‘Heb meelij met Kris Peeters, Heer, heb meelij’ – 't Scheldt

‘Heb meelij met Kris Peeters, Heer, heb meelij’

Het gaat niet goed met de voormalige minister-president van Vlaanderen. Het gaat niet goed met de gesjeesde kandidaat-burgemeester van Vlaanderens mooiste stad. Het gaat niet goed met Kris Peeters die de Goede Hoopstraat op het Antwerpse Zuid heeft verlaten en terug in het aspergedorp Puurs woont…

Het gaat niet goed met de voormalige minister-president van Vlaanderen. Het gaat niet goed met de gesjeesde kandidaat-burgemeester van Vlaanderens mooiste stad. Het gaat niet goed met Kris Peeters die de Goede Hoopstraat op het Antwerpse Zuid heeft verlaten en terug in het aspergedorp Puurs woont.

*

Zelden zo’n larmoyant interview gelezen als het gesprek met Kris Peeters in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws van zaterdag 26/zondag 27 oktober 2019.

Huilen

Wat heeft die man het moeilijk, zeg! Wat een doffe ellende is over zijn bebrilde studiehoofd neergedaald! Zelfs het comfortabele pluche van het Europees halfrond – de meest gedroomde, moddervet betaalde exit van iedereen die iets voor anderen en de samenleving wil betekenen – biedt geen soelaas. Kris Peeters was de totale verlatenheid en het huilen nabij toen hij zich op een Brussels perron bevond. Wachtend op de trein die hem, zijne majesteit Kris Peeters – ooit Unizo-voorzitter, MP van Vlaanderen, kandidaat-premier, duimenlegger voor Marianne Thyssen, Arco-lobbyist en wat niet al – richting Straatsburg zou brengen. De grijsgedraaide eenzaamheid van de ploeterende pendelaar werd ongevraagd zijn deel. Kris Peeters was op de een of andere manier zonder chauffeur en zonder dure auto met zwart geblakerde ramen tot in Brussel geraakt. Niemand wachtte hem op in de stationshal. Niemand bracht hem naar een voor hem en zijn gevolg voorbehouden eerste klasse coupé. Ondank is ’s werelds loon. Hij, Kris Peeters, die zich uit de naad heeft gewerkt om in Vlaanderen de belastingen te verlagen en in België de schamele pensioenen te verhogen, staat daar. Op de tocht. Moederziel alleen. Rond zijn met belangrijke documenten gevulde boekentas en portefeuille scheren junks en Roma-bedelaars. Ach mijn moederken toch, waar is de behaaglijke comfortzone van uw briljante zoon gebleven?

Smoske

Wat, waar en wanneer moet ik vanmiddag in godsnaam eten? Moet ik dat dan uit mijn eigen schamele zak betalen? Belgisch minister af is Kris Peeters zijn privé-kok kwijt. De tafel in een zijvertrek van zijn riante kabinet wordt niet langer met wit damast en zingend kristal gedekt. De fles Chateau Pétrus is tot op de bodem geledigd. In de catacomben van het Europees parlement mag Kris Peeters met een wiebelend dienblad aanschuiven. En kiezen tussen een kwartje rood van den Aldi en een smoske met mozzarella/mortadella. ’t Is de Italiaanse gastronomische week. Alle heerlijkheden uit het meest corrupte land van het veel te grote Europa liggen uitgestald in een koeltoog. Zij kunnen het gekwelde gemoed van gastronoom Kris Peeters niet verwarmen. Diep in zijn hart knaagt de pijn. Diep in zijn hart wroeten vragen zich worstelend naar boven. Waarom ik? Waarom ben ik zo stom geweest tegen Bart De Wever in de Antwerpse arena de degens te kruisen? Waarom ben ik zo stom geweest een kilo bloedworst op de Meir te gaan kopen? Vergezeld van mijn eigen vrouw begot! Ook een uitzondering in christendemocratische kringen. Waarom heb ik alles verloochend waar ik als Unizo-voorzitter voor stond? Waarom heb ik de groene hesjes van de stilstaande beweging.net naar de mond gepraat?

Mestvaalt

Meer vragen dan een moe getreiterde Job op zijn mestvaalt kan beantwoorden. Kris Peeters weet het even niet meer. Het doet hem pijn dat George Cloony niet langer door een bereidwillige hostess naar een voorbehouden stoel op de eerste rij wordt geleid. Op de vierde of de achtste rij zitten: ja, dat is een schok. Hij, Kris Peeters, wordt nog nauwelijks geconsulteerd. Wie in de christendemocratische slangenkuil vriendschap, loyauteit of eeuwige trouw verwacht, is er aan voor zijn hoogst naïeve moeite. Crevits en Beke kiezen eieren voor hun geld, macht en prestige. Zij laten het beste wat Puurs uit volle grond te bieden heeft in het bitterste aspergevocht gaar koken. Toch zien duizenden lezers van Het Laatste Nieuws niet meteen een reden tot klagen. Een Europees parlementslid verdient op kousenvoeten om en bij de 7000 euro netto per maand. Als minister-president van Vlaanderen en minister van het federale België heeft Kris Peeters misschien wel een zakcentje kunnen sparen. We weten het niet. Wat we wel weten: heb meelij met Kris Peeters, Heer, heb meelij.

Suskewiet

***

Foto: Marianne Leonie Petrus Thyssen kijkt met meelijwekkende blik naar Kristiaan Peeters in een poging om aan het imploderende CD&V publiek uit te leggen waarom zij recht hebben om te gaan zetelen in het Europees Parlement. (Uit interview op de CD&V website dd. 18 februari 2019 met als eufimistische titel: Kris Peeters & Marianne Thyssen bouwen bruggen in Europa)

***

De redactie van ‘tScheldt heeft het niet zo voor tsjeven en hun streken, en brengt graag satire in stelling om de kroon van de partij te ontbloten en de exodus van het CD&V kiespubliek te faciliteren naar gezondere politieke partijen en stromingen. Steun ‘tScheldt! Klik hier!

1 reactie op “‘Heb meelij met Kris Peeters, Heer, heb meelij’

  1. Gelukkig verzachten de enkele karige kruimels die “Europa” hem maandelijks toewerpt een beetje het leed dat die arme, door iedereen uitgespuwde, man nu ondergaat. Want net als Ebenizer Scrooge wordt hij elke nacht door spoken gekweld. In zijn geval zijn dat de geesten van zijn inmiddels reeds overleden ARCO slachtoffers die hij en zijn bende bedrogen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *