ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Doe eens MAF – Schaf de Provincies AF ! – 't Scheldt

Doe eens MAF – Schaf de Provincies AF !

Zo. Ruim vijf (!) jaar na de aanvang van de werken nadert het Antwerpse Provinciehuis haar voltooiing. Ofschoon de Provinciale ambtenaren (kwisvraag van de dag: wat doen zij de hele dag? ) ondertussen al 8 maanden geleden hun intrede deden en gedurende deze tijd constant “de werkmannen” over de vloer kregen (die dan overdag geen lawaai mochten maken, laat ne mens toch slapen!) lijkt men nu het gebouw te gaan “opleveren”.

Zo. Ruim vijf (!) jaar na de aanvang van de werken nadert het Antwerpse Provinciehuis haar voltooiing. Ofschoon de Provinciale ambtenaren (kwisvraag van de dag: wat doen zij de hele dag? ) ondertussen al 8 maanden geleden hun intrede deden en gedurende deze tijd constant “de werkmannen” over de vloer kregen (die dan overdag geen lawaai mochten maken, laat ne mens toch slapen!) lijkt men nu het gebouw te gaan “opleveren”. Zal dat spannend worden!

Benieuwd of de Provincieraad haar tanden mag zetten in dit dossier. Gaat men de extra-kosten door de vertragingen (vijf jaar bouwen!), bijkomende investeringen (vijf jaar elders huren, verhuiskosten,…) en herstelwerken openbaar maken? De bouwkundige gebreken (vergaderzalen zonder airco, tegeltjes tegen de buitenmuren die overal schots en scheef hangen, niet-werkende verwarming en airco, uitvallende liften, grasgroene vloerbekleding die het slapen onmogelijk maakt, niet-functionerend sanitair, …) onder de loep nemen? Gaat men het personeel de kans geven om de hilarische fouten (voorbeeldje: te weinig vergaderzalen…) te uiten? Hop hop, oppositie! Zijn de geruchten waar dat men boven de 110 miljoen euro zit? Toch gemeenschapsgeld, niet?

Los daarvan, hoe komt het dat een afkalvend administratief niveau – want dat is de provincie toch – zo een prestigieus, peperduur gebouw neerzet? Deze megalomane beslissing werd genomen in mei 2014. Exact een maand voor de verkiezingen, inderdaad. Toen iedereen al wist dat men een stuk van de bevoegdheden van deze door de Duitse – excuseer, Franse – bezetter uitgevonden controle-organisatie ging wegsnijden. Hetgeen snel bevestigd zou worden. En wie besliste nog snel dit megalomane project op te starten? De Bestendige Deputatie (ha, nog een kwisvraag: noem een “Député” en som zijn bevoegdheden op). Grote voorstander: Marc Wellens (CD&V) die doodleuk reageerde, toen men hem het uitgebalanceerde alternatief – een gebouw zetten bij het beter gelegen Berchem Station, en de huidige site voor residentiële bebouwing laten – antwoordde : “jullie hebben gelijk”… om even later met een cynisch Napoleontisch lachje toe te voegen “maar toch gaan we dat doen”. Marc Wellens, ACW (Alle Centen Weg), die na een verblijf in het Stadhuis als schepen stelde “nu ga ik uitbollen, ik word député”, om dan inderdaad 12 jaar uit te bollen. Weet iemand wat die man ooit gerealiseerd heeft? Iemand? Zoals Pompidou de “Grande Bibliothèque” achterliet, wilde dit duimgrote kereltje ook – op kosten van een ander – zijn Napoleoncomplex compenseren door een monument.

Het staat er dus. Veel te duur én veel te groot. Een Provincieraadzaal voor honderd provincieraadsleden, terwijl er maar 36 overblijven na de hervormingen, 5 jaar geleden reeds beslist. Toch gebouwd en ingericht. Een bovenste verdieping met ruimte voor 6 “Député’s” en hun lakeien, terwijl er nu nog “maar” vier zijn. Dure, leegstaande ruimtes…..

Benieuwd wat de volgende “vermageringskuur” voor de Provincies zal zijn. Want die komt er, uiteraard. De onrust is er al, in dit Paleis. Waar tot voor kort iemand de functie had “audiënties bij de Gouverneur”. Hilarisch is uiteraard het bericht van de Député’s aan hun onderhorigen, dat ze niet bang moeten zijn. “De provincies kunnen niet afgeschaft worden zonder fusies van de gemeenten, en die willen niet fusioneren, dus geen paniek”.

Mogen we de hoop uitspreken dat dit totaal overbodige “tussenniveau” (want daarmee verdedigen ze zich krampachtig, met deze term) zo snel mogelijk verdwijnt, net zoals andere bedenksels van lang verdwenen bezetters. Die de burger enkel geld kosten. De enkele taken die de Provincies doen (bouwberoepen, grachtjes proper houden bv.) kunnen perfect door sobere, efficiënte organisaties overgenomen worden.

Tot slot nog dit: wij spreken hiermede krachtig het hardnekkige gerucht tegen dat men op 23 augustus jongstleden, bij volle maan, de bejaarde M.W., Oud-Député, Oud-Schepen van de stad Antwerpen betrapt heeft in de tuin van het Provinciepaleis, de blik met glazige ogen gericht naar het gebouw, de broek op de knieën, met rukkende bewegingen zichzelf in verregaande vorm van sexuele extase brengend. Dit bericht is fout. Het was toen geen volle maan.

Foto: Een blik op de nieuwe Antwerpse “Provincieraadszaal”. Tel de lege stoeltjes, allemaal ontworpen door de befaamde Italiaanse ontwerper Fabrio Cosimo Custmecloten, 8.000 euro per stuk kostten ze. Voordeel is wel dat de verschillende fracties mooi van elkaar verwijderd zitten. Nr 36 is de PVDA-er. Of wat dacht U ?

Blatt Leser

***

Foto: Bomen groeien tot in de hemel bij de Provincie in Antwerpen. Op het dak van het nieuwe Provinciehuis (door sommigen Provinciepaleis genoemd) wordt het grootste deel bewaard van de ca 110 miljoen euro die nodig is om het Provinciehuis te betalen. Beste lezers, het is mogelijk dat als U goed kijkt U enkele Euro’s van Uzelf herkent, want ze komen tenslotte uit Uw zak.

***

Hoe bijzonder vreemd is het te constateren dat ‘tScheldt het enige medium is dat openlijk vragen stelt rond de gigantische factuur van het nieuwe Provinciehuis. Het moet zijn dat Vlaanderen geld te veel heeft. Of heeft het slimme politici te weinig? Steun ‘tScheldt. Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *