ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gele hesjes lonken naar Heidi – 't Scheldt

Gele hesjes lonken naar Heidi

Columnist Marc Altweg duidt kort maar krachtig de ‘Gele Hesjes’-beweging. Vooral hun recente streven voor een referendum naar Zwitsers model roepen bij hem vragen op.

De Franse president Macron die er met zijn aanvankelijk structuurloze partij La République en Marche (LREM) in slaagde om alle traditionele concurrenten zowat uit te schakelen, kreeg de laatste maanden een koekje van eigen deeg. De partijloze ‘Gilets Jaunes’ ontketenden immers in heel Frankrijk zwaar protest dat door de gewelddadigheid bijna de allure van een nieuw mei ‘68 kreeg. Het begon met blokkades rond snelwegen en rotondes als middel tegen te hoge brandstofprijzen, maar mondde al snel uit in een revolte rond de koopkracht in al haar facetten. De fragiele regering gaf hierop te weinig toe en verloor door onervarenheid al snel de pedalen. De al even onervaren en structuurloze gele hesjes verweten ‘bankier’ Macron arrogantie en Eurofilie en eisten luidkeels zijn ontslag. De laatste weken vielen in de straten echter ook spandoeken op met een vraag naar een ‘Référendum d’ Initiative Citoyenne’ (RIC). Daarmee lonken de gele hesjes naar de Zwitserse directe democratie met haar referenda en andere volksinitiatieven.

Het Alpenland

De beweging rond de ‘Gilets Jaunes’ kan inderdaad als een vorm van directe democratie doorgaan, maar door haar onervarenheid en stuurloosheid gaat de vergelijking met het Zwitsers model niet op. Wat zich in Frankrijk manifesteert, is immers de emotionele ontlading van een structuurloze opstand tegen alles en nog wat. Zo staat deze beweging weliswaar zeer dicht bij het volk, maar blijft het ontbreken van iedere organisatie een absoluut pijnpunt. Daar ligt het grote verschil met het Zwitsers model. Macron heeft door de macht van zijn partij het traditionele politieke debat mee helpen verplaatsen naar de sociale media en uiteindelijk ook naar de straat. De Zwitserse directe democratie is gesteund op een grondwet en op verschillende vormen van referenda waarbij de burgers er de verkozenen op wijzen dat ze slechts vertegenwoordigers zijn en dat uiteindelijk het volk beslist. Het is dus door de ontbrekende politieke legitimatie en organisatie dat Heidi voorlopig niet kan helpen.

 

1 reactie op “Gele hesjes lonken naar Heidi

  1. Spacy cake heeft natuurlijk in eerste instantie “guilty” gepleit voor zijn friemelvingers gedrag ,nu de roes is uitgewerkt en hij nergens nog een jobke kan vinden (het lijkt wel een lid van het V.B.) gaat hij in de tegenaanval ,dappere Kevin misschien even de tactieken uit de steen goeie prent ‘The usual suspects ‘ in praktijk brengen ,no mercy ,no fuck no ride zeggen de bikers .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *