ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Geen gedram, ‘tScheldt haalt haar gram… – 't Scheldt

Geen gedram, ‘tScheldt haalt haar gram…

Wat lazen we deze week in de Gazet van Antwerpen? De Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal haalt het grafbeeld van Isabella Van Bourbon terug. Tien jaar geleden verdween het geruisloos … En wat schreven we op 18 maart 2018 ?

“…..Reeds jaren vraagt Blattje zich af waar dat ontzettend mooie levensgrote grafbeeld van Isabella van Bourbon heen is. Tweede echtgenote van Karel de Stoute, een jonge vrouw, gestorven op doorreis in Antwerpen in 1465, weggeteerd op 29 jarige leeftijd in de toenmalige Sint Michielsabdij. Daar werd ze begraven. Tien jaar werd er aan haar meesterlijke grafmonument gewerkt. De beeldenstormers bewerkten het fraaie gelaat met hamerslagen, de Fransen ontmantelden het verder – zo verdwenen 24 bronzen beelden, de ‘pleuranten’ (12 staan er in het Rijksmuseum in Amsterdam, ééntje in Warschau), de beenderen zouden naar het Stadhuis verhuizen om daar te verdwijnen.

Het grafbeeld – wat een getuigenis van de bewogen geschiedenis van onze stad ! – zou een tijd in de Academie tentoongesteld worden, om uiteindelijk in de Kathedraal te belanden, een perfecte plek in alle opzichten. Daar verdween het dus, in 2009. Gejat door de Fransen? Oostenrijkers? Nazi’s? Pinhelmen? Hollanders? De Bende van Nijvel? Die van Borgerhout? Neen hoor. Sinds 2009 is het uitgeleend en wel door datzelfde Koninklijke Museum voor Schone Kunsten. Aan wie? Aan Museum M, in Leuven, dat toen de deuren opende. En wie opende het? Toenmalig minister van Cultuur, ene Bert Anciaux… om zichzelf interessant te maken had hij het beeld bij, niets in de weg gelegd door de museumdirectie van het Antwerpse Museum, waar Paul Huvenne toen algemeen directeur was (Administrateur-Generaal was Lydia Schoonbaert). Om in de gunst te komen bij Louis Tobback? Het sp.a-vriendje dat hem minister maakte? Feit is dat het Antwerpse kunstwerk er nog staat. Of liever ligt.

Nu dus onze vraagskes, die best eens door een parlementariër met veel vrije tijd gesteld zouden kunnen worden, aan Sven Patz bijvoorbeeld. Waarom werd het Antwerpse meesterwerk uitgeleend? Aan een stedelijk museum dan nog wel. Voor hoelang? Wanneer komt het terug?

*

Blattje mist het. Een schone madame, die Isabelle….wie naar de site van Museum M (wat een debiele naam overigens) surft, vindt daar een uitgebreid overzicht van hun collectie. Het Antwerpse beeld staat daar uitdrukkelijk niet bij. Toch wat schroom?…”

***

Foto: het grafmonument van Isabella van Bourbon (1436-1465), vermoedelijk het werk van Jan II Borman en Reinier van Thienen, voorlopig nog in Museum M in Leuven. Het gelaat van Isabella is geïnspireerd op een schilderij van Rogier van der Weyden. Het beeld is een ‘gisant‘ (komt van het Frans gésir wat betekent: (half)dood liggen), dwz een onderdeel van een grafmonument waarbij de overledene liggend is uitgebeeld.

 

1 reactie op “Geen gedram, ‘tScheldt haalt haar gram…

  1. Er is nog veel meer verdwenen ,zeker uit het museum voor schone kunsten op het mondaine zuid ,waar de wannabees
    ter linker zijde de plak zwaaien en er een hoop kunstwerken nog op de zolders liggen te verkommeren ,ofwel zijn “uitgeleend” ,idem voor kunstwerken die ooit in het Middelheimpark ten toon hebben gestaan en voor veel geld werden
    aangekocht door de stad ,blijkbaar allemaal lost in space .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *