ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Friesche Neus – 't Scheldt

Friesche Neus

“De komende dagen gaat het hard vriezen met temperaturen tot -17 graden, met overdag ook min temperaturen tot -10 graden”. Elke Fries verheugt zich jaarlijks op dergelijke weerberichten, dit omwille van dat unieke sportgebeuren, het ultieme volksfeest, die elke sterveling in Friesland ooit hoopt mee te maken of zelfs te rijden…. de Elfstedentocht!

“De komende dagen gaat het hard vriezen met temperaturen tot -17 graden, met overdag ook min temperaturen tot -10 graden”. Elke Fries verheugt zich jaarlijks op dergelijke weerberichten, dit omwille van dat unieke sportgebeuren, het ultieme volksfeest, die elke sterveling in Friesland ooit hoopt mee te maken of zelfs te rijden.

Jaren wachten ze er al op, die profetische Friesche woorden “It sil heve”: Het gaat gebeuren! of zelfs beter “It giet oan”: Het gaat door!

De Tocht der Tochten, het fiere Friesche gebeuren, De Elfstedentocht.

De schaatstocht van bijna 200 kilometer, Leeuwarden – Leeuwarden, de laatste keer in 1997 gewonnen door ene Henk Angenent, in elke quiz zou dit een vraag moeten zijn. Met duizenden zijn ze om deze Tocht der Tochten te mogen rijden, in de jaren 80 zelfs 2x na elkaar gewonnen door Evert Van Benthem, eeuwig Nederlandse held. In 1963 zijn er zelfs maar 129 op meer dan 10000 deelnemers aangekomen, gedoopt tot de Hel der Tochten gewonnen door Reinier Paping.

Zelfs “Prins Pils” schaatste mee in 1986 onder de naam van W.A. Van Buren, in Playboy broek en Marlboro jas, heden Koning der Nederlanden.

2 januari 1909: de eerste Elfstedentocht, gewonnen door Minne Hoekstra in 13 uur en 50 minuten.

Ik had graag onze voormalige schepenen van sport uit Antwerpen ook wel eens zien deelnemen om van jonge klare naar jonge klare te schaatsen, te zien “klunen” (op de kant lopen) en het volksgebeuren te entertainen. Maar dat is allicht een wat stoute gedachte.

Trouwens, Maarten van der Weyden heeft de Elfstedentocht vorig jaar zwemmend afgerond in functie van een goed doel. Gezien de klimaatopwarming is dit misschien een oplossing om de Tocht der Tochten opnieuw te lanceren als zwemtocht, dan kunnen alle Anuna’s, Greta’s en klimaatjongeren deelnemen om hun sportieve kanten te laten zien in plaats van in de straten rond te hangen, te gillen en te roepen.

Haal daar maar een Friesche Neus voor op!

***

Foto: vlnr: Jeen Nauto, Maus Wijnhout, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn in de Elfstedentocht van 1956. De tocht was zo zwaar en vol ontberingen dat de kopgroep van 5 besliste om gezamenlijk over de meet te schaatsen. De jury kan er niet mee lachen. De 5 krijgen geen lauwerkrans en geen gouden medaille.

***

‘tScheldt heeft een nieuwe sportredacteur. Spijs onze kas zodat we warme handschoenen en een muts voor hem kunnen kopen. Kies een abonnement:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *