Genezen en bevallen op loopafstand kost handenvol geld – 't Scheldt

Genezen en bevallen op loopafstand kost handenvol geld

Dit land telt teveel materniteiten. Minstens 17 plekken waar van een gezond kind kan worden bevallen zouden dicht moeten. Vijf daarvan bevinden zich in het West-Vlaanderen van (in)formateur-regeringsknutselaar Joachim Coens. Eén van die vijf staat in Torhout. Provinciestad waar Hilde Crevits aan alle knoppen zit…

Dit land telt teveel materniteiten. Minstens 17 plekken waar van een gezond kind kan worden bevallen zouden dicht moeten. Vijf daarvan bevinden zich in het West-Vlaanderen van (in)formateur-regeringsknutselaar Joachim Coens. Eén van die vijf staat in Torhout. Provinciestad waar Hilde Crevits aan alle knoppen zit…

*

Sint-Juttemis

CD&V, het met bankbriefjes geïsoleerde dak boven het hoofd van Coens en Crevits, mag zich graag ‘de partij van de nabijheid’ noemen. Dat die nabijheid een vermogen kost, wordt nooit in rekening gebracht. Dat die nabijheid een gulzige slokop is en een sta-in-de-weg om de echte armen, de echte zieken en de echte parochie van miserie er bovenop te helpen, lezen we ook nergens. Elk dorp in Vlaanderen biedt vrij en gemeenschapsonderwijs aan. Elk dorp heeft een cultuurcentrum. Elk dorp zijn festival. Elk dorp een of meerdere kerken waar niemand nog te bidden gaat. En elke provinciaal gat heeft zijn ziekenhuis. Ziekenhuis waar niet zelden ‘sint’ voor staat. Sint van katholiek. Sint van de Heilige CD&V. Sint van de Heilige Joachim, Samaritaan met Groen Geruite Mantel en de Heilige Hilde. Die weliswaar lief oogt maar als een kat in het nauw op haar strepen staat. Sint van Sint-Juttemis, die waren we vergeten.

Echternach

Sleutelen aan de na de tweede wereldoorlog in de steigers gezette en tot diep in de vorige eeuw voortreffelijk functionerende verzorgingsstaat, is een kruisweg van Echternach geworden. Politieke partijen, vakbonden en mutualiteiten zitten muurvast in het raderwerk van gisteren. Ideologische (on)evenwichten hebben er voor gezorgd dat er katholieke en niet-confessionele ziekenhuizen bestaan. Dat de Broeders van Liefde voor een door Kamer en Senaat goedgekeurde liberale euthanasiewet gaan liggen. Dat er de communisten meedraaien in de Geneeskunde voor het Volk en zakkenvullers in de Geneeskunde voor de Rijken. Heel onze sociale zekerheid moet op de schop, moet worden hertekend, moet worden aangepast aan een nieuwe sociale en economische realiteit. Een denkoefening die veel meer studiewerk, visie en expertise vraagt dan de zoveelste senaatszitting over een benoeming bij het Grondwettelijke Hof, deze of gene gouverneur dan wel de Raad van Bestuur van de VRT.

Verlossing

Wij hebben geen weet van socialistische, liberale, groene, christendemocratische, laat staan van Vlaamsgezinde kankers. Noch van geblokkeerde nieren van belang. We weten wel dat het – binnen het bestaande scheefgegroeide Belgische model – onbetaalbaar is geworden op elke straathoek de meest professionele zorg toe te dienen. Coens & Crevits weten verdomde goed dat de wondere wereld der geneeskunde boordevol perverse mechanismen zit. Artsen spijzen de oorlogskas van het ziekenhuis waar ze werken door een deel van hun ereloon af te staan. Wat doen die artsen dan? Goed geraden. Terminaal zieken die verlangen naar verlossing worden tot in den treure van behandeling naar behandeling gesleept om 93 jaar en 7 maanden te worden in plaats van 93 jaar en 6 maanden. Therapeutische hardnekkigheid die miljarden kost. Gemeenschapsgeld dat beter en effectiever zou worden besteed aan mensen met een beperking, tieners met psychische problemen en krakkemige levens die helemaal in de rats zijn gedraaid. Om even bij onze materniteiten te blijven: veel kraamklinieken zijn begroot op de Vlaamsche Moeder aan de Haard die na elke wip – thuis of met de melkboer – toch weer zwanger bleek te wezen. Moeders bleven in die dagen makkelijk een week in ’t moederhuis. Vandaag mogen veel jonge vrouwen ’s avonds hun baby mee naar huis nemen.

Ondertussen menen de meeste vrouwen ook dat twee kinderen volstaat. Terzijde: dat is goed voor het milieu. En nu gaan we al die overbodige tenten blijven openhouden en met artsen, verplegers en zorg aan het bed bemannen/bevrouwen omdat een halfuur rijden om te bevallen te ver zou zijn? Het aantal kerngezonde kinderen dat in een taxi is geboren, is niet bij te houden. En eeuwenlang gingen hoogzwangere vrouwen gewoon op een stoel zitten, hurkten neer tussen de gerooide aardappelen op het rulle veld, spreidden de benen en floep: daar horen we reeds het gegil van onze Joachim en onze Hilde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *