ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Drang nach Osten – 't Scheldt

Drang nach Osten

Xi Jinping is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China. In 2014 kreeg Xi daarvoor van koning Filip het grootlint van de Leopoldsorde. En daarmee was de kous nog niet af. In oktober 2017 werd het gedachtengoed van Xi Jinping als toonaangevende partijrichtlijn in de Chinese grondwet vastgelegd…

Xi Jinping is sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China. In 2014 kreeg Xi daarvoor van koning Filip het grootlint van de Leopoldsorde. En daarmee was de kous nog niet af. In oktober 2017 werd het gedachtengoed van Xi Jinping als toonaangevende partijrichtlijn in de Chinese grondwet vastgelegd.

Deze robuuste man, ook wel Winnieh de Poeh van het oosten genoemd, had lange tijd geen tegenwind te verduren. Tot het eerste weekend van september van dit jaar.

Als sinds haar vroege jeugd heeft Angela Merkel een gloeiende pesthekel aan Chinezen. In haar boek “Drang nach Osten” schrijft ze onder meer het volgende: “Papa nam mij en mama eens mee naar het Chinese restaurant “De Lange Muur” in Schwerin. Ik verheugde me al een hele tijd op dit etentje. In de DDR moest een tafeltje in een restaurant minstens een half jaar van tevoren worden gereserveerd. Dat was ook nu het geval. Ik droeg mijn mooiste jurk. En een felle rode haarstrik. Papa noemde me schertsend ‘bonbonnetje’. Ik was dolgelukkig. Totdat ik zag wat er op mijn bord lag! Niet nader te benoemen grauwe stengels met stukjes waterkonijn (?) en een rare wortel in de vorm van een bloem met speldjes erin als garnituur. De ober was bovendien een hele vieze man die voortdurend aan zijn kruis krabde en aan het hoesten was. Ons familie-uitje hebben ze toen goed verknald! Sindsdien haat ik die akelige spleetogen.”
Bij haar recente bezoek in China speelden deze gevoelens haar weer parten. Natuurlijk is Angela Merkel een diplomaat in hart en nieren, maar ook bij haar slaan soms de stoppen door. Dan wordt het gewoon even teveel. Toen Xi haar uitnodigde aan tafel te gaan zitten voor het diner, begon ze ineens wild om zich heen te trappen en heel hard het volkslied van de DDR te zingen:

Drei Chinesen mit dem Kontrabass
saßen auf der Straße und erzählten sich was.
Da kam die Polizei, fragt ‚Was ist denn das?‘
Drei Chinesen mit dem Kontrabass (bis).

Gelukkig werd Merkel begeleid door een omvangrijke delegatie Duitse zakenlieden die het klappen van de zweep kennen. Velen waren samen met Merkel begonnen in de heilstaat van weleer en zongen dan ook direct van hartenlust mee. De Chinese gastheren stonden eerst vreemd te kijken, maar na een lichte aarzeling pakte Xi een stoel en bracht deze persoonlijk naar Merkel. Om even uit te blazen, zo werd later op het Chinese nieuws vermeld. De Duitse bondskanselier nam gretig van het aanbod gebruik en ging er meteen bij zitten. Ze hield daarbij echter niet op met zingen, zodat het al met al toch nog een gezellige avond werd.

Ardy Beld

***

Aangezien VTM en VRT het buitenlands nieuws ondergeschikt maken aan voetbal en wielrennen is het verstandig voor de Vlaming met interesse in de wereld om een abonnementje te nemen op ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *