Green for Africa – 't Scheldt

Green for Africa

Gisteren tegen de avond liep het storm in de haven van Dublin. De kade stond bomvol mensen met groene en LGBT-vlaggen. Op een centraal geplaatst podium wachtte president Michael D. Higgins zij aan zij met de bekendste muzikant van het groene eiland: Bono Vox, zanger van de fameuze rockband U2, op de dingen die zouden komen…

Gisteren tegen de avond liep het storm in de haven van Dublin. De kade stond bomvol mensen met groene en LGBT-vlaggen. Op een centraal geplaatst podium wachtte president Michael D. Higgins zij aan zij met de bekendste muzikant van het groene eiland: Bono Vox, zanger van de fameuze rockband U2, op de dingen die zouden komen.

En wie kwam daar ziels-alleen in haar biervat de haven binnengeroeid? Op de voet gevolgd door het luxejacht Malizia II met papa, kapitein Boris Herrmann, koning van Monaco Pierre Casiraghi, filmer Nathan Grossman en een crew van 30 man aan boord? Natuurlijk! Ons aller Greta Thunberg!

Het mag geen wonder heten dat Bono en zijn landgenoten wisten van de aankomst van Greta. Via hun personal assistants staan Greta en Bono in voortdurend contact. Bono, kompaan van Bob Geldof en medeorganisator van Live Aid in de jaren 80, heeft namelijk een nieuw liefdadigheidsproject op poten gezet: Green for Africa. Vrijdagavond trapt U2 zelf af met als special guest… Greta Thunberg. Wat velen niet weten, Greta is naast milieuactivist en begenadigd spreker een fervent gitaarspeelster. Ook zingt ze graag.  De muziek van de Eskimo’s is namelijk traditioneel vocaal. De zang wordt soms begeleid door met een stok op een ontstemde gitaar te slaan.

Toen ze gisteravond aanlegde, werd Greta door de menigte spontaan uit haar ton getild, op handen gedragen en op het podium gezet. Bono omarmde haar en zei: “I’m glad to meet one of the most talented musicians the Inuit people gave to the world. You could be my daughter, but it feels as if you’re my sister. God bless Ireland. God bless the Inuit people. God bless Africa!” Greta drukte naar oude Eskimo traditie haar neus op die van Bono. Het publiek was zichtbaar ontroerd en er volgde een staande ovatie. Daarop klonken de eerste tonen van With or Without You:

See the stone set in your eyes
See the thorn twist in your side
I’ll wait for you
Sleight of hand and twist of fate
On a bed of nails she makes me wait
And I wait, without you

With or without you
With or without you

Through the storm we reach the shore
You give it all but I want more
And I’m waiting for you

Het festival Green for Africa in de Ierse hoofdstad duurt van vrijdag tot en met zondag. Vanaf Zaventem en Schiphol zijn speciale vluchten met bestemming Dublin georganiseerd. Kaarten zijn online en via de bekende voorverkoopadressen verkrijgbaar.

Greta Thunberg zal maandag haar tocht voortzetten en Ierland via de haven van Cork weer verlaten.

Ardy Beld

***

Soms heeft de realiteit een zonnebril nodig. ‘tScheldt is een zonnebril. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *