ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een hoofd vol cijfers verhardt het hart – 't Scheldt

Een hoofd vol cijfers verhardt het hart

De regering wipt van de ene ministeriële maatregel naar de andere. Termijnvisie plooit zich naar windhaanpolitiek van het moment. De basis voor dit gedrag is angst. Puur en onversneden…

In zijn afscheidscolumn voor De Morgen schrijft Hugo Camps: ‘Politiek is rekenkunde geworden’. En ook: ‘Onze democratie heeft weinig intellectuele buffer’. Of in verband met de coronacrisis: ‘Soms nadert sluipende censuur. Zelfs immateriële vragen mogen van de regering niet meer gesteld worden’.

Raak in de roos, deze woorden. De regering wipt van de ene ministeriële maatregel naar de andere. Termijnvisie plooit zich naar windhaanpolitiek van het moment. De basis voor dit gedrag is angst. Puur en onversneden. Psycholoog en rouwexpert Manu Keirse zegt in De Tijd: ‘Toen Frank Vandenbroucke terugkwam van het ziekenhuis in Luik zag ik de angst in zijn ogen’. Sindsdien zou die enkel nog naar virologen luisteren, beloofde hij. Onze vrees voor de dood doet ons echter collectief verkrampen. Door een louter biologische strijd tegen het virus zijn kwetsbare groepen gewoon vergeten: personen met ernstige beperkingen, mensen die in armoede leven en terminaal zieken. Mensen die rouwen hebben het recht om overdreven maatregelen te vermenselijken. Wijze woorden van Manu Keirse.

Men heeft een brutaal rationele aanpak uitgestippeld volgens het klassieke virologisch draaiboek. Onder die onverstoorbare kille ratio die al te vaak wordt bejubeld, borrelt een irrationele angst. Aan een Vandenbroucke kun je merken dat hij deze normale angst op een abnormaal rationele manier vermomt. Zijn hoofd vol cijfers verhardt zijn hart dat links zou moeten kloppen. Het feit dat hij de grove en onterende politiestaatmethodes verdedigt vloekt wezenlijk met zijn politieke achtergrond. Toch drijft hij zijn zin door, geruggesteund door de eeuwige rekenkunde van statistici en experts. De Amerikaanse denker-schrijver-satiricus Mark Twain stelde het zo: ‘Er zijn 3 soorten leugens, namelijk leugens, verdomde leugens en statistieken’ (lies, damn lies and statistics). Statistieken motiveren mensen niet, aldus nog Manu Keirse. Zeker niet met de jojo-goochelgetallen. Een daggemiddelde over 7 dagen gespreid komt bij veel nieuwszoekers verwarrend over. Ergens voelt het abstract aan. Zoals dictator Jozef Stalin (de massamoordenaar waarvan Jos D’Haese van de PVDA maar zo moeilijk afstand kan doen) het niet zo omzwachteld uitdrukte: ‘Een individu dat sterft is heel erg; 1000 individuen die sterven zijn een statistiek’.

De filosofe Eleanor Gordon-Smith schreef het boek ‘Stop met redelijk zijn: het leven is geen debat’. Ze concludeert daarin dat je uiteindelijk met redelijke argumenten niemand overtuigt. Academische zelfoverschatting wil ons dat doen geloven. Ook minister Vandenbroucke doceert graag en we willen best van zijn goede bedoelingen uitgaan. Toch wil hij in de eerste plaats zichzelf overtuigen, zoals het tranenvoorval in Luik bewees. De koele prof is bang en dat mag, maar niet door de rest van het land in zijn vluchtgedrag mee te sleuren. Het wijst op een neo-autistisch patroon waarbij alles wel moet kloppen, anders ontstaat paniek.

Bij het leven hoort echter tegenslag en verlies. De illusie van de maakbare samenleving creëert onleefbaarheid. Nogal wat ingestuurde ‘gestuurde’ lezersreacties op nieuwssites steunen de strenge aanpak en verlangen zelfs een grotere portie vrijheidsbeknottingen. De angst regeert hen en de media, de politici en de virologen bevestigen die vrees omdat ze in wezen zelf niet zo dapper zijn. Inmiddels noemt men het coronagedoe nu al de ergste crisis sedert 80 jaar. Cabaretier Youp van ‘t Hek – zelf een stevige COVID-19 gehad – spotte in zijn oudejaarsconference met de elkaar verklikkende en berispende Nederlanders die heus wel wat korrels zout kunnen gebruiken. Politiek is rekenkunde geworden, aldus Camps. Gevoel dat ons wat lucht verschaft, gelach in de kroeg dat ons toelaat te verzinnen; waar is dat allemaal gebleven, vraagt van ’t Hek. Weggecijferd?

***

Wie geven 3 maanden extra abonnement voor wie vandaag een abonnement neemt. Kies een abonnement:

11 reacties op “Een hoofd vol cijfers verhardt het hart

 1. Heel mooie samenvatting. Ontbreekt misschien alleen nog de rol van de media die ook in grote mate tot één en ander bijgedragen hebben, op z’n minst versterkt hebben

 2. Tja “de” media zijn de politieke slippendragers v d zootje ongeregeld in Brussel. En o wee de witte raaf, journalist, die daar tegen durft ingaan. Die wordt in dit landje gebrandmerkt, weggehoond en buitengegooid en komt nooit nog a d bak. Deze démocratie verdraagt immers geen vrijheid v mening, ziek en corrupt op alle niveaus.

 3. De regering heeft een sterk wapen waarmee ze constant leugens (of halve waarheden) verspreidt: de aan haar schatplichtige regimezender aan de Reyerslaan en de gedrukte pers, met De Morgen, Het laatste nieuws, Knack en Humo op kop.

 4. Mogelijk is hetgeen na corona ‘blijft hangen’ in dwangmaatschappelijke zin, vele malen erger dan corona zelf. Dit kan zomaar definitief worden, want het komt zowat elke beleidsstrekking makkelijker uit om een automatisch geaccepteerde macht te bezitten. Ook het volksargument van ‘kan dat wel?’ is achterhaald want wordt tegengeworpen door ‘je hebt het zelf 2 jaar lang bewezen’. Onvermijdelijk komt er een polarisatie in de zin van een groep die zich als lammeren gedraagt en daarnaast een groep zelfredzame durvers (plantrekkers) die zich niet bang laat maken, maar het eigen gezond verstand gebruikt en niet aannames en manipuleerbare gegevens als maatstaf neemt, maar wel behaalde resultaten. Vele jaren zal de poco nog kunnen teren op de gebetonneerde subsidiezekerheden, maar ook dit beton zal afbrokkelen. De vraag is of de plantrekkers zolang gaan blijven, of hebben die ondertussen al andere burgervriendelijkere oorden gezocht en gevonden?

  1. Deze bende schapen waar ik me tussen vertoef is echt walgelijk… Die willen zelfs nog meer controle…
   U moet goed begrijpen dat de bedoeling van Covid… een nieuw economisch systeem is… The great reset !

 5. De Regimepers wordt gesubsidieerd door PoCo-politici dus wij likken het gat dezer PoCo-politici. Dat wij er permanent met een strontsmaak in ons journaille-canaille bakkes door moeten rondlopen, nemen we er nolens volens bij. Gelukkig kunnen wij op betonBlok Vlamingen kappen om onze frustraties af te reageren

 6. Dat ik een mottige lelijkaard ben, daar kan ik niet aan doen, dat ik permanent PoCo-propaganda afscheidt wel.

 7. Die “plantrekkers” zijn al verdere en betere oorden aan het prospecteren , door jarenlange ervaring als toerist en observator in deze oorden.Wie even nadenkt weet dat deze machtsgreep door de ‘illuminati ‘ en hun voetvolk van zweefteven en schandknapen als een permanent aanwezige gesel zal blijven onze vrijheden beknotten op straffe van extreme boetes in samenzwering van de gepolitiseerde (benoemde) Magistratuur en hun vazallen de ‘parketten’ .
  Het is bewezen dat de zelfbenoemde’ virologen ‘ vet betaald zijn via de Big Pharma bijzonder de B.M.G van media miljardair Gates en zijn deerne .Ik heb ook de oudejaarsconference van Youp van t’Hek gezien ,In onland belnikske vloog hij daarvoor in den bak !De Vivaldezen meestal links tot extreem links, zien nu het moment om zoveel mogelijk electoraal import vee te subsidiëren ,4 miljoen € tot nu toe EXTRA bovenop de rest ,niemand die er om baalt ,zolang de voetballers elkaar maar niet knuffelen en de serie thuis het marginaal huishouden domineert who cares ? De naschokken van dit graaibeleid zullen nog generaties lang moeilijk te verwerken zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *