ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Even over ‘tScheldt: antwoorden op lezersvragen – 't Scheldt

Even over ‘tScheldt: antwoorden op lezersvragen

Voor de nieuwe lezers en abonnees die ons de laatste maanden meer en meer bezoeken enkele antwoorden op hun vragen…

Voor de nieuwe lezers en abonnees die ons de laatste maanden meer en meer bezoeken enkele antwoorden op hun vragen.

**

In ‘tScheldt worden feiten weergegeven zonder de pretentie objectief te zijn. We lezen en luisteren zoveel we kunnen. En we komen vaak buiten op plekken die dikwijls veronachtzaamd blijven door de instanties. Net als elk medium verwelkomen we primeurs. We streven geen volledigheid na, want daarvoor hebben we noch de middelen noch de zin. Het staat de grote kranten in Vlaanderen met hun gesubsidieerde monster-redacties vrij om onze verhalen te vervolledigen. We brengen wel nieuws dat de reguliere pers niet wil, durft of mag brengen omdat zoiets volgens ons noodzakelijk is.

Er is bovenal de satire met teksten, foto’s en cartoons. De kolder met bekende figuren in fictieve situaties is een uitvergroting die gewone kritiek krokanter maakt. De polemische stukken komen uit het gekrenkt gemoed. Een luchtige kijk op de dingen, een spel met taal, een onderuithalen van nepgedrag, een spotten met de macht, het hekelen van hypes. Dit alles in een ongebonden sfeer en in de hoop dat de lezer zich ermee amuseert, zich erin herkent of er een uitlaatklep voor de eigen verontwaardiging in kan vinden. Voor wie zich verontwaardigd voelt zijn we een spiegel die brokjes waarheid weergeeft.

Medewerkers blijven anoniem om broodroof of bedreiging te voorkomen. Dit is helaas realistischer dan menige mensen denken. De kernredactie bewaart, jawel, een journalistieke lijn waarop niet te beknibbelen valt. Het vermijden van plagiaat, leugens of fletsheid is vanzelfsprekend voor ons. Verder staat de vrijheid van mening maximaal centraal. In tijden van censuur en zelfcensuur proberen wij deze intellectuele uitdoving tegen te gaan. Rechts in de ogen van links en vice versa, dat hoort erbij. Opgelegde regels of opgedrongen visies die niet worden gedragen in bredere kring verdienen een pandoering, zoals de ontsporingen van het multiculturele ideaal, de verstikkende absurditeiten van de bureaucratie binnen en buiten de overheid, de politieke correctheid en de versluierende reflex die flink wat deskjongens en -meisjes in de media maar niet afgeschud krijgen.

Inmiddels al 25 jaar actief heeft tScheldt zijn plekje veroverd. Er zijn geen verborgen agenda’s, want er zijn gewoon geen agenda’s, behalve het verdedigen van wat Vlaanderen groter maakt en het bestrijden van wat Vlaanderen kleiner maakt. Tenslotte koesteren wij een internationale traditie van humor zoals u al vaak hebt aangetroffen in onze kolommen. Onze deugnieterij borrelt op vanuit een buikgevoel dat een hartelijkheid in de samenleving goedgezind is, doch de hatelijkheid der betweters verfoeit. Dat er op de redactievergaderingen ook geborreld wordt ter stimulering van guitigheid, kon u al vermoeden. Tegelijk nemen we satire ernstig genoeg om de verdediging ervan blijvend op te nemen. Net als het peil van de zee stijgt de omvang van ons netwerk, de hoeveelheid tips en het aantal ideeën. tScheldt koestert zijn vrienden en vergeeft zijn vijanden, alhoewel..

Pico Bello

(in naam van de redactie)

***

Zie ook vorige stukken:

Lockdownfeestje bij ‘tScheldt: onze 100ste scroll pagina én we bestaan 25 jaar!

‘tScheldt 1 jaar na de herstart: nog 1 keer terugblikken

Alle stukken van ‘tScheldt zijn chronologisch terug te vinden vanaf scroll pagina 1 tot nu (zie onderaan elke bladzijde)

***

Steun de gemaskerde nar die met een kwinkslag de vinger op de wonde legt. Kies een abonnement:

10 reacties op “Even over ‘tScheldt: antwoorden op lezersvragen

  1. Jef is nog steeds de pedalen kwijt. Rechtse gedachten zijn soms geëvolueerd vanuit linkse gedachten…Voorbeelden te over, de overlopers van Links naar euh Rechts zijn legio, zie maar naar de verkiezingsuitslagen, de ‘verschuivingen’ nietwaar, en het gaat vrij snel, Jef., tot spijt van wie het benijdt…
   Overigens zal ik niet verhelen : op sommige vlakken ben ik rechtser van het Vlaams Blok, maar op nog meer vlakken ben ik linkser dan de PVDA, kunt u nog volgen ? Nee ? Ook goed !;-)).

  2. De schelde mag dan nog satire zijn. Er mogen nog altijd mensen zijn met kritische bedenkingen, die de enkele foutjes er op satirische wijzen uithalen, of uit satirische wijze meer uitbreiden. toch zeker als we van mening zijn dat er veel aan deze satire ontbreekt. En enkel daarom is de schelde van een klein bronnetje (het politieke idee) uitgegroeid als de machtigste rivier van ‘t land. Die ge met of tegen de stroom kan zwemmen. En zo enkel kunt zwemmen of verdrinken. Enkel dus door die mensen die op een kritische manier de schelde groter maken. Waarvoor dank.

 1. Ik ben het ideale satirisch blad voor Corona-patienten, omdat die niks meer kunnen ruiken want ; “….en laat
  het Schijn maar stinken……”

 2. Ha zo, neen dan blijf ik toch liever geabonneerd op de satire van parochieblad “Kerk & Beven” . Zoals dat vlammend artikel over het schunnig straatliedje ; “Zeg kwezelke wilde-gij dansen, ik zal u geven een man…”

 3. Ik vint het wel jammer dat jullie zo wijnig aandagt besteeden aan het foutloos Nederlands schreiven. Schandaalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *