ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent ‘Een nieuwe vieze man in Europa: België’ – 't Scheldt

‘Een nieuwe vieze man in Europa: België’

Onze Nederlandse buren maken zich grote zorgen over de onbezonnen kernuitstap waar Vivaldi zich onder druk van de fundamentalistische tandem Groen-Ecolo toch aan lijkt te zullen wagen…

Onze Nederlandse buren maken zich grote zorgen over de onbezonnen kernuitstap waar Vivaldi zich onder druk van de fundamentalistische tandem Groen-Ecolo toch aan lijkt te zullen wagen.

**

De titel boven dit stukje plukken we uit het gezaghebbende Nederlandse opinieweekblad Elsevier. Strekking: liberaal, pragmatisch, haalbaar, gezond verstand, voortbouwend op cijfers, wetenschap en ernstig academisch onderzoek. In zijn nummer van 28/11/2020 maakt Elsevier zich bij monde van gezaghebbende columnist Simon Rozendaal grote zorgen. Ergo: de wijze man vraagt zich af wat het qua kernenergie eens zo voorbeeldige en verstandige België bezielt om Tihange en Doel stil te leggen en opnieuw aan de slag te gaan met nog te bouwen gascentrales. Wij citeren instemmend: ‘De Belgen waren zo snugger om zeven kerncentrales neer te zetten toen het bouwen daarvan nog goedkoop was. Er staan er vier in Doel en drie in Tihange. In Nederland lagen dergelijke plannen ook klaar maar een kongsi van hippies, kabouters, brandneteltheedrinkers, de beginnende milieubeweging en andere warhoofden heeft dat verijdeld.’

Rozendaal betreurt dat groene energieminister Tinne Van der Straeten door een vergelijkbare kongsi in België gegijzeld lijkt en de straks gesloten kerncentrales wil vervangen door gascentrales. Of, merkt hij fijntjes op: ‘Het geeft eens te meer aan dat bij groene en groen-linkse politici de afkeer van het atoom zwaarder weegt dan de angst voor de opwarming.’ België dreigt de nieuwe vieze man van Europa te worden. Rozendaal: ‘Er is geen planeet B, dus houd die kerncentrales open!’. Verderop in het blad treedt een collega Rozendaal volmondig bij: ‘Hoe kun je het klimaat redden door meer CO2 uit te stoten? Het toppunt van Belgisch surrealisme.’

Subsidieslurpers

De gedweeë, kritiekloze volgzaamheid waarmee socialisten, liberalen en de Vlaamse christendemocraten zich hebben ingeschreven in het absolutistische groene verhaal is ronduit verbazingwekkend. De arrogantie van sociaaldemocraat Frank Vandenbroucke – federaal bevoegd voor o.a. Gesloten Winkels – op het aanbod van de N-VA om een ondoordachte sluiting te vermijden, was ronduit grof: ‘Wie is Bart De Wever in deze?’ vroeg de Hautaine Wijze van Scherpenheuvel zich hardop af. Vreemd. De veel te vroege kernuitstap dreigt de gewone man een bom duiten te kosten en zal ons geen stap dichter bij een schonere aarde of een dalende knik in de temperatuurcurve brengen. Integendeel. We hebben niets geleerd van de onbesuisde Duitse kernuitstap: daar draaien de bruinkoolcentrales weer op volle kracht. We hebben niets geleerd van wat Frankrijk is overkomen: om mogelijke energieschaarste te counteren, zag de groene milieuminister zich verplicht een steenkoolcentrale te heropenen! Je moet een veellezer zijn om dat soort informatie aan de weet te komen.

Energieminister Tinne Van der Straeten wil terug walvissen vangen om alle lampen in België vanaf 2025 te doen branden met groene walvisolie.

De voorstanders van kernenergie komen in Vlaanderen slechts bij hoge uitzondering aan de woord. Alleen De Standaard en De Tijd geven die stem bij tijd en wijle een forum. In ‘De Afspraak’, ‘Terzake’ of ‘De Zevende Dag’ al een pro-kernapostel aan het woord gehoord? Laat het ons weten, misschien hebben we dat gemist omdat het afscheid van Martine Tanghe ons helemaal opslorpte.

Lees nog even mee: ‘Bij een volledige kernuitstap heeft België vijf nieuwe grote gascentrales nodig om te garanderen dat het licht blijft branden.’ (De Tijd 28112020). Het Frans-Belgische Engie is van zinnens er daarvan vier voor haar rekening te nemen. Al zullen die morgen niet draaien. Die mastodonten moeten nog gebouwd worden. Die dienen vergunningsgewijs nog door een traag malende administratief-juridische molen te worden gedraaid. Buurtprotest van omwonenden te trotseren. Het fiat van Europa te krijgen. De processie van Echternach verbleekt er bij.

Een grote gascentrale kan tot maximum 60 miljoen euro subsidies per jaar krijgen. Wie zal die miljoenen ophoesten? Wij allemaal, de simpelen van geest, de groene malloten voorop, gegijzeld door de valse noten van Vivaldi. Nu reeds met stip het grootste schandaal én de domste politieke beslissing van de 21ste eeuw: de overhaaste, onbesuisde, kapot geïdeologiseerde en politiek gemarchandeerde Belgische kernuitstap. Vlaanderen – Luchthaven Zaventem, Haven van Antwerpen, ondernemend KMO-landschap – mag dit niet zonder slag of stoot laten gebeuren. Minister-president Jambon, welterusten, slaap maar lekker in je mooie donk’re huis?

***

Neem snel een abonnement op ‘tScheldt voor het licht in Vlaanderen uitgaat, en gedenk het bovenstaande artikel. Kies je abonnement:

[prodcts tag=”abonnement”]

8 reacties op “‘Een nieuwe vieze man in Europa: België’

 1. Dit artikel ok …MAAR LAAT ONS EVEN BIJ DE VLAAMS GROENE RODEN BLIJVEN…VLAANDEREN MOET PER JAAR VOOR ONGEVEER 10 miljard transfer OPHOESTEN VOOR WALLONIË … DIT BELAST HET MILIEU IN VLAANDEREN ENORM ..KAN JE MIJ VOLGEN …dit uitspitten jongens

 2. Hopelijk blijft het dikwijls heel donker voor lange tijd ,duisternis past uitstekend bij de zwarte ziel van de “wereldverbeteraars” ,ben eens benieuwd hoe ze daarop gaan anticiperen gratis kaarsen aan iedereen?

 3. OM JE WAT TE HELPEN over die groene onnozele gasten op hun baboeveloken ; dikke taksen vragen op Autokes , van sukkelaars hun laatste vervoer afpakken ….. MAAR !!! …. Stinken da ze kunnen in AAAntwaarpen metingen vervalsen ….. vertellen dat de stank van autos komt als hij van de chauffage van die ouwe koten komt enzo .. want er rijden nu geen autos in hun Luizenzone .. maar tbeste moet nog komen : Tomatenkwekers SUBSIDIEREN om CO2 te blazen a volontéé , meer dan een kwart van de warm makende gassen komen van de tuinbouw (lees opgefokte serres met WKK op aardgas) , de rest ja van die stoomstinkboten in de haven natuurlijk zonder de eeuwige petroleum waakvlam niet te vergeten die alles zwartblakert , ge moet natuurlijk van den boerenbond zijn he !! de grootste vervuilers op aard ‘ DE BOEREN ‘ stront op tveld zodat het water vol nitraten zit , serres dag en nacht verlicht en vol CO2 gas da ge een gasmasker moet opzetten om erin te gaan , en dan maar fruit en eten op tstort smijten om da de heren hun prijs nie kunnen halen op de veiling !! overproductie noemen ze dat ! ten koste van wat ??? Enfin doordenkertjes https://www.boerenbond.be/actualiteit/glastuinbouw-spaart-een-kleine-kerncentrale-uit

 4. ik heb al veel jaren mijn eigen centrale staan solar op batterijen en een diezel groep voor als de zon nie wil schijnen 🙂 in reserve

 5. Wij gaan reusachtige gif Groene geitenwollen condomen breien om over de schouwpijpen der gascentrales te trekken ter optimalisering van het “Onze Lieveleefmilieu Vrouw”, godin onzer gifGRoene PoCo-Kerk

 6. In Nederland moeten de mensen persé van het gas af en worden gaskachels en verwarmingsketels afgebroken en verboden. Weg gas! Moet elektriciteit worden. We gaan kerncentrales bouwen aan de Belgische grens.

  In Belgie moeten de mensen persé van hun elektriciteit op kernenergie af en gaan ze gascentrales bouwen. Elektrische wagens, verwarming op elektriciteit wordt gepromoot, ze halen dan hun tekorten wel bij de Nederlandse (en Franse) kerncentrales die langs de overkant van de grens ingepland werden. Kwestie van veiligheid natuurlijk.

  Verder hebben we biomassa: daarvoor kappen ze nu de oerbossen van Letland leeg, maar daar hoor je Groen niet over. Die hebben het over het leegkappen van het Amazonewoud. NU (ze zijn al een halve eeuw aan het kappen), maar nu is er de verkeerde president Bolsonario, dus mogen ze er nu op reclameren. Over de oerbossen van Letland zwijgen ze.

  Tenslotte: CO2 laat planten groeien. Wie CO2 kan opvangen en in serres loslaten helpt het milieu. Voor degenen die dat nog steeds niet doorhebben misschien?
  Bossen eten ontzettend veel hoeveelheden CO2, dus gaan we die omkappen voor “hernieuwbare” energie (binnen 500 jaar staan er toch nieuwe bossen? toch?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *