ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent FC De Aangebrande Kampioenen… – 't Scheldt

FC De Aangebrande Kampioenen…

“VRT schrapt aflevering FC De Kampioenen wegens racisme”, met deze kop sloeg de VRT iedereen met verbazing. Het politbureau van de VRT vond de uitzending niet meer passen bij de huidige normen en waarden..

“VRT schrapt aflevering FC De Kampioenen wegens racisme” , met deze kop sloeg de VRT iedereen met verbazing. Het politbureau van de VRT vond de uitzending niet meer passen bij de huidige normen en waarden.

**

Nee beste lezer de DEFA-leuze werd stoemelings door de VRT overgenomen “DER FILM IST DAS VÔLKERVERBINDENDE BAND DES FRIEDENS” en wie het daar niet mee eens is dient augebürgert te worden.

De heer Jasper Lamotte, een neutrale VRT-factchecker, bracht voor ons, de argeloze burger, zijn geestelijke gezondheid in gevaar door de bewuste aflevering te bekijken en te becommentariëren. Zulke vorm van altruïsme verdient een ereteken, wat dacht u van de Orde van Leopold II?

De heer Lamotte maakte een analyse van elke “zwartgeblakerde” grap en kwam in zijn essay tot het besluit, dat de bewuste aflevering eerder een aanklacht tegen racisme was dan een verheerlijking ervan!

Ondanks het graafwerk van Jasper zijn er toch nog steeds dissonante stemmen die bij hoog en bij laag volhouden dat er racisme in het spel is: de hardwerkende Dieudonné wordt bijvoorbeeld verondersteld goed te kunnen sjotten. Dat is eigenlijk al een grote misvatting, want enkel Dieumerci’s worden geacht baltovenaars te zijn. Blijkbaar is ook zijn dankbaarheid voor het geboden onderdak, hij kuist het café op voor Pascalleke uit haar bed is, een vorm van raciale uitbuiting. En ook de jaloezie van Boma, is volgens Bastiaan Vanacker, associate Professor aan de Loyola University Chicago, stereotyperend: “Zwarte mannen maken blanke vrouwen nu eenmaal hitsig”.

Het lijkt me daarom aangeraden dat de UGent een Master voor Kampioenologie opzet. De bedoeling moet zijn om iedere aflevering te analyseren op volgende elementen:

 • Is de grap wel grappig. Iedere grap wordt aan de heer Rik Van de Walle voorgelegd, ja inderdaad de man die hele dagen met een citroen in zijn mond rondloopt. Als hij ermee kan lachen, dan zal u dat gegarandeerd ook kunnen.
 • Is de diversiteit verzekerd? Hiervoor moet een algoritme bedacht worden om de grappen dmv Artificiële Intelligentie te meten naar 27 genders, 68 geaardheden, rassen, sociale klassen enz.
 • Verder kan ook onderzocht worden hoe de kijker via subliminale boodschappen geherprogrameerd kan worden mbt gendergelijkheid, koloniale erfzonde, semi-biseksualiteit en … bedenk zelf maar iets geks.

U ziet dat we op die manier de kijker handvaten kunnen geven om voorbereid naar de 88ste herhaling van De Kampioenen te kijken. Ook voor latere generaties is het belangrijk om deze culturele parel van de nodige kanttekeningen te voorzien.

Jef Nalis

***

NVDR: De VRT schrapte ondertussen twee afleveringen van FC De Kampioenen:

 1. “Kamer te huur”: zie foto boven dit artikel: 2002: De zwarte Dieudonné uit Kameroen komt een kamer huren bij Pascale.
 2. “Nenieuwenoed”: 5e aflevering van het 13e seizoen: Xavier (Johny Voners), Fernand (Jaak Van Assche) en Markske (Herman Verbruggen) gaan Driekoningen zingen. Markske schildert zich zwart. De VRT vindt dit “blackfacen”, een vorm van ‘discriminerende humor’.

De VRT laat momenteel al haar oudere programma’s screenen door een manager beroepsethiek, de leiding van Eén en enkele diversiteitsmedewerkers. Doorgaans doet de VRT geen mededelingen over de beslissingen die ze neemt. Het verdwijnen van “Kamer te huur” werd opgemerkt door de TV-redactie van HUMO.

***

De ‘cancelculture‘ is in razende opmars. Alles waarop kritiek zou kunnen komen vanuit kleine (linkse) splintergroepen in de samenleving, moet blijkbaar ‘gecancelled’ worden. Steun de stoute foute tegencultuur van ‘tScheldt. Gun jezelf een cadeau, een grimlach, een glimlach of een schaterlach. Kies een abonnement.

 

8 reacties op “FC De Aangebrande Kampioenen…

 1. Aan de “politiek correcte” waanzin lijkt wel geen einde meer te komen. Wat zal het volgende zijn? Verplichte publieke verbranding op de grote markt van Brussel van de strips “De vliegende aap” van Vandersteen en “Kuifje in Kongo” van Hergé omdat negers daarin afgebeeld worden met lippen gelijk de binnenband van een Vespa?

 2. De chirurgenmessen worden geslepen…. Elke cartoon, elke soapaflevering, elk nieuwsbericht wordt ontleed en desnoods bijgesteld of kaltgestellt, de Inquisitie terug van weggeweest, overal. Ook alle afleveringen waar een barbecue in voorkomt = weg ! Die aangebrande humor moet maar eens gedaan zijn ! De ‘humor-commissie zou volgens geruchten versterkt worden door ene Gwendolyne. Nog nooit van gehoord;-).

 3. Nu zou ook de VRT geen voetbalwedstrijden meer willen uitzenden, zolang er niet meer zwarten op het veld spelen, op bevel van de Commissie Diversiteit. Nu begrijp ik alles, of toch veel;-).

 4. Tja, dat is het spagaat waarin de Linkse Kerk en in casu de VRT (& C°) gevangen zitten : enerzijds zoveel mogelijk zwarten en coloré’s op het scherm tonen, in alle mogelijke en onmogelijke programma’s (militant voor Terzake en De Afspraak, amusant voor de kinders, en soaps voor de doorsnee -huisvrouw, enz), anderzijds het probleem van de ‘négritude’, zwarte mannen die de blanke vrouwen nu eenmaal (en soms meermaals;-) hitsig maken, volgens wetenschappelijke onderzoeken terzake (Terzake !), wat tot maatschappelijke en familiale onrust kan leiden. Al heeft het ganse VRT-holebi leger er geen bezwaren tegen, de Loge moet er zich nog over beraden. ‘t Is dus weer geen euh zwart/wit verhaal…

 5. Laatste geruchten : de serie ‘Wittekerke’ zou vervangen worden door ‘Zwartekerke’, volledig nieuwe afleveringen met uitsluitend zwarte acteurs (m/v/géén x !), Turken, Marokkaanders, Tsjetsjenen, Albanezen, en een Papoea-met-peniskoker als gelegenheidsacteur (indien goedbevonden door de censuurcommissie).

 6. Wie nu nog in aanmerking wil komen voor een jobke bij onze uiterst objectieve stasizender, moet allochtoon, bruin of zwart zijn en zeker een lidkaart van de sossen kunnen voorleggen. Homosexuelen in die groep genieten evenwel de absolute voorkeur.

 7. Dat denk ik niet Willy, want… voor de VRT, hoe linkser hoe liever. Die geweldig “sympathieke” kwal zit nu ook in de Mechelse gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *