ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Een echte Da Vinci in Tongerlo, …. Zeker en vast ! – 't Scheldt

Een echte Da Vinci in Tongerlo, …. Zeker en vast !

De wereld stond afgelopen week in Tongerlo, want daar hangt in de abdij een schilderij waar Leonardo Da Vinci echt zelf aan zou meegeschilderd hebben. De pers hangt aan de lippen van de ‘ontdekker’, ene Jean-Pierre Isbouts. ‘tScheldt vond dat er een ‘reukje’ zat aan deze ontdekking en dook de archieven in om te constateren dat deze ontdekker helemaal geen kunsthistoricus is zoals hij door de Regimepers werd opgevoerd.

De Regimepers had er weer een kluifje aan. Een Amerikaanse Da Vinci-kenner had zowaar ontdekt dat de Meester zelf meegeschilderd zou hebben aan de kopie van Het Laatste Avondmaal, sinds eeuwen te bewonderen in de abdij van Tongerlo en al zesendertig keer ondersteboven gedraaid door in totaal 84 experten uit 16 verschillende universiteiten die zowat elke vierkante millimeter verf afgestruind hebben. Het nieuws stond in alle kranten, werd uitgebreid op VTM én VRT gebracht. Elke Vaamsch gazetteke schreef er over. Euforie alom !

De deskundige zelf, ene Jean-Pierre Isbouts had met een apparaatje dus ontdekt dat de ondertekening (!) van één (!) van de apostelen zeker en vast door de meester zelf gezet zou zijn. Hij kon dat zo zien. Straffe gast. Beetje raar dat Leonardo slechts één van de figuren zelf aangezet zou hebben, en de twaalf anderen niet. Het vergt doorgaans jaren onderzoek om vast te stellen of een nieuw opgedoken levensgrote Rubens, van Dyck of Rembrandt van de respectievelijke meesters zelf zijn, en deze “deskundige” kan dus uit een vage “ondertekening” opmaken dat de Leo dit zelf heeft staan schilderen. Na een dagje scannen en mijmeren. Knap !

Terzijde: ongeveer één kwart van de schilderijen die Da Vinci maakte is nooit afgewerkt. Het rusteloze genie huppelde graag verder, op naar de volgende uitdaging. En dan zou hij wel tijd én goesting gevonden hebben om mee te werken aan één van de koppen op een kopie van één van zijn werken, een kopie die zes jaar na het origineel gemaakt werd. Wel wel.

Nu zijn wij bij ‘tScheldt wél nieuwsgierig naar wie deze “Da Vinci kenner” is. Even rondsnuffelen. Studies over Da Vinci van deze kerel? Noppes … een vertelprogramma op National Geographic, en twee tekstjes. That’s all, folks! Deze “professor” blijkt overigens een actief baasje te zijn. Hij schrijft over Gandhi, Hoe Jezus er werkelijk uitzag, Moeder Theresa, Hindoeisme, Eerste Wereldoorlog, gebeden die de wereld veranderden, archeologie, Amerikaanse Burgeroorlog, operatie Walküre, Walt Disney, Charlton Heston, filosofie …. Voor we het weten analyseert hij het slechte spel van Anderlecht en schat hij de kansen in van de PVDA bij de volgende verkiezingen. De weersvoorspellingen voor Bommerskonten voor de volgende vijf jaar. Géén probleem voor deze sacochenverkoper. Wilt u eens warme lucht lezen ? Geniet van zijn blog. Daar staat zijn foto 89 keer op, helaas zonder ook maar één verwijzing naar een wetenschappelijk artikel van deze knaap.

Is deze babbelkous echt een “professor”? In Nederland geboren en getogen stelt deze Amerikaan van zichzelf dat hij verbonden is aan de Fielding Graduate University in Santa Barbara.

Even kijken … dat blijkt een privé toestandje te zijn, opgericht in 1974 met als doel “mature” mensen (lees: gerateerde midlifers en bejaarden) “opleidingen te bezorgen” in dingetjes zoals “coaching” en “leadersship”. Momenteel hebben ze 957 studenten, tussen 23 en 82 jaar). Welk vak de “professor” geeft? Hij geeft les in “social sciences” …. Dat leest u alweer goed ….verder wordt er melding gemaakt van één (!) boek over de Mona Lisa, geschreven door elf deskundigen, waarbij Isbouts echter louter de …. “editor” is. Kunt U nog volgen??? De man wordt voorgesteld als kunsthistoricus, wat hij helemaal niet is…

En tot slot nog dit. Het heeft ook even geduurd eer onze slaafse Regimepers vaststelde dat deze “ontdekking” nét gebeurde op de … 500e geboortedag van Leonardo Da Vinci … anders gesteld: Amerikaanse blaaskaak wil wat aandacht scheppen als Da Vinci-kenner (voor een volgend boekske waar hij zelf geen letter van schrijft?) en de Regimepers trapt er met twee voetjes in, laat zich gebruiken. Wij kijken uit naar de volgende episode: Jean-Pierre Isbouts die De Rechtvaardige Rechters van Van Eyck terugvindt. Of denkt te weten waar dit paneel zich bevindt. In de zendmast van de VRT. Of de provisiekast van De Morgen. De parkeergarage van De Standaard. We zien wel.

Blatt Leser

***

Het kan toch niet dat ‘tScheldt het enige nog kritische medium is in Vlaanderen??? Blijkbaar wel….Steun ‘tScheldt!

4 reacties op “Een echte Da Vinci in Tongerlo, …. Zeker en vast !

  1. Heel de kunstwereld in belnikske zit vol met fraudeurs vol eigenwaan en enkel belust op subsidies en andere antikapitalistische lekkernijen opgehoest door de werkende klasse , voor hen het domme plebs

    1. Denk aan de prutsschilder Luc Tuymans wiens hele “oeuvre” naar eigen zeggen een protest tegen Racisme en Vlaams Blok is. Om subsidies en bestellingen te krijgen is dat wel goed, straks mag hij nog heel het EP vol kladderen. Op de hoogmis van de politiek correcte wansmaak de biënnale van Venetië kunnen we nu als geniaal kunstwerk het wrak zien van een boot waar 700 illegalen in verdronken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *