ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gezeik met van Eyck – 't Scheldt

Gezeik met van Eyck

Wist u dat van Eyck niet op doek, maar op panelen schilderde? Eiken panelen. Vandaar: van Eyck! Lees verder hoe Brugge de Gentenaren twee topwerken misgunde in een overzichtstentoonstelling…

Bono is oud genoeg om zich het Rubensjaar te herinneren. In 1977 was dat, pas aangekomen met de Congoboot, …. (niet Rubens, maar Bono natuurlijk) werd hij hiermede geconfronteerd. De vierhonderste verjaardag van de Meester was aanleiding tot een tsunami van Rubensbier, Rubenspralines, Rubenswijn, Rubensmaniokbrood, Rubensdecolletés en dies meer. En uiteraard was er een grootse tentoonstelling in het Antwerpse Museum van Schone Kunsten, dat ondertussen acht jaar gesloten is, dit voor een restauratie die vier jaar ging duren. Het werd een groots succes. De horeca genoot.

En ondertussen heeft Bono – erop uit om zich verder te integreren in de Vlaamse maatschappij – geen halve tentoonstelling over geslagen. Uren aangeschoven. Hectaren aan schilderijen hebben zijn netvlies verheugd. Heerlijk.

En nu dus, het van Eyckjaar. In coronatijden nog net op tijd om de tentoonstelling in Gent “Van Eyck, een optische illusie” te bezoeken.  Een schitterend initiatief, het mag gezegd worden. Prachtig! Die blanken toch! Schilderijen van Jan, Hubert, Francine, Charlotte en Kimberley van Eyck waren samengebracht vanuit musea verspreid over de hele wereld. Inuïts stuurden hun Van Eyckse museumschatten op, Tutsi’s evenzeer. Wist u trouwens dat van Eyck niet op doek, maar op panelen schilderde? Eiken panelen. Vandaar: van Eyck!

Twee meesterwerken ontbraken. Het portret van de echtgenote van Jan van Eyck, en de weergaloze triptiek de Madonna en de Kanunnik Van der Paele. Doodjammer. En dat op de grootste Van Eyck tentoonstelling ooit…. Waar ze hadden kunnen schitteren. Waarom ze er niet waren? Wilde een bekrompen Argentijns, Bosnisch of Congolees museum ze niet uitlenen? Een verzamelaar uit Malibu? Neen beste lezer. Zoek het niet zo ver. Ze hangen amper 50 kilometer van Gent, in Bruhhe, ook wel Brugge uitgesproken. En kennelijk is de openheid van deze wereldstad niet groot genoeg om deze twee schilderijen uit te lenen.

Bovendien bleek er in het kielzog van de grootse Gentse initiatieven ook in Brugge iets op poten te staan (“jok jok, we haan ze in Hent eens iets loate zie”) rond Van Eyck. Rijkelijk laat, inderdaad (“zet je van Bruhhe, zet je …) kwam het toch enkele dagen geleden in het nieuws. Niemand minder dan Koningin Mathilde was naar het Vlaamse Madurodam afgezakt om de mini tentoonstelling te gaan bezoeken (“oooo dat kroene kleur is so schoon”). Daar kan je de twee schilderijen van Van Eyck zien, die dus stout waren geweest en niet naar Gent mochten voor een familie reünie. Te zien in het museum waar ze altijd hangen. In dezelfde zaal. Die wel opnieuw geschilderd is. Nieuwe infopanelen. Je leest er wel achtendertig keer dat Van Eyck in Brugge gewoond heeft. Eat this, Hentenaren!

Wie voor deze bekrompenheid gezorgd heeft? Alvast niet de kunstkenners. Want één van de curatoren van de Gentse tentoonstelling is ….. Till-Holger Borchert, Directeur ….Musea Brugge.

Anders gesteld; daar in Gent nodigen ze de Brugse autoriteit van de Vlaamse Primitieven uit om mee dé tentoonstelling rond Van Eyck op poten te zetten, waar dan schilderijen uit Brugse musea – waar hij directeur van is! – niet mogen hangen….

Kan u daaraan uit? Aan Borchert zal het niet gelegen hebben. Misschien eerder aan een provincialistisch politiekertje uit een provincialistisch stadje die in verregaande staat van bekrompenheid een buurman iets niet gunt. En zo de mooie Gentse tentoonstellingsmakers (én de stad Gent) een loer wil draaien. Eigen dorp eerst. Wij van ’t Scheldt op zoek natuurlijk naar deze paljas. Alle café’s afgegaan. Hebben we hem gevonden? Toch wel, onherkenbaar bijna door het bierschuim dat aan zijn snor hing: schepen Nico Blontrock

Dit is hem, Nico Blontrock. Brugse schepen, verantwoordelijk voor musea. Spreekuur vrijdagochtend na afspraak. Bier meebrengen mag. Grappen over Baas Ganzendonck zijn af te raden…

U kunt Nico rechtstreeks contacteren voor meer uitleg. Neem wel een tolk of iemand die kan ondertitelen mee. Succes!

***

Foto: Madonna met kanunnik Joris Van der Paele, schilderij dat NIET te zien is in de tentoonstelling van Gent “Van Eyck, een Optische Illusie”

***

Oeps je hebt geen abonnement. Kies een abonnement.

2 reacties op “Gezeik met van Eyck

  1. Wat gaan we nu krijgen ,mannen van ‘t Stad die het gaan opnemen voor Gentenaren (=parking) !!! Moeten er nog oude schulden vereffend worden ?

  2. Na analyse van het schilderij besloot men dat soepjurk Van der Paele hoogstwaarschijnlijk aderverkalking had. Als men binnen enkele eeuwen ergens een foto van Koen Geens vindt, zal men zeggen: “ja, die arme man was duidelijk seniel”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *