Haal nooit een Tobback in uw partij! – 't Scheldt

Haal nooit een Tobback in uw partij!

Zelden zo’n vilein, rancuneus en achterbaks interview gelezen als het gesprek met Bruno Tobback in de weekendkrant van De Morgen 030819. ‘We hebben een klucht van onszelf gemaakt’, zegt de man die voorzitter, Kamerlid, Vlaams parlementslid, fractieleider, minister, gemeenteraadslid, provincieraadslid voor de Vlaamse socialisten is geweest of nog is…

Zelden zo’n vilein, rancuneus en achterbaks interview gelezen als het gesprek met Bruno Tobback in de weekendkrant van De Morgen 030819.

‘We hebben een klucht van onszelf gemaakt’, zegt de man die voorzitter, Kamerlid, Vlaams parlementslid, fractieleider, minister, gemeenteraadslid, provincieraadslid voor de Vlaamse socialisten is geweest of nog is. Noch als Minister van Leefmilieu en Pensioenen (2004-2007), noch als partijvoorzitter met een stalinistische score verkozen, heeft de Leuvense wijsneus er iets van gebakken. Maar wel praatjes voor twintig in zijn stamcafé.

Vete met John Crombez

Het is niet de eerste keer dat Bruno Tobback zijn slecht karakter etaleert. De zoon van nestor/peetvader Louis laat geen kans onbenut om huidig voorzitter John Crombez stokken in de wielen te steken. Tobback weet verdomde goed dat de SP.A na de wonderjaren van de Teletubbies en Steve Stevaert zichzelf moet heruitvinden. Noch Caroline Gennez, noch Bruno Tobback zijn in die loodzware opdracht gelukt. Maar enige bescheiden nederigheid is Bruno Tobback vreemd. Heeft hij wellicht van zijn vader, de Zonnekoning van Leuven, Louis de Veertiende van de Maand (als alle mandaten zijn betaald!). Terwijl Crombez hemel en aarde moet bewegen om in beeld te blijven en mogelijk tot de Vlaamse regering toe te treden – wat de zichtbaarheid van een onzichtbare SP.A zou kunnen vergroten – doen vader en zoon Tobback er alles aan de geplaagde voorzitter Crombez het leven zuur te maken. Solidariteit onder gezworen kameraden, zoiets. Tobback zegt wel dat het gekakel op sociale media de edele stiel van de politicus kapot maakt. Hij doet er in De Morgen anders wel flink aan mee, aan het rondjes draaien onder de stolp van de Wetstraat en zijn eigen partij, de SP.A die door een historisch diep dal gaat. Van je kameraden moet je ’t hebben, zoiets.

Eeuwigdurende zeilreis

Alsof er nooit Vlaamsgezinde socialisten hebben bestaan, kan Bruno Tobback zijn afkeer voor de N-VA en de kiezers van het Vlaams Belang nauwelijks onder controle houden. ‘Mijn rug op met de nieuwe staatshervorming’. ‘Sluit die bullshit van kerncentrales en maak die shift’, zegt Tobback over de energietransitie die de gewone man nu al veel te veel geld kost en in permanente onzekerheid leven doet. We hopen dat Tobback in diezelfde editie van De Morgen ‘De krassen van de ziel op de Carolo’ van Pascal Verbeken heeft gelezen. Een messcherp, triest en indringend portret van de verloederde, eens zo welvarende industriestad Charleroi. Ten prooi aan verval, werkloosheid, drugs, dronkenschap, kapotte gezinnen, obesitas en infrastructurele verloedering. En malgoverno, dat vooral. Wie bezette in Wallonië decennialang alle machtscenakels? De zusterpartij van de SP.A, de PS/FGTB van Di Rupo en steeds meer van Magnette. Noch op Leefmilieu, noch op Pensioenen heeft minister Bruno Tobback wezenlijke stappen vooruit gezet, noch het verschil gemaakt. Een beetje minder pretentie omtrent de zaligheden van het Tobback-socialisme zou deze beroepsquerulant en door ons betaalde stokebrand sieren.

Het meest opmerkelijke zinnetje – los van de politieke ongein – in het gesprek met Bruno Tobback is zijn reactie op het rondzingende gerucht dat hij gouverneur of magistraat bij het Grondwettelijk Hof zou kunnen worden. Hij doet alsof zijn alwijze wipneus bloedt en zegt dan: ‘In theorie kom ik daarvoor in aanmerking, want ik ben jurist. Of ik dat wil doen? Geen idee.’

Tobback is slim genoeg om niet naar deze riante en comfortabele uitbolbaan te solliciteren. Maar in de schoot van de partij menen steeds meer toppers dat het welletjes is geweest met de slagschaduw van de bemoeizieke Tobback-dynastie. Bruno Tobback is een niet onverdienstelijk zeiler. Veel partijgenoten zullen niet treuren mocht Bruno Tobback voor een jarenlange reis rond de wereld vertrekken.

Want, heet het steeds eensgezinder, haal nooit een Tobback in uw partij!

Suskewiet

***

Foto bij zegswijze: “zichzelf in de voet schieten”, zoals in “De SP.A schiet zichzelf in de voet dankzij Bruno Tobback”

***

Op de een of andere manier heeft ‘tScheldt een grote sympathie voor de échte socialist, de hardwerkende Vlaamse man en vrouw op wiens kap de politicus-salon-socialist leeft. Steun ‘tScheldt, dan organiseren we een BBQ voor alle Vlamingen die het eigenlijk goed menen. Politici, rechters en journalisten alleen welkom op de afwas en de opruim. Klik hier!

1 reactie op “Haal nooit een Tobback in uw partij!

  1. De nagel op de kop.
    Wat ik lees over Bruno Tobback is geen verrassing. Van mij mag hij gerust een reus rond de wereld maken. Hor vlugger , hoe beter.
    Ik wens Mr Crombez veel succes toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *