ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Geen rondje meer voor de matekes! – 't Scheldt

Geen rondje meer voor de matekes!

Joris Vandenbroucke, kamerlid voor de zieltogende SP.A, heeft in het kielzog van de magnum jeneverfles Emile Vandervelde het warm water uitgevonden. Als het aan hem ligt gaan we in dit land naar de nul promille. De theedrinkende azijnpissers van Groen steunen Joris in zijn Heilige Strijd tegen de Alcoholische Draak. Kandidaat-partijvoorzitter Conner Rousseau voor de SP.A past zijn programma aan: geen rondje meer voor de matekes!

Joris Vandenbroucke, kamerlid voor de zieltogende SP.A, heeft in het kielzog van de magnum jeneverfles Emile Vandervelde het warm water uitgevonden. Als het aan hem ligt gaan we in dit land naar de nul promille. De theedrinkende azijnpissers van Groen steunen Joris in zijn Heilige Strijd tegen de Alcoholische Draak. Kandidaat-partijvoorzitter Conner Rousseau voor de SP.A past zijn programma aan: geen rondje meer voor de matekes!

Neen, dit is geen pleidooi om dronken achter het stuur te zitten. Neen, dit is geen pleidooi om groenten en fruit te vervangen door een gezinsverpakking Cara Pils. Wel vraagt een mens zich af of socialisten en groenen nog enige voeling hebben met de buik van de samenleving. Met de mannen en vrouwen die de hele dag voor een bescheiden loon in de weer zijn. Die in het zweet des aanschijns op een bouwwerf metselen. Die asfalt gieten in de putten van onze Belgische autosnelwegen. Die in het Acht Uren Huis in La Louvière hun bed hebben gemaakt, op de vlucht voor de doelloze eenzaamheid in het eens zo fiere zwarte land van Constant Meunier. Zou er nog een socialistische of groene politicus bestaan die wel eens een welwillend oor te luisteren legt in de kroegen waar de Belgen zitten die de salarissen van onze welgevulde dames en heren politici moeten ophoesten? Wanneer Groen en SP.A deze onzin in een wet gieten, zullen miljoenen waarde landgenoten afscheid moeten nemen van het cement van een levendige samenleving. De warme samenleving, zeg maar, de samenleving die iedereen meeneemt en niemand achterlaat (copyright: Meyrem Almaci). We zullen worden achtergelaten bij een kop Chinese groene thee om nog meer en beter te kunnen pissen dan we nu al doen. Cafés en restaurants zullen massaal de deuren sluiten.

In een samenleving met steeds meer alleenstaanden – jong en oud – de alcoholgrens naar nul terugschroeven, is de contactloze eenzaamheid die nu al zo’n plaag is nog een flinke, dodelijke duw in de rug geven. Staat gelijk met het dichtspijkeren van de laatste, nog levende dorpskernen. Staat garant voor het verwateren van onze rijke biercultuur. Het voorstel van Vandenbroucke dient te worden gecatalogeerd onder de ‘o’ van Onzin.

Wijngaard De Wetstraat

Joris Vandenbroucke weet net als iedereen dat er nergens in Belgenland zo veel en onbekommerd wordt gezopen als in de Wetstraat. Nergens zijn de betere wijnen gratis dan in de bar van Kamer en Senaat. Tuurlijk, aardig wat van die geoefende oenologen beschikken over een auto met chauffeur. De geniale pensioenminister Michel Daerden, de Luikse peetvader André Cools, de Gentse octopus Luc Van den Bossche: ze wisten met wijntje en trijntje wel raad. We zijn niet partijdig: bij de liberalen, de tsjeven en de Volksunie van weleer kunnen we met hetzelfde waarachtige gemak een paar ronkende namen opduikelen. Is dat een argument om werkmakkers die de hele dag hun kloten hebben afgedraaid het geluk van een paar frisse pinten te ontzeggen? Denkt Vandenbroucke echt dat een bouwvakker 100 kilogram schoon aan de haak na het dorstigste ledigen van een paar pinten à 150 per uur naar huis rijdt? En wat dan met de chauffeurs die aan de (slaap)pillen en de antidepressiva zijn, een toeter cannabis hebben gerookt, coke hebben gesnoven of in plaats van naar de weg naar hun gsm of Waze zitten te koekeloeren. Wat met de vrachtwagenchauffeurs die het Belgische wegennet en verkeerswetgeving nauwelijks kennen, het tegen een hongerloon dagenlang zonder slaap moeten doen en tijdens het stapvoets rijden met de zelfontspanner in de aanslag naar Japanse porno kijken? Zo lang er geen deugdelijk, betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor de auto is – bus, trein, tram, taxi – siert het ons boventallige leger politici zich een beetje terughoudend op te stellen. Anders zou het wel eens kunnen dat kandidaat SP.A-voorzitter Conner Rousseau – die zijn kiezers, partijleden en schaarse volgers aanspreekt met het infantiele ‘matekes’ – geen rondje meer moet geven. Café Sportwereld, Café ’t Gemeentehuis, Café De Pomp, Café Bij Jenny en Georges in Het Acht Uren Huis: gesloten wegens faillissement.

Tibeert

***

Foto: SP.A politicus Joris Vandenbroucke wil graag de Vlamingen kunnen bestraffen die zich op restaurant houden aan één glas wijn of één biertje…

***

Steun het enige medium in Vlaanderen dat begrijpt wat nadorst is. Steun ‘tScheldt. Klik hier!

1 reactie op “Geen rondje meer voor de matekes!

  1. Kameraden, als notoir alcoholische politicus, geef ik u gewoon mee dat ik mijn hele leven het openbaar vervoer neem (als het werkt). Ik ben dus enkel een gevaar in de halfronden waar ik zetel, nooit op de openbare weg.
    Jan Penris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *