Het communistisch nieuwjaar in Antwerpen, veel lucht en weinig hapjes – 't Scheldt

Het communistisch nieuwjaar in Antwerpen, veel lucht en weinig hapjes

Op de door procederende buren getergde Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen bevindt zich op de Waalse Kaai het Zuiderpershuis. Hier spelen zich culturele activiteiten af die het predicaat ‘links’ ver overstijgen. Op vrijdag 17 januari 2020 hield de PVDA er haar nationale nieuwjaarsreceptie. Je moest je naar binnen persen in dat Zuiderpershuis…

Op de door procederende buren getergde Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen bevindt zich op de Waalse Kaai het Zuiderpershuis. Hier spelen zich culturele activiteiten af die het predicaat ‘links’ ver overstijgen. Op vrijdag 17 januari 2020 hield de PVDA er haar nationale nieuwjaarsreceptie. Je moest je naar binnen persen in dat Zuiderpershuis…

**

Beangstigend hoeveel communisten er eigenlijk bestaan. Op de jetonreceptie slingerden de te verwachten propagandapamfletten overal binnen handbereik. Een stel rood aangelopen heren was het om ter hardst met elkaar eens dat de revolutie nu echt wel moet gaan uitbreken. Kortom, de bekende stalgeur die je op de party van deze partij zo vertrouwd mag opsnuiven. Dat de Facebook-restricties op al wat extreem lijkt ook op de communisten slaat kon er gewoon niet in. Alsof zij extreem zouden zijn, zeg. Een olijke muziekband deed zuiderse klanken opborrelen terwijl de schaarsheid van de hapjes van een olympisch niveau was.

De oudere vrouwen waren kranige overlevers, dat zag je zo en dat moet ook wel wanneer je op die leeftijd daar nog militeert. Toch werkte het verkiezingssucces met nog nooit zoveel verkozenen verjongend op hen. De mannen? Tja, ‘lelijk’ is zo’n lelijk woord, nietwaar? Hangbuiken zijn dus geen kapitalistisch privilege. Ongewassen truien hebben bovendien wel hun retrokwaliteit. Slimme kappers zouden er een professionele uitdaging kunnen aangaan. De brildragers waren duidelijk de intellectuelen en vonden het aan zichzelf verplicht om het politieke gebeuren te fileren op niet-sentimentele wijze.

Er waren overigens redelijk weinig allochtonen. Misschien waren die de koloniale en badinerende mentaliteit binnen de PVDA beu en fladderden ze als onafhankelijken in de vrije natuur. Hier en daar liep een blanke vrouw met enkele gekleurde kinderen. Geadopteerd vanuit een planetair verantwoordelijkheidsbesef of gewoon eens flink gepakt door een neger, wie zal het zeggen?

Hoe dan ook, voor receptieschuimers met een leefloon was het eerder ‘kinneke-klop’. Gelukkig waren er de communistische marathonspeeches. Voorzitter Peter Mertens was zowaar grappig in zijn hekelen van de vaderlandse politiek en blijft nog lang hét PVDA-gezicht. Op 1 maart 2020 wordt Brussel bestormd met een mars van ‘De Grote Colère’. Op de Waalse Kaai mocht Raoul Hedebouw niet ontbreken. Hij had een Franse dwerg met een geel hesje meegebracht. Die gast vertelde in het Frans over het mensonterende regime van president Macron, hetgeen Raoul gaarne vertaalde voor al die mensen in de zaal zonder bril. ‘Nous sommes un/ wij zijn één!’ scandeerde het unitaire publiek.

Een slordig krullenmeisje liet haar ballen zien met een gebrulde hunkering naar (nog) meer vrouwenrechten. Sommige geëmotioneerde kerels wilden meteen hun BH verbranden. Jos D’Haese is in den vleze zulk een skelet dat hij in het café telkens een pint én een dweil moet bestellen. Zijn neerbuigendheid naar ‘gewone’ mensen is stuitend. Met zijn Mick Jagger-achtige imitatielippen sluipt hij likkebaardend door de zaal, de lodderogen uitpuilende op zoek naar elke mogelijke agitator die de partijrichtlijnen zou durven ombuigen. De jongen walmt een dictatoriaal DNA uit, geworpen als hij is door de blitse Mie Branders. Met zo’n moeder in huis moet je je wel een verworpene der aarde voelen. Ach, misschien zijn die communisten eerlijke idealisten en overdrijven we een tikkeltje. Of misschien zijn we net te mild omdat het Chinees nieuwjaar eraan komt. De ‘ex’- maoïsten blijven een speciale club uit een tijd die nooit verdwijnt. De revolutie is nabij. Altijd. Echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *