ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Exclusief: ‘tScheldt interviewt Alex Decadt, mede-oprichter van de Vlaamse Koepel Beweging – 't Scheldt

Exclusief: ‘tScheldt interviewt Alex Decadt, mede-oprichter van de Vlaamse Koepel Beweging

‘tScheldt sprak exclusief met Alex Decadt een van de mede-oprichters van “De Vlaamse Koepel Beweging”, afgekort VlaKo. Een beweging met maar één doel: door straatmanifestaties zelfbeschikking bereiken voor Vlaanderen… Er staan ons nog spannende post-coronatijden te wachten…

“Goed nieuws! Er komt dit jaar nog een Ronde van Vlaanderen.”

De meeste mensen komen deze dagen niet verder dan het uithangen van een oud laken met daarop een haastig gekliederde boodschap voor oma en opa (wat is er in hemelsnaam mis met bomma en bompa?) of een wazig filmpje van de opname van een tenenkrullend coronalied dat al na drie seconden aantoont dat de papa of de mama of de net iets te schattige kindjes – helaas, dikwijls allemaal samen – totaal niét kunnen zingen. Nee, dan liever Alex Decadt. Deze kloeke 68’er (zijn leeftijd) bereidt met enkele getrouwen een bijzondere Ronde van Vlaanderen voor. Niet met Flandriens, maar met mensen die zich achter de doelstelling van de Vlaamse Koepel Beweging scharen.

Alex Decadt: “De Vlaamse Koepel Beweging, afgekort VlaKo, heeft één doel: door straatmanifestaties zelfbeschikking bereiken voor Vlaanderen. Later dit jaar – hopelijk al vanaf september – willen wij verschillende betogingen organiseren in een tiental steden en gemeenten.”

‘tScheldt: Wie bent u, wie zijn jullie?

Decadt: “Ik ben met pensioen. Ik heb 35 jaar gebankierd bij de ASLK, Fortis en de Bank van de Post. Ik heb enkele maanden in het bestuur gezeten van de N-VA in Overijse. Ik heb sinds enige tijd een eigen Facebookgroep met ongeveer 660 leden. Maar die mensen weten nog niet dat de Vlaamse Koepel Beweging er aan komt. Ik zal nog snel een bericht sturen dat ze ‘tScheldt moeten lezen.

Alex Decadt, mede-oprichter van de Vlaamse Koepel Beweging

Ik ben ook degene die nu al 150 dagen elke dag alleen in de Wetstraat demonstreert voor de vrijlating van de Catalaanse politieke gevangen. Mijn doel is te vechten voor de vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. Niet alleen voor de rechtse, de centrum of de linkse, maar voor alle Catalanen. En aangezien ik Vlaming ben en zie wat er sinds de jongste regeringsvorming gebeurt met de Vlamingen ga ik ook voor de vrijheid en de gerechtigheid van de Vlamingen.

Maar dit keer ga ik het niet alleen doen. We zijn hier op 16 maart 2020 mee gestart en dit keer willen we met VlaKo veel volk op de been brengen. Daarom zijn we ons aan het voorbereiden door contacten te leggen met alle mogelijke Vlaamse verenigingen en dat doen we partij-overstijgend.

Intussen hebben we zowat alle politieke partijen geïnformeerd. We vragen nu hun morele steun en op de dag dat de data vastliggen van de betogingen zullen we hun daadwerkelijke steun vragen.

We hebben nu al de steun van heel wat en enkele professoren. Ik ga ze nu nog niet noemen, want ik wil vermijden dat we gefnuikt gaan worden en dat men ons stokken in de wielen zou steken of dat bepaalde personen geïntimideerd zouden worden.”

‘tScheldt: VlaKo praat met iedereen?

Decadt: “Bij de N-VA, de sp.a en bij de Open Vld weten ze nu al dat er iets gaande is. Ook Jean-Marie Dedecker – die ik als een aparte partij beschouw – is op de hoogte. Iedereen is formeel geïnformeerd. Ik weet niet dat ze het allemaal leuk zullen vinden dat wij gaan betogen wanneer wij onze afrekening krijgen.

Wat wij doen is partij-overstijgend. Het resultaat dat wij zullen bekomen is munitie voor de échte Vlaamse partijen die voor de belangen van de Vlamingen opkomen. Wat ze daar achteraf mee gaan doen – de ene wil autonomie, de andere wil afscheiding – zijn onze zaken niet. Daar stopt onze opdracht.”

‘tScheldt: Hoeveel mensen zijn er nu bezig met de voorbereidingen?

Decadt: “Het ligt wat moeilijk, want we kunnen momenteel niet samen vergaderen. Ik heb wel al teksten geschreven en voorbereid voor onze stuurgroep en onze supportgroep. Momenteel ben ik moderator, beheerder en secretaris. In onze stuurgroep zitten vier moderators. Maar dat is allemaal voorlopig. We zullen alles nog voorleggen aan de groep. We moeten nog zien hoe we ons gaan organiseren. Belangrijk is wel dat wie deelneemt dat doet als individu. Er zijn ook al enkele studentenclubs aangesloten. Zij mogen mee opstappen met hun linten en hun petjes. Maar we willen geen mensen in onze groep als vertegenwoordigers van een politieke partij. Politici zijn welkom als ze zich scharen achter de eis van zelfbeschikking, de rest van hun programma moeten ze thuis laten.

Decadt protesteert al 150 dagen lang in de Wetstraat tegen de behandeling van Catalaanse politici.

We hebben leden uit de CD&V, het Vlaams Belang, de N-VA, de Open Vld en de sp.a. Ik vind het trouwens heel belangrijk dat we sp.a ook mee hebben. Het zijn allemaal mensen die een hart voor Vlaanderen hebben.

In onze supportgroep zitten momenteel 200 mensen, mannen en vrouwen van alle leeftijden. Dat zijn mensen die gezegd hebben dat ze ook echt mee zullen gaan betogen. Sommige van hen vertegenwoordigen verenigingen van 3.000 à 4.000 personen. Uiteraard krijg je die niet allemaal op straat.

We hopen dat we half september kunnen beginnen. We willen een Ronde van Vlaanderen maken. We gaan manifesteren in steden en gemeenten die ons welgezind zijn, als Antwerpen en Aalst. Zo willen we er een tiental aandoen om dan te eindigen in Brussel. We zullen aantonen dat we vreedzaam kunnen betogen en we willen daarbij heel nauw samenwerken met de lokale besturen en politiekorpsen. We zijn beducht voor infiltranten, maar wie geweld gebruikt, wordt meteen geweerd van onze betoging. Wij zijn pacifisten. Ik ben zelf tegen elke vorm van extremisme: geel, blauw of groen, noem maar op. Wij zijn op zoek naar wat goed is voor de Vlamingen: de eerlijkheid, de waarheid, de vrijheid, de gerechtigheid.”

‘tScheldt: Hoe kan ik lid worden van de Vlaamse Koepel Beweging?

Decadt: “Je kan lid worden wanneer je wordt uitgenodigd of wordt voorgesteld door één van onze leden en na goedkeuring van de moderatoren en ikzelf. Het beeld dat ons identificeert is de foto van de koepel van het Vlaams Parlement. Het parlement is de basis van onze democratie. De koepels zijn op heel specifieke manier aan elkaar gehecht en dat is het symbool voor de leden die aan elkaar vasthangen en zo een doorzichtig transparant beleid voeren.

Onze leden zijn verbolgen en willen echt de straat op. De druk op hen is zo groot geworden dat ze nu echt bereid zijn om recht te gaan staan en een punt te maken. Ik moet onze mensen niet meer overtuigen. Ik voel wel dat onze maatschappij naar rechts opschuift, maar ik vermoedde niet dat het ongenoegen zo sterk leeft.”

***

Foto: Dak van de Koepelzaal van het Vlaams Parlement, inspiratiebron voor de Vlaamse Koepel Beweging

***

Een zoveelste scoop van ‘tScheldt. Steun onze auteurs zodat we hen blijvend kunnen verwennen. Bijkomend, met een abonnement verwent U ook zichzelf in deze coronatijden. Kies een abonnement:

 

 

3 reacties op “Exclusief: ‘tScheldt interviewt Alex Decadt, mede-oprichter van de Vlaamse Koepel Beweging

 1. Als nu “per toeval” die CATALAANSE politieke gevangenen een COVID besmetting zouden oplopen , dan kan MADRID dit probleem toch geruisloos oplossen, uiteindelijk zijn ze nu ook DOOD.
  Het is niet ondenkbaar dat wanneer men NOGMAALS de vraag stelt om die mensen vrij te laten, dat MADRID schoorvoetend zal moeten antwoorden dat men deze mensen niet meer vindt, en dat ze mogelijk tijdens deze crisis gewoon verdwenen zijn ???
  De GUARDIA CIVIL en de Mossos d’Esquadra kan toch ook niet alles in het oog houden, hé ?

 2. VLAKO groeit gestaag en beteidt zich.voor in de diepte en de breedte.
  Vreedzaam opkomen voor fe zelfbeschikking van Vlaanderen. Eindelijk onze eigen middelen beheren en besteden.
  Gedaan met het gekibbel verspilling en politi
  ek gesjacher. De Vlaming eindelijk vrij. Eindelijk onbevangen fier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *