Henegouwen). Deze info kan u terugvinden op Wikipedia of als uw Latijnse kennis even uitmuntend is als de mijne kan u het zelf nakijken via volgende link.

Nu blijkt dat, na een grondige studie van uw dienaar, de heer van Ranst voorouders had ten tijde van de Guldensporenslag. Meer nog De Ranscht was een vooraanstaand geslacht patriciërs met een eigen wapenschild “een karmijnrood schild met wit masker geflankeerd door een gouden sikkel en hamer met in sierlijke gouden letters de wapenspreuk N’importus Quaquus”, zoals de onbekende monnik gedetailleerd beschreef.

De familie De Ranscht had nauwe banden met het Franse Hof, ze werden door de Bruggelingen alom gevreesd omwille van hun scheldtirades en het verklikken van oproerlingen, die vaak door andere ambachtslieden in de achterhuizen verborgen gehouden werden.

Een jaar na de Guldensporenslag op zaterdag 11 juli 1303, de dag van het “oudstrijdersbal”, op zaterdag en niet op donderdag, hees de familie De Ranscht ostentatief de vlag van de Leliaards. Deze provocatie en de eerdere collaboratie werd hen niet in dank afgenomen. De familie De Ranscht werd door de woedende menigte uit hun huis gesleurd, kaalgeschoren op de Brugse Grote Markt en met pek en veren de stad uitgejaagd.

Als we het boek van Lodewijk van Velthem “Voortzetting van de Spiegel Historiael” raadplegen, komen we de familie De Ranscht onder een nieuwe naam tegen, Marcus Van Ranst trad tijdens het beleg van Mechelen in dienst bij Hertog Jan als kwakzalver.

Dus nu weet u waarom de heer Van Ranst zo wel geïnformeerd is over de periode 1302-1303.

***

Slechts één redactie in het land heeft een geschiedkundig onderzoeksjournalist! ‘tScheldt. Steun ons werk met een abonnement:

3 reacties op “Het geslacht De Ranscht

  1. Tovarisch Марк ван Ранст die zichtbaar glorieert met zijn almacht over een laffe bende nep politiekers en wanabee miljonairs ,als communist niet vies van dictatuur en verraad ,tijd om die vent uit circulatie te nemen !

  2. Nee, nee ! Luchtcirculatie is juist ideaal om het carola-virus tegen te houden. Men zou nu bestuderen om het virus massaal terug de andere richting uit te blazen, de Loempia-regio’s. Ter bestrijding van de overbevolking zou dat al kunnen tellen, ergens. Benieuwd overigens hoelang het BLM-virus hier nog gaat huishouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *