Gemoedsjolijt bij door daken vallende jeugd – 't Scheldt

Gemoedsjolijt bij door daken vallende jeugd

In Brugge weerklinkt overal opnieuw ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn en zijn Rockets. Nu heeft Brugge altijd wel iets van vroeger gehad, maar zo ver terug als 1960 zijn ze echt niet gewend. Jongeren die hun gemoed willen kruiden met een scheut jolijt willen hogerop en beklimmen daar de wankele daken van leegstaande loodsen.

In Brugge weerklinkt overal opnieuw ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn en zijn Rockets. Nu heeft Brugge altijd wel iets van vroeger gehad, maar zo ver terug als 1960 zijn ze echt niet gewend. Jongeren die hun gemoed willen kruiden met een scheut jolijt willen hogerop en beklimmen daar de wankele daken van leegstaande loodsen. Een schitterend idee! Zeker wanneer er geen treinsporen doorheen de stad lopen om over te lopen. Turkse spookrijders kun je lokaal ook niet zo meteen als vriendjes aanvragen. Dancings waar je kunt zuipen en snuiven om je modieuze doelloosheid te boosten zijn dankzij de Raad van State opnieuw in Gent te frequenteren maar ‘s avonds rijden er echt wel te weinig treinen om te kunnen ombouwen tot schroot.

Dakbestijgers zijn erg populair bij de brandweer: de pompiers blijven er scherp door. Commandant Veerle De Vetvanghere verklaarde daarover in een regionaal blad dat haar mannen en vrouwen de speltheorie heus wel snappen en ze het bijeen puzzelen van die gasten bijna even uitdagend vinden als het afschrapen van restafval op treinsporen. De jeugd van tegenwoordig, zuchtte Plato al in zijn tijd toen zelfs Brugge nog niet bestond. Wat verzint men nog? De Kama Sutra van begin tot eind met een muilezel? Bingedrinken van Japanse whisky met Ovomaltine? Wisselbeker Gangnam Style voor genderfluïden? Citeren uit de Gouden Gids editie 1989? Mexicaanse bonenschotels verorberen op plekken zo ver mogelijk weg van een toilet? Nagelbijten met de handen op de rug? Stemmen op Groen maar dan niet om te lachen? Te gek voor woorden allemaal doch wat een jolijt!

Jef Van As

***

<a class=”word-lid-midden” href=”/lidmaatschap”>Steun ‘tScheldt zodat we de Vlaamse brandweer op tijd en stond koffie met croissants kunnen brengen, uit erkentelijkheid, want de jeugd heeft hen nodig.</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *