Guldensporenslag anno 1302 splijt Zuid-Afrika anno 2019 – 't Scheldt

Guldensporenslag anno 1302 splijt Zuid-Afrika anno 2019

Dat het met de lieve raciale vrede en wederzijds respect voor elke medemens in Zuid-Afrika zo’n vaart niet loopt, is genoegzaam bekend. Al lezen we over racistische en tribale koorts – en geweldopstoten in de regenboognatie bij ons in Vlaanderen erg weinig. Racisme leeft alleen bij witte, ongeletterde stommelingen wordt ons nu al enige decennia elke dag ingepeperd…

Dat het met de lieve raciale vrede en wederzijds respect voor elke medemens in Zuid-Afrika zo’n vaart niet loopt, is genoegzaam bekend. Al lezen we over racistische en tribale koorts – en geweldopstoten in de regenboognatie bij ons in Vlaanderen erg weinig. Racisme leeft alleen bij witte, ongeletterde stommelingen wordt ons nu al enige decennia elke dag ingepeperd.

De rafelranden van de Zuid-Afrikaanse grootsteden worden al langer geterroriseerd door moord, doodslag, verkrachting en brandende autobanden. De vredelievende, verbindende geest van Nelson Mandela lijkt verder weg dan ooit. Corruptie is de norm. Zelfverrijking à la Zuma een deugd. Eerlijke rechtspraak onbestaande. De laatste nog levende witte boeren zijn vogelvrij verklaard. De haat en volkswoede keren zich niet enkel en alleen tegen wie door een dwaze speling van het genetische lot als een blanke door het leven moet. Ook veel zwarten die niet in Zuid-Afrika zijn geboren en getogen, worden door losgeslagen horden geweldenaars geviseerd, belaagd, afgeranseld en vermoord. Van ongecontroleerde immigratie uit andere delen van Afrika moeten de Zuid-Afrikanen niet weten. Vooral Nigerianen die zich in sommige wijken van Kaapstad meester hebben gemaakt van de detailhandel, zijn kop van Jut. De geschiedenis herhaalt zich. U herinnert zich de Guldensporenslag 1302 op de Kortrijkse Groeninghekouter? U herinnert zich dat god en klein pierken werd gevraagd om ‘Schild en Vriend’ fout- en accentloos na te zeggen?

Kaapse Metten

Anno 2019 is er niks veranderd. Zuid-Afrikaanse plunderaars zijn blijkbaar een geschiedenisboek uit de klasbibliotheek van een West-Vlaamse lagere school uit de tijd van Hendrik Conscience op het spoor gekomen. En hebben de inspirerende inhoud daarvan op het net gezwierd en met zoveel mogelijk gelijkgezinden gedeeld. De Brugse Metten verzinken en verdrinken in het niets met hetgeen in Kaapstad, Johannesburg, Pretoria en andere Zuid-Afrikaanse modelsteden aan de hand is. Winkelpuien, kramen, stalletjes en opslagplaatsen van zwarte neringdoeners van wie niet helemaal zeker is of ze volbloed zwarte Zuid-Afrikanen zijn, worden geterroriseerd en belaagd. Wie het Zulu-woord voor vingerkootje of ellenboog niet kent of verkeerd uitspreekt, is bijgevolg geen echte Zulu en is er aan voor de moeite: een toek op a bakkes en ‘t schamele winkeltje kort en klein geslagen dan wel in brand gestoken. De weinige foto’s die ons van dat soort incidenten bereiken, druipen van de blinde haat. Tafelpoten en loden pijpen zijn courante wapens. Stel u voor dat de opgenaaide kobaltblauwe schildknapen van Dries Van Langenhove in Borgerhout, Molenbeek en Charleroi elke nachtwinkelaar en pittabaas zouden vragen wat ‘taatjespap’, ‘geuze’ en ‘filet americain’ betekenen. Een vlammend opiniestuk van deeltijdse Zuid-Afrikaan en groen-rode heen-en-weer vlieger Tom Lanoye zal niet lang uitblijven. Maar volgens VRT-correspondent Bram Vermeulen (‘De wereld vandaag’) is er niets aan de hand: ‘Het gaat om jaloezie voor de buurman die betere zaken doet.’

De teller staat op 12 doden en tientallen gewonden.

Suskewiet

***

De gesubsidieerde pers is blind voor de realiteit in Zuid-Afrika. Dan is er meer nood aan niet-gesubsidieerde pers. Oei. Wacht. Er is in Vlaanderen nog welgeteld 1 niet-gesubsidieerd medium…’tScheldt. Welaan dan…Steun ‘tScheldt! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Aanmelden
Wachtwoord kwijt? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt dan een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via de e-mail.