Eieren of jong? – 't Scheldt

Eieren of jong?

We lezen en horen overal dat Vlaams informateur Bart De Wever met het Vlaams Belang praat om ‘de wil van de kiezer te respecteren/tijd te rekken/Open VLD en CD&V op te jagen/te wachten op federale beweging/omdat Van Grieken, Pas en Janssens beter meevallen dan hij verwachtte en om er bovenal voor te zorgen dat het allemaal niet aan hem zal hebben gelegen als een en ander fout loopt…

We lezen en horen overal dat Vlaams informateur Bart De Wever met het Vlaams Belang praat om ‘de wil van de kiezer te respecteren/tijd te rekken/Open VLD en CD&V op te jagen/te wachten op federale beweging/omdat Van Grieken, Pas en Janssens beter meevallen dan hij verwachtte en om er bovenal voor te zorgen dat het allemaal niet aan hem zal hebben gelegen als een en ander fout loopt. We lezen en horen overal dat er rookgordijnen worden opgetrokken, een soort ‘manoeuvres in the dark’. Stratego, theater, fake nieuws, dubbele agenda’s en wat al meer, volgens de politicologen.

Intussen begint het cordon steeds meer te lijken op het Monster van Loch Ness. Van Grieken en co zijn bereid tot matiging en prikkelen de vliezen van het bestuur, helend of infecterend al naar gelang de politieke geloofsovertuiging. Het werkstuk van de informateur bevat niet alleen elementen van VB-participatie op de terreinen onderwijs, welzijn, inburgering en het communautaire, maar ook een herkenbare dosis fragmenten uit de programma’s van Open VLD en CD&V. Reden tot harmonisch getinte vreugde? Neen, eerder paniek, want hoe leg je de bevolking uit dat je je eigen programma verloochent op basis van een vaag moreel superioriteitsprincipe? De stevige ambras bij de liberalen en de verlammende stilte bij de christendemocraten zijn keerzijden van dezelfde medaille: hoe kunnen we zo normaal mogelijk aan partijpolitiek doen zonder abnormaal over te komen bij 45 procent van de kiezers? Komt nog bij dat er binnen de eigen rangen voldoende fronsen der wenkbrauwen bestaat over dat vermaledijde cordon waardoor het bestrijden van die ene club belangrijker lijkt dan het realiseren van de eigen voorstellen. De klare wijn die Gwendolyn Rutten verlangde van De Wever heeft ze inmiddels sloksgewijs al mogen proeven en die smaakte zo duivels realistisch dat een weigering ervan wel wat uitleg zal vergen. En zit de bevolking echt te wachten op nog meer uitleg of aftastingstijd? Na enkele garanties van de nu al licht grij(n)zende VB-voorzitter om zijn troepen in de kazerne te houden wordt het een klus om hem een plek in het geschiedenisboekje te ontzeggen. Als er een Vlaamse regering wordt gevormd met N-VA, CDV en Open VLD zal er bij de minste hapering gretig worden verwezen naar hoe het had kunnen zijn met actieve/passieve steun van het VB. Criticasters ruiken het lillend vlees al.

Het opstandig gedrag van Guy Vanhengel in de Brusselse Open VLD, die er volgens een handvol toppers al veel te lang zit én de koppigheid van de PS in haar omgang met de MR bezorgen Rutten een kingsize portie kopbrekens. Tegen eind oktober willen zowel roden als groenen op federaal niveau wel een wisselmeerderheid bieden om de begroting op orde te krijgen, maar uiteraard niet zomaar. Gaat de CD&V dus bezwijken voor de eeuwige lokroep van de macht om Elio aan zijn 88 op de 150 zetels te helpen? Meerdere speekseltests zullen nodig zijn om het ware DNA van liberalen en christendemocraten te onthullen. Weddenschappen op eieren of jong hierbij geopend.

Anneleen De Bruyne

***

Op subtiele wijze leest U hier hoe ‘tScheldt (zeer erg) op de hoogte is van wat er zich achter de coulissen afspeelt in de Vlaamse politiek vandaag. Bezorg ons nog meer ogen en oren door een abonnementje te nemen op ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *