ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Geen staatssteun voor prijsvechters – 't Scheldt

Geen staatssteun voor prijsvechters

Het vliegwezen kreunt onder het in elkaar storten van het luchtvaartverkeer voor personen. Niet alleen grote luchtvaartmaatschappijen – KLM, Lufthansa – kloppen bij de overheid aan om steun te vragen…

Het vliegwezen kreunt onder het in elkaar storten van het luchtvaartverkeer voor personen. Niet alleen grote luchtvaartmaatschappijen – KLM, Lufthansa – kloppen bij de overheid aan om steun te vragen.

**

Ook Brussels Airlines – onder de Sabena-vlag jarenlang door politiek en vakbonden mismeesterd – geeft te kennen de komende maanden niet zonder steun van de belastingbetaler te kunnen overleven. De vraag om steun van luchtvaartbedrijven – overal in de wereld – legt één van de meest perverse mechanismen van de wereldwijde, uit de klauw gelopen verplaatsingsindustrie bloot. De voorbije decennia is vliegen jaar na jaar, dag na dag goedkoper geworden. De consument vindt dat prima. Twintig euro heen en weer van Zaventem/Charleroi/Oostende naar Valencia: een eerste klas treinkaartje Oostende-Aarlen is duurder. Het opbod dat vliegen tegen bodemprijs heeft teweeggebracht, telt een aanzienlijk aantal kwalijke neveneffecten die de consument niet meteen maar pas veel later in zijn portemonnee dreigt te voelen. Eén: het milieu (hoewel minimale schade in vergelijking met de grootvervuilers India en China). Twee: vliegen is al lang geen feest meer. Maar is een hels karwei geworden. Bijbetalen voor een broodje dat naar mondmaskers smaakt. Bijbetalen voor een blikje bier en kraantjeswater. Bijbetalen voor bagage. Bijbetalen voor 2 centimeter beenruimte. Geen spatje service bij het inchecken. Drie: vliegen tegen bodemprijs heeft er toe geleid dat Dubrovnik, Amsterdam, Venetië, Barcelona en Mallorca niet langer door nieuwsgierige toeristen worden overspoeld. Maar door horden weinig gemanierde barbaren, comazuipers, wietrokers en bordeelklanten. Zij die pakweg dertig jaar terug alles wat ze toen bezaten, hebben geïnvesteerd in de restauratie van een Amsterdams grachtenpand herkennen hun eigen stad en buurt niet meer. Ochtend na ochtend vegen ze kots van de stoep. Nacht na nacht bellen ze slapeloos en radeloos de politie om een einde te maken aan het helse lawaai, geruzie, vechtpartijen.

Doodlopend steegje

De corona-crisis zet een aantal vragen omtrent ons reis-en verplaatsingsgedrag op scherp. Dat geldt overigens niet alleen de verplaatsingsindustrie. Wat vindt u ervan dat booking.com om staatssteun vraagt? Jaren aan een stuk hebben ze de consument wijsgemaakt dat het een immense bonus is wanneer je een kamer van 90 euro per nacht voor 88 euro per nacht kunt bemachtigen. Wat booking.com met een miljoenenvermenigvuldiging van die 2 euro heeft verdiend, is door de gulzige aandeelhouders gelijk uit het bedrijf weggesluisd. En nu moeten wij met zijn allen die tent redden? Amazon & Co: u mag er donder op zeggen dat dit krek hetzelfde of een vergelijkbaar verhaal wordt. Voor de maximale winst van slechts enkelen wordt de kleinhandel van zeer velen de nek omgewrongen. Zelfs in bij uitstek KMO-land Vlaanderen, zijn de kwalijke gevolgen zichtbaar. Leegstand, dichtgespijkerde etalages, weg slager en bakker om de hoek, toenemende onzekerheid voor ondernemer en medewerkers. Wanneer gaan we ’t nu eens leren? Kwaliteit, service, vakmanschap, tewerkstelling, sociale zekerheid, toegang tot zorg en een zorgeloze oude dag heeft een prijs. Een prijs die hoger ligt dan de absolute bodemprijs annex maximale aandeelhouderswinst. Een race to the bottom die ons allemaal, de schaamteloos inhalige grootverdieners incluis, in hetzelfde donkere, verarmde en doodlopende steegje zal doen ontwaken. Met een kater zoals we er zelfs in onze beste jaren nooit een hebben gehad.

***

Satire = shaming individuals or government into improvement. Steun ‘tScheldt om tegen bepaalde schenen te schoppen. Kies een abonnement:

3 reacties op “Geen staatssteun voor prijsvechters

 1. Overconsumptie en hersenspoeling de strategie bij uitstek van de illuminatie , de Bilderbergers ,Vrijmetselaars en allerhande graaiers om het steeds dommer wordende plebs onder de knoet te houden .
  Het is een feit waar men niet omheen kan ,de grootste hoax van de eeuw is deze door de EU maffiosi netjes in scenario gezet
  zonder enige democratische controle !,het dodental dat- zonder testen – gerekend worden als corona overlijdens ,de opgeschroefde besmetting cijfers ,in Vlaanderen zijn 62250 ziekenhuisbedden daarbij zijn er nog 88 vestigingen gezondheidszorg ,(R.V.T en woon-zorg ) en de te subsidiëren ‘zorgcentra’ stijgen per uur , begrafenis ondernemers zitten in de lockdown ,dit is dus de ‘heerlijke nieuwe wereld ‘ de open gevangenis waaruit ontsnappen niet mogelijk is en rebellie
  door hersenspoeling en zware straffen uitgebannen .

 2. Als alle mensen dezer aarde zouden leven zoals wij, dan ontplofte zij tot verpulverd ruimtestof. We reizen naar het andere eind van de aardkloot en verder ook als dat enigszins zou kunnen, we kijken gefascineerd naar de Ferrari’s en de Mercedessen op waanzinnige circuits, we produceren alpenbergen aan afval, chemisch en ander, we vreten ons te pletter aan kippen uit legbatterijen die erger lijken dan Auschwitz, we vergiftigen onze rivieren en zeeën, we proberen zelfs onsterfbaar te worden.
  We halen monkelend onze schouders op.
  En ik heb lustig meegedaan. Ik beken schuld: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Ik weet dat ik mijn levensstijl enkel zal aanpassen, omdat mijn leeftijd het schransen en het verre reizen niet meer toelaat. Daarom gaat de aardkloot naar de koten. De mens zal het geweten hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *