Hardnekkige trend: nog steeds boeken op de Boekenbeurs – 't Scheldt

Hardnekkige trend: nog steeds boeken op de Boekenbeurs

De slice ‘veggie’-pizza op de Boekenbeurs smaakte voortreffelijk. Bovendien werd er Hapkin van de tap geschonken. Het viel op de koop toe mee dat je dit kordate bier in plastic glazen kon lurken. Op die manier konden al die zelfverklaarde klimatologen hun bestaan ietwat zinvol blijven inkleuren. Spijs en drank, daarvoor ga je naar het jaarlijkse boekenfestijn…

De slice ‘veggie’-pizza op de Boekenbeurs smaakte voortreffelijk. Bovendien werd er Hapkin van de tap geschonken. Het viel op de koop toe mee dat je dit kordate bier in plastic glazen kon lurken. Op die manier konden al die zelfverklaarde klimatologen hun bestaan ietwat zinvol blijven inkleuren. Spijs en drank, daarvoor ga je naar het jaarlijkse boekenfestijn.

Op de standen van de boekhandels kon je alles nog eens een tweede keer zien. Amnesty International -de mensenrechtenorganisatie die zelf eigen medewerkers pest en discrimineert- leurde met flinterdunne folders die wellicht bijzonder literair waren getint. De VRT beschikte nog over voldoende budgetten om een kraampje te kunnen bemannen met mensenschuwe hostessen. Wat misten we het kraam van de Oud-strijdersbond en de bijhorende luchtige literatuur. Bij de strips was het album ’De jolige avonturen van Koen Geens’ een voltreffer. Enkel jammer van de wenende lezertjes. We zagen dure designboeken met ingewikkelde badkamerinstallaties waar zelfs doorgewinterde mekaniekers niet meer aan willen.

Op de Boekenbeurs toch ook weeral zoveel bijgeleerd: over bi-nieuwsgierigen bijvoorbeeld die als ontdekkingsreizigers best wel eens partners met hetzelfde geslachtsmerk erotisch willen betrekken bij hun speels spelonkbezoek. Zelfhulpboeken voor creatieve vogels die bouillon willen maken van een plas oestrogeen en dat dan zonder de keuken te verneuken. Een geïllustreerde gids met alle activiteiten van de Roze Leeuwen, die veel meer willen zijn dan een stel oude nichten. Biografieën van tot voor kort propere personages met vuile manieren.

Gelukkig ook de complottheorieën over het einde van de Boekenbeurs gehoord. We stonden lang stil bij een psychologische analyse van peuterdiarree onder achtergestelde adolescenten. De roman ‘La barba di donne’ van Bianca Barzelletta over het Italiaanse vrouwenverzet hakte er ook flink in. Getuigenissen van gedupeerde gediplomeerden op de Vlaamse arbeidsmarkt waren niet echt geschikt voor gevoelige lezers. De gebundelde interviews met slachtoffers van architecturale lelijkheid waren ronduit schokkend. Een inzicht over ‘digitale rehab’ voor verslaafde internetzombies is een aanrader. Poëzie van Zuster Anastacia getiteld ‘God is een Heer’ bleef onderbelicht, vonden we.

Een topper was het openhartig werk van een ‘sexperte’ over het gebruik van het beflapje. Tenslotte kochten we een historisch boek over Edward de Vere (1550-1604), de Earl of Oxford die de geschiedenis inging nadat hij per ongeluk een wind had gelaten tijdens zijn audiëntie bij Koningin Elisabeth I. De flatulente flapuit werd in een zucht verbannen van het hof en zijn carrière werd voor 7 jaar weggeblazen. We kregen er bovendien een knap sportboekje bij over dwergwerpen in de Baltische staten. Bij ons vertrek meenden we de wc-dame te herkennen, maar dat bleek dan toch niet Jos Geysels te zijn. We boeken nu al 2020.

Trui De Swaffelaere

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *